Connect with us

Terkini

Mengapa tentera zionis ceroboh Hospital Al-Shifa?

Hospital Al-Shifa yang terletak di utara Gaza sudah menjadi sasaran tentera pengganas zionis sejak bermulanya Taufan Al-Aqsa, 7 Oktober lalu. Israel dan sekutunya, Amerika Syarikat cuba membina propaganda dengan mengatakan di bawah Hospital Al-Shifa terdapatnya markas ketenteraan Hamas. Bagaimanapun sehingga saat ini mereka masih gagal membuktikan dakwaan tersebut.

Wartawan TMT

Published

on

Mengapa tentera zionis ceroboh Hospital Al-Shifa?
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kepentingan Hospital Al-Shifa melebihi bidang perubatan bagi rakyat di sini. Ia digambarkan sebagai jantung Gaza yang berdegup kencang dalam setiap hati rakyat Palestin.
  • Al-Shifa dilihat sebagai pusat utama bagi badan pentadbiran kerajaan Gaza.
  • Kementerian media kerajaan juga beroperasi di luar hospital.
  • Bagi rakyat Palestin, hospital ini menjadi simbol kekuatan mereka untuk menentang kezaliman zionis.
  • Israel berkeras mahu mentadbir Gaza sebaik perang selesai maka amat penting al-Shifa dirampas.

Hospital Al-Shifa yang terletak di utara Gaza sudah menjadi sasaran tentera pengganas zionis sejak bermulanya Taufan Al-Aqsa, 7 Oktober lalu. Israel dan sekutunya, Amerika Syarikat cuba membina propaganda dengan mengatakan di bawah Hospital Al-Shifa terdapatnya markas ketenteraan Hamas. Bagaimanapun sehingga saat ini mereka masih gagal membuktikan dakwaan tersebut.

Menurut laporan Al-Jazeera, tentera penjajah punya misi tertentu yang menyebabkan Hospital Al-Shifa menjadi sasaran utama mereka.

Ia berikutan hospital ini bukan pusat rawatan biasa bagi penduduk Gaza. Kepentingan Hospital Al-Shifa melebihi bidang perubatan bagi rakyat di sini. Ia digambarkan sebagai jantung Gaza yang berdegup kencang dalam setiap hati rakyat Palestin.

Kompleks ini telah wujud di Gaza sejak zaman pemerintahan British ke atas Palestin dan menjadi hospital pada tahun 1946 selepas pada asalnya menempatkan berek tentera British.

Ia telah bertahan dalam beberapa peperangan dan bertahun-tahun pendudukan Israel.

Sejak itu Al-Shifa dilihat sebagai pusat utama bagi badan pentadbiran kerajaan Gaza. Di sini juga, pegawai kementerian kesihatan Gaza mengadakan sidang akhbar bersejarah di dunia apabila dikelilingi jenazah mangsa perang akibat dibom zionis beberapa minggu lalu.

Kementerian media kerajaan juga beroperasi di luar hospital.

Kompleks Hospital Al-Shifa turut dilapor berjaya mengekalkan akses internetnya saat penjajah haram Israel melakukan sekatan di seluruh Gaza. Ia sekaligus menjadi pusat tumpuan media dan wartawan, yang mana sebahagian daripada mereka saat ini sedang terperangkap di kompleks tersebut akibat dikepung zionis.

Bagi rakyat Palestin, hospital ini menjadi simbol kekuatan mereka untuk menentang kezaliman zionis apabila gambar bayi yang terbunuh dan kanak-kanak cacat di hospital ini mula tersebar ke seluruh dunia hingga memberi inspirasi kepada jutaan penduduk di seluruh negara turun ke jalanan bagi menyokong rakyat Palestin.

Melihat kepada senario ini maka tentera zionis dan sekutunya Amerika Syarikat melihat pengambilalihan hospital ini perlu dilakukan segera agar kebenaran tidak terus disebarkan ke luar Gaza.

Dan memandangkan Israel berkeras mahu mentadbir Gaza sebaik perang selesai maka amat penting al-Shifa dirampas sekaligus menumpaskan kubu kuat ketenteraan dan pentadbiran Hamas seperti yang didakwa sebelum ini.-The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Ridhuan Tee persoal NGO Islam hanya membisu ketika Firdaus Wong ‘diserang’

Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
  • Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.
  • Tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.
  • “Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?
  • “Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
  • Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

KUALA LUMPUR — Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Ridhuan Tee berkata tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.

“Beliau nampak begitu keseorangannya. Kita hanya melihat dan menyokong dalam hati sahaja.  Golongan asatizah pun senyap, NGO-NGO Islam senyap. Bila berjumpa atau terserempak, baharulah berkata, “berani sungguh kamu, dan bagus sungguh kamu”. 

“Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?

“Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak bukan Islam, termasuk Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) menggesa kerajaan bertindak terhadap pempengaruh dan pendakwah bebas itu.

Ini susulan tindakan Firdaus Wong memuat naik video di TikTok yang memaparkan beliau menjawab pertanyaan seorang penulis, Adnin Roslan tentang cara menangani permintaan remaja bawah umur yang bukan beragama Islam ingin memeluk Islam.

Firdaus Wong antaranya menjelaskan dari sudut Islam tiada masalah untuk individu tersebut ingin memeluk agama Islam tidak kira berapa umurnya kerana beliau boleh diislamkan. 

Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

Beliau mempersoalkan dalam Islam siapa yang boleh menahan atau mahu menahan sekiranya ada individu, termasuk kanak-kanak bawah umur atau pelajar sekolah rendah mahupun menengah yang ingin memeluk Islam.

Katanya, hanya undang-undang Malaysia atau perlembagaan sahaja tidak membenarkan kelompok bawah umur memeluk Islam tanpa kebenaran ibu bapa melainkan mereka sudah mencapai umur 18 tahun dan ke atas.

“Proses pengIslaman tidak perlu kepada pendaftaran. Syahadahkan dia dahulu. Takkan strategi sebegini pun kita takut. Ini bumi siapa asal usulnya? Agama Islam berada dalam kedudukan di mana mengikut perlembagaan Persekutuan? 

“Apakah selepas ini kita menjadi tidak berani untuk berdakwah kepada pelajar bukan Islam di bawah umur? 

“Orang Kristian atau misionari Kristian relaks sahaja berdakwah kepada pelajar bawah umur, boleh pula. 

“Bila kena pada kita, berkaitan dengan Islam, semua tidak boleh, termasuk berdakwah kepada mereka di bawah umur,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending