Connect with us

Antarabangsa

Menteri Alam Sekitar Indonesia nafi jerebu rentas sempadan ke Malaysia

Kerajaan Indonesia melalui Kementerian Alam Sekitar dan Perhutanan (KLHK) menafikan dakwaan berhubung jerebu akibat kebakaran hutan dan tanah (karhutla) di Indonesia melintasi Malaysia.

Wartawan TMT

Published

on

Menteri Alam Sekitar Indonesia nafi jerebu rentas sempadan ke Malaysia
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kerajaan Indonesia melalui Kementerian Alam Sekitar dan Perhutanan (KLHK) menafikan dakwaan berhubung jerebu akibat kebakaran hutan dan tanah (karhutla) di Indonesia melintasi Malaysia.
  • Perkara itu dinyatakan Menteri Alam Sekitar dan Perhutanan, Siti Nurbaya Bakar menerusi satu kenyataan rasmi di Jakarta pada Isnin bahawa aduan Malaysia mengenai jerebu Indonesia adalah tidak tepat.
  • “Kami sudah memantau keadaan, dan tiada jerebu rentas sempadan yang sampai ke Malaysia,” kata Menteri Siti Nurbaya.
  • Mengenai imej jerebu merentasi sempadan, kementeriannya menerima laporan imej taburan jerebu daripada Agensi Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik (BMKG) dan Pusat Meteorologi Khas ASEAN (ASMC) bagi tempoh dari 28 hingga 30 September 2023, sehingga petang semalam pada 4 petang (Waktu Indonesia Barat).
  • Berdasarkan pemerhatian ASMC, beliau berkata selama beberapa hari, jerebu berada pada tahap sederhana hingga pekat di beberapa kawasan di Sumatera dan Kalimantan. Pada 1 Oktober 2023, jerebu mula menebal di Kalimantan Tengah (Kalteng) dan Sumatera Selatan (Sumsel). Namun begitu, tiada jerebu rentas sempadan yang diperhatikan.

Jakarta: Kerajaan Indonesia melalui Kementerian Alam Sekitar dan Perhutanan (KLHK) menafikan dakwaan berhubung jerebu akibat kebakaran hutan dan tanah (karhutla) di Indonesia melintasi Malaysia.

Perkara itu dinyatakan Menteri Alam Sekitar dan Perhutanan, Siti Nurbaya Bakar menerusi satu kenyataan rasmi di Jakarta pada Isnin bahawa aduan Malaysia mengenai jerebu Indonesia adalah tidak tepat.

“Kami sudah memantau keadaan, dan tiada jerebu rentas sempadan yang sampai ke Malaysia,” kata Menteri Siti Nurbaya.

Mengenai imej jerebu merentasi sempadan, kementeriannya menerima laporan imej taburan jerebu daripada Agensi Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik (BMKG) dan Pusat Meteorologi Khas ASEAN (ASMC) bagi tempoh dari 28 hingga 30 September 2023, sehingga petang semalam pada 4 petang (Waktu Indonesia Barat).

Menurutnya, tiada jerebu rentas sempadan dari Indonesia yang melintasi Malaysia. 

Berdasarkan pemerhatian ASMC, beliau berkata selama beberapa hari, jerebu berada pada tahap sederhana hingga pekat di beberapa kawasan di Sumatera dan Kalimantan. Pada 1 Oktober 2023, jerebu mula menebal di Kalimantan Tengah (Kalteng) dan Sumatera Selatan (Sumsel). Namun begitu, tiada jerebu rentas sempadan yang diperhatikan.

ASMC ialah program kerjasama serantau dalam kalangan Perkhidmatan Meteorologi Kebangsaan (NMS) negara anggota Asean. ASMC beroperasi di bawah Perkhidmatan Meteorologi Singapura.

Sementara itu, berdasarkan pemerhatian satelit BMKG, imej taburan jerebu di wilayah Indonesia sepanjang tiga hari itu menunjukkan jerebu dikesan di beberapa kawasan di Sumatera dan Kalimantan. Arah angin lazim di Indonesia biasanya dari tenggara ke barat laut dan timur laut dan tiada jerebu rentas sempadan dikesan.

“Jadi jelas, kedua-dua sumber mengesahkan tiada jerebu rentas sempadan,” kata Menteri Siti Nurbaya.

Selain itu, beliau berkata terdapat pelbagai catatan daripada pelbagai pihak yang perlu diberi perhatian. Pada masa ini, kerajaan Indonesia meneruskan usaha untuk memadamkan kebakaran di hutan dan tanah gambut di Sumatera Selatan, Kalimantan Tengah, Kalimantan Selatan, dan beberapa wilayah lain di pulau Sumatera dan Kalimantan, serta beberapa bahagian di Jawa.

Pelbagai operasi sedang dijalankan untuk memadamkan kebakaran bermula dari memadam kebakaran di darat hingga pengeboman air dan teknologi pengubahsuaian cuaca.

KLHK mendedahkan bahawa 203 syarikat menerima amaran, dan 20 syarikat ditutup kerana pembabitan mereka dalam kebakaran, termasuk anak syarikat syarikat Malaysia.

“Kerajaan Indonesia terus bekerja keras untuk menangani isu ini (karhutla),” kata Menteri Siti Nurbaya.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Louisiana negeri AS pertama wajibkan paparan Sepuluh Perintah Tuhan di kelas awam

Louisiana merupakan negeri pertama Amerika Syarikat (AS) mewajibkan Sepuluh Perintah Tuhan (Ten Commandments) dipaparkan di setiap bilik kelas sekolah awam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gabenor Republikan, Jeff Landry.

Louisiana merupakan negeri pertama Amerika Syarikat (AS) mewajibkan Sepuluh Perintah Tuhan (Ten Commandments) dipaparkan di setiap bilik kelas sekolah awam.

Undang-undang ditandatangani Gabenor Republikan Jeff Landry pada Rabu itu mewajibkan paparan bersaiz poster tertulis butiran Sepuluh Perintah Tuhan menggunakan “tulisan besar dan mudah dibaca” di semua kelas awam, dari tadika sehingga ke universiti yang dibiayai kerajaan negeri.

Pembangkang mempersoalkan keabsahan undang-undang sedemikian dan berikrar untuk mencabarnya di mahkamah. 

Penyokong pula berkata langkah itu bukan semata-mata bersifat keagamaan, tetapi juga mempunyai kepentingan sejarah. 

Dalam bahasa undang-undang, Sepuluh Perintah Tuhan adalah “dokumen asas bagi kerajaan negeri dan negara kita.”

Poster-poster tersebut akan disertakan bersama empat perenggan “penjelasan konteks” menerangkan bagaimana Sepuluh Perintah Tuhan menjadi “bahagian penting dalam pendidikan awam Amerika selama hampir tiga abad,” yang mesti lengkap dipasang di bilik darjah menjelang awal 2025.

Di bawah undang-undang ini, dana negeri tidak akan digunakan bagi melaksanakan mandat tersebut tetapi poster-poster terbabit akan dibiayai melalui sumbangan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending