Connect with us

Terkini

Malaysia wajar ketuai gerakan boikot, beri tekanan lebih keras terhadap Israel

Kecaman dari pemimpin dan komuniti dunia bukan lagi ‘peluru’ berkesan untuk mematikan kekejaman Israel terhadap bumi Palestin, sebaliknya tindakan yang lebih tegas perlu dilaksanakan segera, demi menghentikan jenayah kemanusiaan rejim zionis itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Pusat Pengajian Palestin Hashim Sani Universiti Malaya (UM), Prof Dr Mohd Nazari Ismail.
  • Pemimpin-pemimpin dunia perlu berani ambil langkah lebih keras dengan boikot secara menyeluruh dan hentikan segala hubungan diplomatik dengan zionis.
  • Pengarah Pusat Pengajian Palestin Hashim Sani Universiti Malaya (UM) Prof Dr Mohd Nazari Ismail berkata Malaysia sebagai negara anggota Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) yang lantang dan konsisten dengan pendirian menentang penjajahan Israel, boleh memainkan peranan ketuai gerakan dalam mengajak negara lain untuk beri tekanan terhadap rejim Zionis.
  • “Tindakan kecaman tidak cukup. Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) kena ajak masyarakat antarabangsa, putuskan hubungan diplomatik dengan Israel dan memboikot secara total (menyeluruh).
  • “Malaysia perlu lebih lantang menyifatkan Israel sebagai negara yang melakukan jenayah aparteid dan genocide dan oleh itu perlu diboikot… tepat, kita wajar mengetuai gerakan memboikot Israel,” katanya kepada Bernama.

KUALA LUMPUR, 14 Nov (Bernama) — Kecaman dari pemimpin dan komuniti dunia bukan lagi ‘peluru’ berkesan untuk mematikan kekejaman Israel terhadap bumi Palestin, sebaliknya tindakan yang lebih tegas perlu dilaksanakan segera, demi menghentikan jenayah kemanusiaan rejim zionis itu.

Pemimpin-pemimpin dunia perlu berani mengambil langkah yang lebih keras dengan memboikot secara menyeluruh dan menghentikan segala hubungan diplomatik dengan zionis itu.

Pengarah Pusat Pengajian Palestin Hashim Sani Universiti Malaya (UM) Prof Dr Mohd Nazari Ismail berkata pada saat masyarakat antarabangsa melepaskan geram terhadap Israel dengan melemparkan kecaman lisan, rejim zionis itu sebaliknya terus menjarah bumi Palestin.

Beliau berkata Malaysia sebagai negara anggota Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) yang lantang dan konsisten dengan pendirian menentang penjajahan Israel itu, boleh memainkan peranan mengetuai gerakan dalam mengajak negara lain untuk memberi tekanan terhadap rejim zionis.

“Tindakan kecaman tidak cukup. Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) kena ajak masyarakat antarabangsa, putuskan hubungan diplomatik dengan Israel dan memboikot secara total (menyeluruh).

“Malaysia perlu lebih lantang menyifatkan Israel sebagai negara yang melakukan jenayah aparteid dan genocide dan oleh itu perlu diboikot… tepat, kita wajar mengetuai gerakan memboikot Israel,” katanya kepada Bernama.

Mohd Nazari berkata Malaysia sudah membuktikan bahawa ekonomi negara ini tetap berkembang tanpa ada sebarang hubungan diplomatik dengan Israel, dan negara lain wajar mencontohi pendirian negara.

Advertisement

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam Sidang Kemuncak Tergempar Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) pada Sabtu, menggesa negara anggota secara konsisten mendesak pelaksanaan gencatan senjata serta-merta, manakala bantuan kemanusiaan kepada penduduk Gaza disegerakan.

Selain itu Sidang Kemuncak Tergempar OIC dan Liga Arab turut meluluskan ketetapan menuntut Israel serta merta menamatkan keganasan ke atas Semenanjung Gaza, selain menggesa pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) menyelesaikan siasatan jenayah perang dan jenayah kemanusiaan yang dilakukan Israel di semua wilayah Palestin yang diduduki, termasuk Baitulmaqdis Timur.

Mohd Nazari berkata usaha melaksanakan inisiatif Keamanan Arab untuk Solusi Dua-Negara bagi mengiktiraf Palestin sebagai negara berdaulat mengikut Sempadan Pra-1967, dilihat tidak lagi ‘berkesan’ kerana Israel sudah jelas tidak berminat untuk melaksanakannya.

“Apa yang patut Malaysia buat ialah menyeru masyarakat antarabangsa memboikot Israel, kerana jenayah aparteid dan juga jenayah pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan terhadap warga Palestin.

“Selagi masyarakat antarabangsa berbincang berkenaan solusi dua negara, Israel akan terus merampas wilayah Palestin dan membunuh rakyatnya, dan mengusir mereka keluar,” katanya.

Sementara itu, Ketua Jabatan Pengajian Jabatan Pengajian Antarabangsa Dan Strategik UM Prof Dr Khoo Ying Hooi berkata persidangan tergempar OIC itu juga sudah menjadi simbol kesatuan terhadap Palestin, namun pemimpin Arab dan Islam perlu mempunyai strategi yang mendatangkan solusi kepada krisis itu.

Advertisement

Beliau berkata langkah lebih drastik seperti sekatan ekonomi terhadap Israel boleh dilakukan, malah hasrat Malaysia untuk menggunakan pentas Mesyuarat Ke-30 Pemimpin-Pemimpin Ekonomi bagi Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) di San Francisco, Amerika Syarikat, merupakan peluang besar Anwar untuk menyatakan pendirian tegas negara berhubung krisis di Palestin.

“Telah ada pemimpin tidak senang dengan tindakan Malaysia (suarakan isu Palestin) dalam hal ini (APEC 2023). Kita boleh jangkakan protes yang besar sedang berlaku (terhadap pendirian Malaysia), namun langkah seperti ini (suarakan pendirian) harus diteruskan komuniti antarabangsa, untuk memberikan tekanan tinggi terhadap kuasa-kuasa tertentu,” katanya.

Senada dengan beliau, Felo Kanan Nusantara Academy for Strategic Research Prof Azmi Hassan berkata aduan kepada ICC boleh disifatkan langkah yang lebih ke hadapan, berbanding laungan gencatan senjata yang pernah dibuat sebelum ini.

“Aduan perlu dibuat kepada ICC seperti yang dilakukan terhadap Presiden Rusia Vladimir Putin sebelum ini, sehingga ICC mengeluarkan waran tangkap ke atas Putin,” katanya. — BERNAMA

Sumber: BERNAMA

Author

Terkini

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu – Saifuddin

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Wartawan TMT

Published

on

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu - Saifuddin
Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (kiri) & Pengarah Lawyers for Liberty, Zaid Malek (kanan).
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.
  • Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.
  • “Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.
  • “Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.
  • Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

Tanjung Malim: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.

“Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.

“Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta.

“Kalau ada penolakan contohnya mereka pemegang pasport negara melakukan kesalahan di luar seperti tinggal lebih masa, apabila membuat permohonan semula pasport sudah semestinya ada semakan dan mungkin berakhir dengan tidak lulus.

“Tetapi kerana bahasa Melayu…tiada,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Komisioner Jeneral Penjara, Datuk Nordin Mohamad; Ketua Pengarah Rela, Datuk Yahya Sulaiman dan Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri.

Advertisement

Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

“Mengenakan syarat seperti itu adalah menyalahi undang-undang, keterlaluan dan akan menimbulkan kebimbangan di kalangan orang ramai,” kata Zaid seperti dilaporkan sebuah portal berita tempatan.

Mengulas lanjut, Saifuddin Nasution berkata, sebagai warganegara adalah menjadi kewajipan untuk menguasai bahasa Melayu selaras martabatnya sebagai bahasa rasmi seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Perkara yang kita tekankan adalah setiap warganegara Malaysia apabila berurusan di kaunter kerajaan paling kurang boleh berbahasa Melayu.

“Baik LFL atau pihak lain, jangan putar belit sampai seolah-olah syarat permohonan adalah bahasa, padahal kita tak pernah ungkap.

“Saya anjurkan semua warganegara termasuk LFL utamakan dahulu bahasa Melayu,” katanya.

Advertisement

Terdahulu, seorang wanita mendakwa diherdik oleh pegawai imigresen di Pusat Transformasi Bandar (UTC), Johor gara-gara tidak tidak fasih berbahasa Melayu semasa memohon pembaharuan pasport anaknya.

Sumber : Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending