Connect with us

Terkini

Ahli Dewan Negara gesa percepat siasatan terhadap Aman Palestin

Seorang Ahli Dewan Negara semalam menggesa kerajaan mempercepatkan siasatan terhadap pertubuhan amal, Aman Palestin yang kini disiasat atas dakwaan penyalahgunaan dana awam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Ahli Dewan Negara, Musoddak Ahmad.
  • Seorang Ahli Dewan Negara semalam gesa kerajaan mempercepat siasatan terhadap Aman Palestin yang kini disiasat atas dakwaan penyalahgunaan dana awam.
  • Senator Musoddak Ahmad berkata, SPRM perlu bertindak segera kerana seluruh rakyat mahu bantuan disumbangkan melalui Aman Palestin disampaikan segera kepada penduduk Gaza.
  • “Ini (dakwaan salahguna dana awam) masih dalam siasatan SPRM, maka  kita serahkan kepada pihak SPRM yang buat siasatan ini. Bagaimanapun, mungkin dana-dana yang ada dalam akaun mereka itu boleh pihak SPRM melepaskan segera untuk disampaikan kepada penduduk di Gaza terlebih dahulu.
  • “Saya dapati di antara mereka ada yang sanggup menjual motosikal, ada yang sebelah hulu sana – Baling sanggup menjual kerbau dan ada yang menjual barang kemas untuk disumbangkan rakyat Palestin, inilah rakyat Malaysia yang suka memberi derma,” katanya dalam sesi perbahasan Rang Undang-undang (RUU) Perbekalan 2024 di Dewan Negara semalam.

KUALA LUMPUR – Seorang Ahli Dewan Negara semalam menggesa kerajaan mempercepatkan siasatan terhadap pertubuhan amal, Aman Palestin  yang kini disiasat atas dakwaan penyalahgunaan dana awam.

Justeru itu, Senator Musoddak Ahmad berkata, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu bertindak segera kerana seluruh rakyat mahu bantuan yang disumbangkan melalui Aman Palestin dapat disampaikan segera kepada penduduk Gaza.

“Ini (dakwaan salahguna dana awam) masih dalam siasatan SPRM, maka  kita serahkan kepada pihak SPRM yang buat siasatan ini. Bagaimanapun, mungkin dana-dana yang ada dalam akaun mereka itu boleh pihak SPRM melepaskan segera untuk disampaikan kepada penduduk di Gaza terlebih dahulu.

“Saya dapati di antara mereka ada yang sanggup menjual motosikal, ada yang sebelah hulu sana – Baling sanggup menjual kerbau dan ada yang menjual barang kemas untuk disumbangkan rakyat Palestin, inilah rakyat Malaysia yang suka memberi derma,” katanya dalam sesi perbahasan Rang Undang-undang (RUU) Perbekalan 2024 di Dewan Negara semalam.

Musoddak merujuk kepada kenyataan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki yang mengesahkan pihaknya membekukan 41 akaun bank syarikat pertubuhan itu bernilai RM15 juta.

Azam berkata, pembekuan itu dibuat selepas pihaknya menjalankan siasatan terhadap dakwaan Aman Palestin menyalahgunakan wang sumbangan orang ramai.

Dalam pada itu, Musoddak mencadangkan agar kerajaan  bersama-sama badan bukan kerajaan (NGO) dapat mencetuskan gelombang sokongan rakyat terhadap perjuangan rakyat Palestin bagi meningkatkan lagi sumbangan dari rakyat Malaysia.

Beliau membangkitkan perancangan kerajaan melalui Wisma Putra untuk menghulurkan bantuan kepada penduduk dan usaha bagi membangunkan semula wilayah Gaza yang kini sudah musnah akibat kekejaman rejim zionis  mengebom dan membunuh puluhan ribu  penduduk.

“Dalam perkara ini, saya ingin mengetahui perancangan Wisma Putra bagi mengerakkan sokongan pasca peperangan di sana saya yakin Malaysia telah melakukan pelbagai usaha demi menyokong perjuangan rakyat Palestin meskipun terdapat perbezaan sesama kita.

“Saya juga mencadangkan supaya kerajaan bersama NGO untuk melakukan gelombang solidariti Palestin untuk kali kedua untuk meningkatkan jumlah bantuan kemanusiaan dan keperluan asas daripada rakyat Malaysia yang cintakan Palestin,” katanya lagi.

Sumber: MalaysiaGazette

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) NATO perlu elak “double-standard” dalam isu Gaza, Ukraine – PM Sepanyol

Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) harus jelas dalam tindakannya untuk tidak bersikap “dwistandard” (double standard) dalam isu peperangan di Ukraine dan Gaza, kata Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez.

Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) harus jelas dalam tindakannya untuk tidak bersikap “dwistandard” (double standard) dalam isu peperangan di Ukraine dan Gaza, kata Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez.

Sanchez berkata perkara itu penting untuk menyampaikan kepada semua pihak bahawa apa dipertahankan NATO bukan hanya undang-undang antarabangsa, tetapi pendirian yang konsisten.

Beliau juga menggesa gencatan senjata kekal dilakukan di Gaza supaya “malapetaka kemanusiaan” yang disaksikan di wilayah Palestin itu dapat dihentikan.

“Ia sangat penting untuk rakyat kita fahami bahawa apa yang kita pertahankan di Gaza dan di Ukraine bukan sahaja (berkenaan) undang-undang antarabangsa, tetapi kita (sendiri) ada kedudukan yang konsisten.

“Kedudukan konsisten politik jelas bahawa kita tidak mengamalkan dwistandard. 

“Jadi jika kita memberitahu rakyat kita bahawa kita menyokong Ukraine kerana kita mempertahankan undang-undang antarabangsa, ia sama dengan apa yang kita perlu lakukan terhadap Gaza,” kata Sanchez dalam klip video disiarkan Al Jazeera ketika berucap di Sidang Kemuncak NATO di Washington, Amerika Syarikat, semalam.

Media melaporkan Ketua NATO, Jens Stoltenberg dalam ucapan akhirnya di sidang sama langsung tidak menyebut mengenai serangan rejim Israel ke atas rakyat Palestin di Gaza.

Insiden itu berlaku ketika beberapa pemimpin memberi amaran bahawa berdiam diri mengenai situasi di Gaza boleh menjejaskan komitmen perikatan ketenteraan itu terhadap hak asasi manusia. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending