Connect with us

Terkini

Rejim Israel minta Meta, TikTok turunkan kandungan berkaitan peperangan di Palestin

Syarikat induk bagi aplikasi Facebook iaitu Meta dan TikTok menerima lebih 8,000 permintaan daripada Israel untuk mengeluarkan kandungan berkaitan konflik peperangan di Palestin kerana didakwa melanggar dasar syarikat, menurut Pejabat Pendakwa Raya Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar Sekadar Hiasan.
 • Syarikat induk Facebook iaitu Meta dan TikTok terima lebih 8,000 permintaan daripada Israel untuk keluarkan kandungan berkaitan konflik peperangan di Palestin kerana didakwa langgar dasar syarikat, menurut Pejabat Pendakwa Raya Israel.
 • Agensi itu memaklumkan, lebih 94 peratus kandungan rentas laman sosial utama itu sudah dikeluarkan.
 • Pejabat pendakwa Israel berkata, pihaknya meminta kandungan mencetuskan keganasan dan pengganas dibuang serta sebarang promosi kumpulan secara meluas ditetapkan sebagai pejuang, termasuk Hamas dan Jihad Islam.
 • Pejabat itu minta supaya lagu yang memuji pejuang Hamas dan berfungsi sebagai runut bunyi ribuan video di TikTok diturunkan.
 • TikTok memberitahu Forbes dasarnya adalah untuk keluarkan semua kandungan pro-Hamas sebaik sahaja dikenal pasti, termasuk turunkan video mainkan lagu itu.

WASHINGTON: Syarikat induk bagi aplikasi Facebook iaitu Meta dan TikTok menerima lebih 8,000 permintaan daripada Israel untuk mengeluarkan kandungan berkaitan konflik peperangan di Palestin kerana didakwa melanggar dasar syarikat, menurut Pejabat Pendakwa Raya Israel.

Agensi itu memaklumkan, lebih 94 peratus daripada kandungan merentas laman sosial utama itu sudah dikeluarkan.

Pejabat pendakwa Israel berkata, pihaknya sudah meminta supaya kandungan yang mencetuskan keganasan dan pengganas itu dibuang serta sebarang promosi kumpulan yang secara meluas ditetapkan sebagai pejuang, termasuk Hamas dan Jihad Islam.

Malah, pejabat itu juga meminta supaya lagu yang memuji pejuang Hamas dan berfungsi sebagai runut bunyi untuk ribuan video di TikTok untuk diturunkan.

TikTok memberitahu Forbes bahawa dasarnya adalah untuk mengeluarkan semua kandungan pro-Hamas sebaik sahaja ia dikenal pasti, termasuk menurunkan video yang memainkan lagu itu.

Dasar untuk mengurangkan kandungan yang melanggar berbeza di seluruh platform, tetapi aplikasi Google, TikTok dan Facebook semua melarang bahan yang mempromosikan atau dihasilkan oleh kumpulan pejuang, termasuk Hamas yang ditetapkan sedemikian oleh kerajaan Amerika Syarikat.

Selain itu, video yang mengandungi kandungan seperti keganasan atau kebencian terhadap individu atau kumpulan berdasarkan etnik, kewarganegaraan, bangsa atau agama juga diharamkan.

Advertisement

Hampir 60 peratus daripada 9,500 jumlah permintaan alih keluar kandungan daripada pejabat pendakwa raya ke laman sosial utama adalah kepada Facebook dan syarikat induk Instagram.

Berbanding di TikTok, permintaan untuk berbuat demikian adalah merangkumi sebanyak 26 peratus, menurut data yang disediakan oleh agensi itu.

Selain itu, terdapat 10 peratus daripada permintaan berkenaan pula ditujukan kepada X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter serta masing-masing lima peratus pada YouTube dan Telegram.

Agensi kerajaan itu memberitahu Forbes bahawa permintaan penyingkirannya kepada semua gergasi media sosial itu meningkat sebanyak 10 kali ganda sejak serangan mengejut oleh Hamas pada 7 Oktober lalu.

Sementara itu, jurucakap pejabat pendakwa raya, Hadar Katz berkata, terdapat cabaran besar untuk mengeluarkan kandungan seumpama itu di Telegram.

Katanya, Telegram yang digunakan oleh akaun berkaitan Hamas untuk berkongsi rakaman mengerikan dari serangan 7 Oktober dan perang berikutnya, nampaknya tidak memenuhi permintaannya dan terdapat cabaran besar dengan kerjasama mereka.

Advertisement

Sementara itu, pihak Meta, Telegram dan Twitter tidak memberikan sebarang kenyataan berkaitan hal berkenaan.

Tetapi, YouTube dan Google berkata, ia sudah melihat kemasukan kandungan yang melanggar pada platform sejak perang bermula.

“Berikutan serangan pejuang Hamas di Israel dan konflik yang semakin memuncak kini berlaku di Israel dan Gaza, kami sudah mengeluarkan puluhan ribu video berbahaya dan menamatkan ratusan saluran,” kata jurucakap Sarah Colvin Rowley.

Sumber: Berita Harian

Author

Advertisement

Terkini

DBKL tarik balik larangan jual arak

Lembaga Perlesenan Eksais Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menarik balik larangan penjualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Lembaga Perlesenan Eksais Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menarik balik larangan penjualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina.
 • Penarikan balik larangan itu dibuat selepas mesyuarat jawatankuasa terbabit pada 23 November lalu yang mengkaji dan memperbaharui lesen minuman keras untuk pertubuhan perniagaan di Kuala Lumpur.
 • Naib Presiden Lembaga Perlesenan Eksais DBKL, Pooi Weng Keng Keong dalam temubual dengan Sin Chew Daily berkata, sebanyak 1,519 permohonan lesen minuman keras telah diluluskan.
 • “Kuala Lumpur adalah ibu negara dan bercita-cita untuk menjadi metropolis antarabangsa. Ia juga merupakan tarikan pelancongan yang paling penting bagi pelancong dari seluruh dunia.
 • “Ditambah dengan adat berbilang etnik, budaya dan kehidupan negara kita, kita tidak boleh mengamalkan peraturan yang terlalu ketat untuk mengawal alkohol atau melarang penjualan arak di tempat makan yang tidak halal,” katanya dalam temubual dengan Sin Chew Daily pada minggu lalu.
 • Penarikan balik larangan itu diselar Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Ahmad Yahaya yang menyifatkan ia sebagai tindakan tidak bertanggungjawab.
 • Ahmad berkata garis panduan dikenakan sebelum ini dilaksanakan dengan mengambil kira pelbagai faktor, termasuk sensitiviti kawasan kepadatan penduduk Melayu-Islam, waktu penjualan dan sebagainya.

KUALA LUMPUR – Lembaga Perlesenan Eksais Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menarik balik larangan penjualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina.

Penarikan balik larangan itu dibuat selepas mesyuarat jawatankuasa terbabit pada 23 November lalu yang mengkaji dan memperbaharui lesen minuman keras untuk pertubuhan perniagaan di Kuala Lumpur.

Naib Presiden Lembaga Perlesenan Eksais DBKL, Pooi Weng Keng Keong berkata sebanyak 1,519 permohonan lesen minuman keras telah diluluskan.

Katanya, larangan penjualan minuman keras di tempat makan yang tidak halal itu dilihat sebagai peraturan terlalu ketat.

“Kuala Lumpur adalah ibu negara dan bercita-cita untuk menjadi metropolis antarabangsa. Ia juga merupakan tarikan pelancongan yang paling penting bagi pelancong dari seluruh dunia.

“Ditambah dengan adat berbilang etnik, budaya dan kehidupan negara kita, kita tidak boleh mengamalkan peraturan yang terlalu ketat untuk mengawal alkohol atau melarang penjualan arak di tempat makan yang tidak halal,” katanya dalam temubual dengan Sin Chew Daily pada minggu lalu.

Di bawah garis panduan dilaksanakan pada 1 November 2021, DBKL melarang kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina di Kuala Lumpur daripada menjual minuman keras.

Advertisement

Bagaimanapun, pelanggan masih dibenarkan membeli bir dari premis itu dari 7 pagi hingga 9 malam.

Penarikan balik larangan itu diselar Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Ahmad Yahaya yang menyifatkan ia sebagai tindakan tidak bertanggungjawab.

Ahmad berkata garis panduan dikenakan sebelum ini dilaksanakan dengan mengambil kira pelbagai faktor, termasuk sensitiviti kawasan kepadatan penduduk Melayu-Islam, waktu penjualan dan sebagainya. 

“Malah ia dilakukan berikutan kes kemalangan maut yang melibatkan pemanduan di bawah pengaruh alkohol yang menjadi kebimbangan masyarakat dalam negara ketika itu.

“Malang sekali apabila bahagian perlesenan DBKL telah mengambil keputusan mengundur semula ke belakang (reversal). 

“Malah, keputusan menarik balik garis panduan berkenaan turut mendapat sokongan padu sebahagian pemimpin utama daripada DAP,” katanya dipetik Harakah Daily.

Advertisement

Ketua Penerangan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Abdul Razak Ramli berkata keputusan penarikan balik larangan itu akan membawa kepada lebih banyak masalah sosial.

“Umat Islam perlu bangkit melihat sikap sambil lewa kerajaan terhadap isu ini yang telah mengambil langkah ke belakang terhadap isu arak di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan.

Kenyataan Abdul Razak mendapat respons Ahli Lembaga Perlesenan Eksais DBKL, Kasthuri Patto yang meminta beliau tidak menumpukan perhatian terhadap perkara itu.

Kashturi dilaporkan media sebagai berkata, Pemuda Pas Wilayah Persekutuan sepatutnya memberi tumpuan kepada unsur salah guna kuasa, rasuah, diskriminasi dan ketidakadilan. – The Merdeka Times

Author

Advertisement
Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending