Connect with us

Terkini

Rejim Israel minta Meta, TikTok turunkan kandungan berkaitan peperangan di Palestin

Syarikat induk bagi aplikasi Facebook iaitu Meta dan TikTok menerima lebih 8,000 permintaan daripada Israel untuk mengeluarkan kandungan berkaitan konflik peperangan di Palestin kerana didakwa melanggar dasar syarikat, menurut Pejabat Pendakwa Raya Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar Sekadar Hiasan.
  • Syarikat induk Facebook iaitu Meta dan TikTok terima lebih 8,000 permintaan daripada Israel untuk keluarkan kandungan berkaitan konflik peperangan di Palestin kerana didakwa langgar dasar syarikat, menurut Pejabat Pendakwa Raya Israel.
  • Agensi itu memaklumkan, lebih 94 peratus kandungan rentas laman sosial utama itu sudah dikeluarkan.
  • Pejabat pendakwa Israel berkata, pihaknya meminta kandungan mencetuskan keganasan dan pengganas dibuang serta sebarang promosi kumpulan secara meluas ditetapkan sebagai pejuang, termasuk Hamas dan Jihad Islam.
  • Pejabat itu minta supaya lagu yang memuji pejuang Hamas dan berfungsi sebagai runut bunyi ribuan video di TikTok diturunkan.
  • TikTok memberitahu Forbes dasarnya adalah untuk keluarkan semua kandungan pro-Hamas sebaik sahaja dikenal pasti, termasuk turunkan video mainkan lagu itu.

WASHINGTON: Syarikat induk bagi aplikasi Facebook iaitu Meta dan TikTok menerima lebih 8,000 permintaan daripada Israel untuk mengeluarkan kandungan berkaitan konflik peperangan di Palestin kerana didakwa melanggar dasar syarikat, menurut Pejabat Pendakwa Raya Israel.

Agensi itu memaklumkan, lebih 94 peratus daripada kandungan merentas laman sosial utama itu sudah dikeluarkan.

Pejabat pendakwa Israel berkata, pihaknya sudah meminta supaya kandungan yang mencetuskan keganasan dan pengganas itu dibuang serta sebarang promosi kumpulan yang secara meluas ditetapkan sebagai pejuang, termasuk Hamas dan Jihad Islam.

Malah, pejabat itu juga meminta supaya lagu yang memuji pejuang Hamas dan berfungsi sebagai runut bunyi untuk ribuan video di TikTok untuk diturunkan.

TikTok memberitahu Forbes bahawa dasarnya adalah untuk mengeluarkan semua kandungan pro-Hamas sebaik sahaja ia dikenal pasti, termasuk menurunkan video yang memainkan lagu itu.

Dasar untuk mengurangkan kandungan yang melanggar berbeza di seluruh platform, tetapi aplikasi Google, TikTok dan Facebook semua melarang bahan yang mempromosikan atau dihasilkan oleh kumpulan pejuang, termasuk Hamas yang ditetapkan sedemikian oleh kerajaan Amerika Syarikat.

Selain itu, video yang mengandungi kandungan seperti keganasan atau kebencian terhadap individu atau kumpulan berdasarkan etnik, kewarganegaraan, bangsa atau agama juga diharamkan.

Hampir 60 peratus daripada 9,500 jumlah permintaan alih keluar kandungan daripada pejabat pendakwa raya ke laman sosial utama adalah kepada Facebook dan syarikat induk Instagram.

Berbanding di TikTok, permintaan untuk berbuat demikian adalah merangkumi sebanyak 26 peratus, menurut data yang disediakan oleh agensi itu.

Selain itu, terdapat 10 peratus daripada permintaan berkenaan pula ditujukan kepada X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter serta masing-masing lima peratus pada YouTube dan Telegram.

Agensi kerajaan itu memberitahu Forbes bahawa permintaan penyingkirannya kepada semua gergasi media sosial itu meningkat sebanyak 10 kali ganda sejak serangan mengejut oleh Hamas pada 7 Oktober lalu.

Sementara itu, jurucakap pejabat pendakwa raya, Hadar Katz berkata, terdapat cabaran besar untuk mengeluarkan kandungan seumpama itu di Telegram.

Katanya, Telegram yang digunakan oleh akaun berkaitan Hamas untuk berkongsi rakaman mengerikan dari serangan 7 Oktober dan perang berikutnya, nampaknya tidak memenuhi permintaannya dan terdapat cabaran besar dengan kerjasama mereka.

Sementara itu, pihak Meta, Telegram dan Twitter tidak memberikan sebarang kenyataan berkaitan hal berkenaan.

Tetapi, YouTube dan Google berkata, ia sudah melihat kemasukan kandungan yang melanggar pada platform sejak perang bermula.

“Berikutan serangan pejuang Hamas di Israel dan konflik yang semakin memuncak kini berlaku di Israel dan Gaza, kami sudah mengeluarkan puluhan ribu video berbahaya dan menamatkan ratusan saluran,” kata jurucakap Sarah Colvin Rowley.

Sumber: Berita Harian

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Tindakan pembohong dan pencuri zionis tuntut Palestin adalah tindakan keluar agama Yahudi

Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

KUALA LUMPUR – Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss berkata kumpulan zionis terbukti tidak menjaga ajaran agama Yahudi dan tidak layak dikaitkan dengan agama itu.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Mereka pembohong! semudah itu, mereka adalah pencuri, mereka adalah pembohong, negara Israel dicipta oleh orang-orang yang meninggalkan agama Yahudi, meninggalkan ketuhanan, meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhan, mereka secara terbuka tak menjaga (arahan agama), negara itu tak menjaga 10 Perintah (dalam agama Yahudi). 

“Saya selalu kongsi gambar masa mereka buat, masa mereka isytiharkan kemerdekaan kamu pun boleh nampak, orang Yahudi kena tutup kepala seperti saya, semua Yahudi lelaki perlu menutup kepala mereka.

“Kamu boleh lihat (mereka yang) duduk pada hari-hari bersejarah pengisytiharan kemerdekaan, kamu lihat sini David Ben Gurion, ini gambar Herzl, hampir kesemua mereka tidak menutup kepala mereka.

“Ia satu sandiwara, ia adalah gurauan (bahawa) mereka menubuhkan sebuah negara Yahudi, jadi secara mudahnya ia bukan negara Yahudi, ia satu negara nasionalis yang menggunakan agama sebagai topeng, untuk menyamar, untuk menakut-nakutkan orang supaya mereka tidak bersuara menentang mereka,” kata Yisroel kepada The Merdeka Times selepas Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini hari ini.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Yisroel turut menjelaskan alasan zionis untuk menduduki tanah suci itu kerana adanya arahan 3,000 tahun dulu sebenarnya sudah berakhir 2,000 tahun dahulu atas ketetapan orang-orang Yahudi diusir atas kesilapan dan dosa mereka.

“Jadi mereka (zionis) menggunakan fakta yang tuhan berikan (arahan kepada) orang Yahudi 3,000 tahun dulu supaya memasuki tanah suci, tetapi mereka sama sekali mengabaikan fakta bahawa 2000 tahun yang lalu, kita dihantar ke pengasingan dan kita dilarang sebagai orang Yahudi untuk mewujudkan negara Yahudi.

“Dan pastinya (memasuki Palestin) bukan dengan membunuh dan mencuri, dan pastinya – orang Islam dan orang Arab yang bersahabat dengan Yahudi yang mengambil Yahudi masuk sehingga kami mampu hidup, jadi kami harus menunjukkan rasa syukur kepada mereka ini.

“Apa sahaja yang mereka lakukan adalah bercanggah sama sekali dengan agama Yahudi. Dan itulah sebabnya kamu boleh dapati bahawa orang Yahudi telah berdemonstrasi selama 76 tahun di jalan-jalan Baitulmaqdis, mereka dipukul dengan kejam, ditangkap dan dibunuh dan tiada siapa yang bercakap tentang itu,” kata Yisroel.

Terdahulu di dalam ucapannya, Rabbi itu menjelaskan posisi orang Yahudi yang tidak sepatutnya menubuhkan sebuah negara dengan memetik pelbagai rujukan dalam kitab Torah (Old Testament).

Beliau berkata pengusiran warga Yahudi di tanah suci itu berlaku 2,000 tahun dahulu bukan atas dasar tiada kelengkapan senjata atau Amerika tidak memberikan sumbangan mereka, tetapi ia adalah disebabkan dosa-dosa mereka sendiri.

Yisroel menegaskan Yahudi yang jujur kepada agamanya mengungkapkan dalam doa upacara mereka bahawa “oleh kerana dosa, maka kami dalam pengusiran” dan pengusiran itu menyebabkan orang Yahudi tidak dibenarkan kembali ke tanah suci itu secara besar-besaran sebagai bangsa yang menguasainya dan perkara itu merupakan sumpah perjanjian antara mereka dengan tuhan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending