Connect with us

Terkini

OIC perlu pertimbang bentuk kerjasama ketenteraan persis NATO – Pakar undang-undang antarabangsa

Sudah tiba masanya Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) mempertimbang untuk membentuk kerjasama ketenteraan persis Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO).

Wartawan TMT

Published

on

OIC perlu pertimbang bentuk kerjasama ketenteraan persis NATO - Pakar undang-undang antarabangsa
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sudah tiba masanya Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) mempertimbang bentuk kerjasama ketenteraan persis Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO).
  • Pakar Undang-undang Antarabangsa, Kulliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim (AIKOL), UIAM, Prof. Madya Dr. Mohd Yazid Zul Kepli berkata bentuk kerjasama itu akan membolehkan tindakan dan bantuan berbentuk ketenteraan digerakkan demi mewujudkan keamanan global.
  • “Barat melalui NATO berani berdepan dengan Russia. Sedangkan dunia tahu Russia ada simpanan senjata nuklear terbesar di dunia. Ini tidak menghalang Barat daripada membantu Ukraine, yang berbeza dengan negara-negara Islam yang tidak berani membantu Palestin khususnya dari segi ketenteraan.
  • “Sudah tiba masanya untuk negara Islam mempertimbangkan kerjasama ketenteraan yang lebih jitu untuk menjamin keamanan global. Ada kekuatan dalam perpaduan,” katanya.

KUALA LUMPUR: Sudah tiba masanya Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) mempertimbang untuk membentuk kerjasama ketenteraan persis Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO).

Pakar Undang-undang Antarabangsa, Kulliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim (AIKOL), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof. Madya Dr. Mohd Yazid Zul Kepli berkata bentuk kerjasama itu akan membolehkan tindakan dan bantuan berbentuk ketenteraan digerakkan demi mewujudkan keamanan global.

“Barat melalui NATO berani berdepan dengan Russia. Sedangkan dunia tahu bahawa Russia ada simpanan senjata nuklear terbesar di dunia. Ini tidak menghalang Barat daripada membantu Ukraine, yang berbeza dengan negara-negara Islam yang tidak berani membantu Palestin khususnya dari segi ketenteraan.

“Sudah tiba masanya untuk negara Islam mempertimbangkan kerjasama ketenteraan yang lebih jitu untuk menjamin keamanan global. Ada kekuatan dalam perpaduan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam program Agenda AWANI pada Isnin.

Jelasnya, OIC ketika ini bukan sebuah pakatan ketenteraan. Ini merupakan antara faktor yang menyebabkan tidak ada sebarang tindakan drastik yang boleh dilaksanakan oleh pertubuhan berkenaan.

Pada masa sama Mohd Yazid berkata meskipun OIC tidak mampu berfungsi dengan berkesan untuk menangani krisis kemanusiaan di Gaza, beliau memperakui bahawa pertembungan yang berlaku ketika ini adalah lebih kompleks.

“Isu sebenar disini bukan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) tetapi keengganan Israel untuk mencari penyelesaian damai dalam isu Palestin. Israel tamak dan mahu keseluruhan tanah Palestin serta enggan berkompromi,” ujarnya.

Sumber: Astro Awani

Author

Terkini

“Pengecut” tempelak KJ apabila Wan Fayhsal digantung 6 bulan susulan isu MAHB

Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menempelak tindakan menggantung Ahli Parlimen Machang daripada Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan bermula hari ini,  sebagai “pengecut”.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin (kiri) & Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal (kanan).
  • Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menempelak tindakan menggantung Ahli Parlimen Machang daripada Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan bermula hari ini,  sebagai “pengecut”.
  • Ia susulan kenyataan Wan Fayhsal mengenai surat layang didakwa mengandungi maklumat berkaitan dalang sebenar di sebalik pengambilalihan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).
  • Pengecut. Kamu mempermainkan dia (Wan Fayhsal) dengan mengatakan dia berbahasa jargon, tidak tahu apa-apa. 
  • “Akhirnya, kamu menyalahgunakan kuasa legislatif untuk mengusirnya selama enam bulan. Jelas sekali, dia sudah mengganggu kamu. 
  • “Boneka BlackRock. Harap duit Zionis itu berbaloi,” katanya menerusi hantaran di Instagram di sini hari ini dengan memuat naik tangkap layar satu ciapan X berkenaan artikel bertajuk, ‘Dewan Rakyat lulus usul gantung 6 bulan Wan Fayhsal’.
  • Wan Fayhsal ketika mengulas tindakan dikenakan terhadapnya itu menyatakan bahawa beliau ‘dipaksa mengundurkan diri’ dan langsung tidak diberi peluang untuk membela diri ketika usul menggantungnya di Dewan Rakyat hari ini.

KUALA LUMPUR — Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menempelak tindakan menggantung Ahli Parlimen Machang daripada Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan bermula hari ini,  sebagai “pengecut”.

Ia susulan kenyataan Wan Fayhsal mengenai surat layang didakwa mengandungi maklumat berkaitan dalang sebenar di sebalik pengambilalihan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).

Mengulas tindakan dikenakan terhadap Wan Fayhsal, Khairy menyifatkan pihak terbabit sebagai pengecut dan jelas menunjukkan mereka sebenarnya ‘terganggu’ dengan kenyataan Wan Fayhsal berkenaan isu dibangkitkan.

Khairy yang juga lantang mengkritik penjualan saham MAHB kepada syarikat pro zionis, BlackRock-Global Infrastructure Partners (GIP), secara sarkastik berharap adalah berbaloi pihak terbabit ‘menerima’ duit zionis.

Pengecut. Kamu mempermainkan dia (Wan Fayhsal) dengan mengatakan dia berbahasa jargon, tidak tahu apa-apa. 

“Akhirnya, kamu menyalahgunakan kuasa legislatif untuk mengusirnya selama enam bulan. Jelas sekali, dia sudah mengganggu kamu. 

“Boneka BlackRock. Harap duit Zionis itu berbaloi,” katanya menerusi hantaran di Instagram di sini hari ini dengan memuat naik tangkap layar satu ciapan X berkenaan artikel bertajuk, ‘Dewan Rakyat lulus usul gantung 6 bulan Wan Fayhsal’.

Foto: Tangkap layar hantaran KJ di Instagram beliau hari ini.

Artikel itu antaranya menyatakan usul menggantung Ahli Pembangkang itu dibuat melalui undi belah bahagi yang menyaksikan 110 Ahli Parlimen menyokong, 63 tidak bersetuju, tiga tidak mengundi dan 46 tidak hadir.

Menteri di Jabatan Perdana (Undang-undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said ketika membentangkan usul itu berkata Dewan Rakyat memandang serius kenyataan Wan Fayhsal berhubung surat layang yang telah tular dan didakwa mengandungi maklumat dalang sebenar di sebalik pengambilalihan MAHB.

Azalina berkata Wan Fayhsal yang ketika itu membahaskan Laporan Tahunan dan Penyata Kewangan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) 2021 dan Tahun 2022 di Dewan Rakyat telah menamakan seorang pegawai dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebagai dalang.

Beliau berkata perbuatan itu telah memberi kesan buruk bukan sahaja kepada individu didakwa, tetapi juga secara umum pegawai agensi di bawah kementerian yang mungkin teraniaya kerana tuduhan tidak berasas itu.

Foto: Tangkap layar hantaran Wan Fayhsal di Facebook di sini hari ini.

Dalam pada itu, Wan Fayhsal ketika mengulas tindakan dikenakan terhadapnya menyatakan bahawa beliau ‘dipaksa mengundurkan diri’ dan langsung tidak diberi peluang untuk membela diri ketika usul menggantungnya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata kesan penggantungan itu beliau akan terlepas berbahas Belanjawan 2025 pada sidang Oktober ini.

Satu lagi titik hitam dalam demokrasi berparlimen negara. Saya langsung tidak diberi peluang untuk membela diri dalam Dewan tadi.

“Kesan daripada penggantungan ini ialah saya akan terlepas berbahas Belanjawan 2025 dalam sidang Oktober nanti.

“Machang dipaksa mengundurkan diri. Jumpa tahun depan,” katanya di Facebook hari ini. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending