Connect with us

Terkini

McDonald’s Malaysia: Royalti untuk kegunaan jenama, tiada kaitan konflik Palestin-Israel

Pembayaran royalti McDonald’s Malaysia tidak sama sekali disalurkan untuk menyokong perang antara Palestin dan Israel.

Wartawan TMT

Published

on

McDonald's Malaysia: Royalti untuk kegunaan jenama, tiada kaitan konflik Palestin-Israel
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pembayaran royalti McDonald’s Malaysia tidak sama sekali disalurkan untuk menyokong perang antara Palestin dan Israel.
  • Pengurus Besar dan Developmental Licensee, Reza Food Services Co Ltd, Abdulrahman Alireza menjelaskan, royalti yang dibayar kepada McDonald’s Corporation adalah untuk penggunaan jenama, program pembangunan bakat, serta pembangunan teknologi yang dilakukan mereka.
  • Sebagai sebuah syarikat komersial, McDonald’s mempunyai tanggungjawab terhadap pemegang saham, termasuklah dalam hal membabitkan pendirian politik.
  • “Mana-mana syarikat komersial tidak akan memberi perkhidmatan kepada pemegang saham mereka jika mereka mengambil pendirian politik. Terdapat melebihi tujuh bilion penduduk dunia, kami ingin berkhidmat kepada mereka semua, itu cita-cita kami.
  • “Tetapi buat masa ini kami belum boleh lakukannya, jadi saya mahu menjelaskan, McDonald’s Corporation ialah sebuah syarikat komersial. Kami tidak mengambil pendirian politik,” katanya dalam sidang media khas di Petaling Jaya, minggu lalu. 

PETALING JAYA: Pembayaran royalti McDonald’s Malaysia tidak sama sekali disalurkan untuk menyokong perang antara Palestin dan Israel.

Pengurus Besar dan Developmental Licensee, Reza Food Services Co Ltd, Abdulrahman Alireza menjelaskan, royalti yang dibayar kepada McDonald’s Corporation adalah untuk penggunaan jenama, program pembangunan bakat, serta pembangunan teknologi yang dilakukan mereka.

“Kami membayar royalti untuk penggunaan jenama, seperti yang saya katakan ia adalah jenama yang sangat kuat. Semua yang disediakan seperti latihan, sokongan, sistem, apa yang kami perolehi, wang itu disalurkan kepada mereka untuk menampung sebahagian daripada perbelanjaan, mereka menghasilkan pelbagai jenis sistem.

“Terutamanya pada masa kini dengan teknologi, banyak wang yang dibelanjakan untuk tujuan itu. Anda lihat aplikasi yang kami ada, ia memerlukan wang untuk membangunkannya. Itu semua dilakukan mereka. Itulah royalti yang dibayar.

“Selebihnya diberikan kepada pemegang saham, ia mudah, kerana ini adalah syarikat komersial,” jelasnya.

Sebagai sebuah syarikat komersial, McDonald’s mempunyai tanggungjawab terhadap pemegang saham, termasuklah dalam hal membabitkan pendirian politik.

“Mana-mana syarikat komersial tidak akan memberi perkhidmatan kepada pemegang saham mereka jika mereka mengambil pendirian politik. Terdapat melebihi tujuh bilion penduduk dunia, kami ingin berkhidmat kepada mereka semua, itu cita-cita kami.

“Tetapi buat masa ini kami belum boleh lakukannya, jadi saya mahu menjelaskan, McDonald’s Corporation ialah sebuah syarikat komersial. Kami tidak mengambil pendirian politik,” katanya dalam sidang media khas di Petaling Jaya, minggu lalu. 

Turut hadir pada sesi itu ialah Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia, Datuk Azmir Jaafar.

Reza Food Services, yang merupakan milik orang Islam, memiliki hak francais McDonald’s di Malaysia dan Singapura sejak 2017. Reza Food Services turut memiliki rangkaian restoran McDonald’s di wilayah barat dan selatan Arab Saudi.

Sementara itu, Azmir berkata, sepanjang 32 tahun beliau berkhidmat bersama McDonald’s, restoran khidmat segera itu sudah sering kali dikaitkan dengan konflik yang berlaku di Asia Barat, dengan situasi paling buruk dihadapi pada 2014.

Ironinya, ajakan boikot seperti yang dilaungkan sesetengah pihak susulan konflik berkenaan, lebih memberi impak kepada pekerja mereka, yang kesemuanya terdiri daripada anak tempatan.

“Sudah 42 tahun McDonald’s berada di Malaysia, saya sudah bekerja 32 tahun dan dalam tempoh itu setiap kali ada konflik Timur Tengah (Asia Barat), setiap kali itu ada isu dengan brand McDonald’s.

“Kita dikecam, dari segi perspektif kemanusiaan berkaitan pekerja, sejak dua minggu lalu saya pergi ke restoran-restoran, ramai yang mengatakan mereka sedih sebab mereka dikecam dan dicemuh, mereka pakai uniform ada lambang McDonald’s, naik bas orang cakap, “eh Yahudi”, kenapa jadi begitu?

“Kita orang Melayu, orang Islam, kita ada 21,000 pekerja. Mereka semua ada anak, isteri, keluarga dan sudah berpuluh tahun bekerja di McDonald’s mencari rezeki yang halal untuk keluarga, tapi dikecam, dicemuh.

“Malah ada yang dibaling batu pada tahun 2014, kenapa? Apa salah kita? Apa salah pekerja?” katanya.

McDonald’s Malaysia, tambahnya, sentiasa mengukuhkan komitmennya kepada masyarakat setempat menerusi 18,000 aktiviti kemasyarakatan setiap tahun.

Ini termasuklah sumbangan RM1 juta kepada Dana Kemanusiaan Palestin baru-baru ini, serta pelbagai program menerusi Ronald McDonald House Charities Malaysia (RMHC Malaysia) bagi membantu kanak-kanak kurang upaya dan kurang berkemampuan.

Sumber: Astro Awani

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Isu penukaran agama sepihak: Apakah kesan kemenangan kes Dahlia Dhaima?

Kekusutan dan kerisauan rentetan kes Indira Gandhi sedikit sebanyak ‘diperbaiki’ kes Dahlia Dhaima di mana pada 3 Mei lalu menyaksikan Mahkamah Persekutuan menolak usahanya yang mahu membatalkan pengislamannya ketika waktu kanak-kanak selepas dilakukan ibunya, seorang mualaf.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Peguam, Haniff Khatri Abdulla.
  • Kekusutan dan kerisauan rentetan kes Indira Gandhi sedikit sebanyak ‘diperbaiki’ kes Dahlia Dhaima di mana pada 3 Mei lalu menyaksikan Mahkamah Persekutuan menolak usahanya yang mahu membatalkan pengislamannya ketika waktu kanak-kanak selepas dilakukan ibunya, seorang mualaf.
  • Peguam, Haniff Khatri Abdulla berkata susulan keputusan itu semua pihak tidak lagi tertekan atau terikat dengan kesahihan sijil pengislaman atau mualaf semata-mata, sebaliknya wajib melihat cara hidup individu tersebut selepas seseorang individu itu diislamkan untuk menentukan sama ada dia Muslim atau tidak.
  • Haniff menjelaskan kes Dahlia Dhaima bukan mematahkan terus kes Indira Gandhi kerana ia masih wujud, sebaliknya Dahlia Dhaima merupakan ‘fine tuning’ iaitu melonggarkan dengan cara paling halus apa diputuskan dalam Indira Gandhi yang mengatakan perlu mengambil kira sijil mualaf sahaja sama ada sah atau tidak dalam isu pertikaian pemelukan agama, khususnya anak-anak bawah umur.
  • Haniff menegaskan sekiranya selepas ini pihak berkuasa ditampilkan dengan mana-mana kes baru di mana seseorang itu mengatakan kononnya ibu atau bapa mengislamkan dia ketika di bawah umur.
  • Kemudiannya, bertahun selepas itu individu terbabit ke Mahkamah Sivil mengatakan dia bukan Islam, ataupun dia membuat permohonan di Mahkamah Syariah mengatakan hendak keluar Islam, maka pihak berkuasa wajib menyiasat latar belakang individu terbabit.

KUALA LUMPUR — Kekusutan dan kerisauan rentetan kes Indira Gandhi sedikit sebanyak ‘diperbaiki’ kes Dahlia Dhaima di mana pada 3 Mei lalu menyaksikan Mahkamah Persekutuan menolak usahanya yang mahu membatalkan pengislamannya ketika waktu kanak-kanak selepas dilakukan ibunya, seorang mualaf.

Peguam, Haniff Khatri Abdulla berkata susulan keputusan itu semua pihak tidak lagi tertekan atau terikat dengan kesahihan sijil pengislaman atau mualaf semata-mata, sebaliknya wajib melihat cara hidup individu tersebut selepas seseorang individu itu diislamkan untuk menentukan sama ada dia Muslim atau tidak.

Haniff menjelaskan kes Dahlia Dhaima bukan mematahkan terus kes Indira Gandhi kerana ia masih wujud, sebaliknya Dahlia Dhaima merupakan ‘fine tuning’ iaitu melonggarkan dengan cara paling halus apa diputuskan dalam Indira Gandhi yang mengatakan perlu mengambil kira sijil mualaf sahaja sama ada sah atau tidak dalam isu pertikaian pemelukan agama, khususnya anak-anak bawah umur.

“Kesan kes Dahlia Dhaima kepada rentetan undang-undang diumumkan mahkamah tertinggi Malaysia (Mahkamah Persekutuan) berhubung pengislaman anak-anak bawah umur adalah seperti berikut;  pertama (kes) Dahlia Dhaima ada mengatakan sama ada sijil (mualaf) itu sah atau tidak sah tidak menjadi isu pokok, ingat tadi kita dah sentuh mengikut undang-undang 1952 sijil itu memang tak sah sebab mana-mana ibu atau bapa pun tidak boleh mengislamkan (anak) bawah umur so sijil itu tak sah.

“Tapi (kes) Dahlia Dhaima yang pertama mengatakan kita tak boleh tengok sijil sahaja, kita kena tengok apa diumumkan dalam kes Rosliza (kes terdahulu) kita tak boleh berhenti dekat (kes) Indira Gandhi.

“(kes) Rosliza kata kita kena tengok keseluruhan fakta kehidupan anak tersebut sehingga dia datang mahkamah sama ada indentiti dia itu adalah Muslim ab initio Muslim daripada awal atau tidak kalau kita yakin daripada fakta bukan sahaja sijil tak sah tapi pengislaman atau kehidupan dia pun bukan Islam daripada awal barulah Mahkamah Sivil boleh dengar (kes) ini barulah dia bukan Islam ab initio dari awal.

“Tapi kalau sijil tak sah pun tapi cara kehidupan dia menunjukkan, menampilkan sama ada melalui perwatakan melalui kenyataan perbuatan dia kepada orang ramai bahawa dia Muslim, maka Mahkamah Sivil tidak boleh dengar (kes itu) sebab itu bidang kuasa Mahkamah Syariah pula, ini kesan penting (Dahlia Dhamia),” katanya ketika ditemui The Merdeka Times di Pejabat Haniff Khatri, Petaling Jaya pada Jumaat.

Mahkamah Persekutuan dalam kes Indira Gandhi pada 2018 memutuskan persetujuan kedua-dua ibu bapa diperlukan sebelum anak dilahirkan dalam perkahwinan sivil boleh memeluk agama Islam dan sekiranya sijil pengislaman tidak sah maka dia bukan Muslim.

Ia bermula apabila guru tadika M Indira Ghandi mencabar pengeluaran sijil penukaran agama susulan bekas suaminya seorang mualaf membuat penukaran agama Islam secara unilateral terhadap ketiga-tiga anak mereka.

Kes itu juga menyaksikan sejak 2018 isu tentang pertikaian pemelukan agama, khususnya anak-anak bawah umur, merujuk kes Indira Gandhi yang memutuskan sekiranya sijil-sijil mualaf ataupun proses mahupun prosedur pengislaman anak-anak itu tidak dituruti mengikut seksyen-seksyen enakmen tertentu, maka sijil itu boleh atau diisytiharkan sebagai tidak sah.

Manakala kes Rosliza pula adalah membabitkan dia yang dilahirkan di luar nikah, berbapakan seorang Muslim dan ibu penganut agama Buddha serta berjaya dalam rayuannya di Mahkamah Persekutuan pada 2021 untuk diisytiharkan sebagai bukan Muslim selepas mengakui sejak dari asal bukan Islam.

Dalam kes Rosliza, Mahkamah Persekutuan membuat satu pengumuman kedudukan undang-undang di mana kita kena melihat identiti seseorang individu itu sama ada sejak awal dia Islam atau tidak (ab initio), sekiranya ada individu terbabit datang ke mahkamah sivil dan mengatakan kononnya dia bukan Islam.

Mengulas lanjut kes Dahlia Dhaima, Haniff menegaskan sekiranya selepas ini pihak berkuasa ditampilkan dengan mana-mana kes baru di mana seseorang itu mengatakan kononnya ibu atau bapa mengislamkan dia ketika di bawah umur.

Kemudiannya, bertahun selepas itu individu terbabit ke Mahkamah Sivil mengatakan dia bukan Islam, ataupun dia membuat permohonan di Mahkamah Syariah mengatakan hendak keluar Islam, maka pihak berkuasa wajib menyiasat latar belakang individu terbabit.

“Saya syorkan kepada pihak berkuasa kalau ditampilkan mana-mana kes baru selepas ini tak semestinya di Selangor di mana-mana negeri di mana seseorang itu mengatakan ouhh kononnya, ‘Ibu atau bapa mengislamkan saya tapi saya tak ikut pun Islam maka kalau ikut Indira Gandhi sijil (pengislaman) saya tak sah sebab seorang sahaja pelukan (mengislamkan) saya’.

“Baik… tapi ikut (kes terdahulu) Rosliza ikut (kes terdahulu) Dahlia Dhaima sekarang ini kita kena tengok latar belakang awak so kami nak siasat kami nak tanya awak macam mana dari umur 7 tahun di sekolah sampai sekolah menengah pembawakan awak dengan kawan-kawan awak? Masa awak pergi kerja adakah awak balik awal juga untuk buka puasa? Atau ambil cuti lebih untuk tujuan cuti raya dan perkara-perkara ini tertakluk kepada fakta.

“Tapi apa saya nak sampaikan adalah menjadi tanggungjawab pihak berkuasa untuk menyelia dan mengambil peri penting perkara ini untuk disiasat jangan tolak tepi ja perkara ini tak buat kerja dan dengan cara itu barulah kita dapat menyelenggarakan urus tadbir konsep Islam dan pengislaman dengan cara lebih teratur.

“Itu adalah kesan bagi saya yang kita boleh ambil keuntungan daripada kes Dahlia Dhaima dan perbetulkan sistem tadbir urus di pihak berkuasa,” kata Haniff yang mempunyai pengalaman lebih 30 tahun dalam bidang perundangan. 

Untuk rekod, Mahkamah Persekutuan adalah mahkamah tertinggi dalam hierarki badan kehakiman sivil negara, sekiranya satu kes itu telah sampai ke Mahkamah Persekutuan, tidak ada lagi rayuan boleh dibuat kepada mana-mana pihak lain. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending