Connect with us

Antarabangsa

UAE hantar 5 lagi pesawat untuk bina hospital medan di Gaza

UAE menghantar lima lagi pesawat yang membawa bekalan dan peralatan untuk pembinaan hospital medan di Semenanjung Gaza.

Wartawan TMT

Published

on

UAE hantar 5 lagi pesawat untuk bina hospital medan di Gaza
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • UAE hantar lima lagi pesawat bawa bekalan dan peralatan untuk pembinaan hospital medan di Semenanjung Gaza.
  • Secara keseluruhan, UAE telah hantar 16 pesawat bagi menjayakan operasi kemanusiaan ‘Gallant Knight 3’ di wilayah itu.
  • Kargo dibawa pesawat itu akan diturunkan di bandar El Arish, Mesir dan kemudiannya dipasang sebelum dihantar ke Gaza, menurut Agensi Berita Emirates (WAM).

ABU DHABI: UAE menghantar lima lagi pesawat yang membawa bekalan dan peralatan untuk pembinaan hospital medan di Semenanjung Gaza.

Secara keseluruhan, UAE telah menghantar 16 pesawat bagi menjayakan operasi kemanusiaan ‘Gallant Knight 3’ di wilayah itu.

Kargo dibawa pesawat itu akan diturunkan di bandar El Arish, Mesir dan kemudiannya dipasang sebelum dihantar ke Gaza, menurut Agensi Berita Emirates (WAM).

UAE melancarkan operasi bantuan udara sejak dua hari lepas untuk membawa peralatan hospital sebagai sebahagian daripada operasi kemanusiaan ‘Gallant Knight 3’ UAE.

Langkah itu selaras dengan usaha negara itu mengurangkan penderitaan rakyat Palestin dan menyokong sistem kesihatan di Semenanjung Gaza. – BERNAMA-WAM

Sumber: Berita Harian

Author

Antarabangsa

Hanya 30-35 peratus pejuang Hamas ‘dihapuskan’ tentera Israel – Sumber Perisikan AS

Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).
  • Majoriti pejuang yang menganggotai gerakan pembebasan Palestin itu sebelum serangan 7 Oktober di selatan Israel masih hidup, walaupun angka kematian di Gaza mencecah lebih 35,000 mangsa yang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.
  • Sekitar 65 peratus infrastruktur terowong Hamas masih kekal utuh, kata sumber Politico dan ribuan pejuang baharu dikatakan direkrut kumpulan itu sejak beberapa bulan kebelakangan ini.
  • Laporan itu datang ketika Washington semakin bimbang terhadap kebolehlaksanaan matlamat Israel yang dinyatakan iaitu untuk menghapuskan kumpulan Palestin itu.
  • Pengerusi Ketua Staf Bersama AS, Jeneral Charles Brown pada Isnin dilaporkan mengkritik strategi Israel di Gaza.
  • Beliau memberi amaran bahawa kegagalan pasukan Israel untuk mengamankan wilayah yang ditawan dan menghapuskan Hamas dari Gaza utara menghalang keupayaannya untuk mencapai objektif ketenteraan.

Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).

Majoriti pejuang yang menganggotai gerakan pembebasan Palestin itu sebelum serangan 7 Oktober di selatan Israel masih hidup, walaupun angka kematian di Gaza mencecah lebih 35,000 mangsa yang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Sekitar 65 peratus infrastruktur terowong Hamas masih kekal utuh, kata sumber Politico dan ribuan pejuang baharu dikatakan direkrut kumpulan itu sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Laporan itu datang ketika Washington semakin bimbang terhadap kebolehlaksanaan matlamat Israel yang dinyatakan iaitu untuk menghapuskan kumpulan Palestin itu.

Pengerusi Ketua Staf Bersama AS, Jeneral Charles Brown pada Isnin dilaporkan mengkritik strategi Israel di Gaza.

Beliau memberi amaran kegagalan pasukan Israel untuk mengamankan wilayah yang ditawan dan menghapuskan Hamas dari Gaza utara menghalang keupayaannya untuk mencapai objektif ketenteraan.

Komentar Brown itu merupakan kritikan jarang didengari daripada tentera AS yang membantu Israel dalam peperangannya ke atas Gaza dengan menyediakan peralatan ketenteraan dan bantuan perisikan.

Kira-kira 128 individu yang ditawan Hamas dan kumpulan pejuang Palestin lain masih kekal di Gaza.

Kerajaan Israel menegaskan tekanan ketenteraan adalah cara terbaik untuk membebaskan tahanan dan menegaskan mereka tidak akan menamatkan peperangan sehingga “menghapuskan” Hamas ketika puluhan tawanan dipercayai maut akibat serangan Israel ke atas Gaza.

Terdapat ketidakpuasan yang semakin meningkat di Israel mengenai status perang Gaza dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu didakwa mengabaikan tawanan warga Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending