Connect with us

Terkini

KPM bangunkan kurikulum persekolahan baharu nilai subtopik terlalu berat

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sedang membangunkan kurikulum persekolahan baharu khususnya bagi menilai semula mana-mana subtopik yang terlalu berat dan tidak selari dengan keperluan semasa murid.

Wartawan TMT

Published

on

KPM bangunkan kurikulum persekolahan baharu, nilai subtopik terlalu berat
Foto: Gambar sekadar hiasan (Logo Kementerian Pendidikan Malaysia).
  • Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sedang membangunkan kurikulum persekolahan baharu khususnya bagi menilai semula mana-mana subtopik yang terlalu berat dan tidak selari dengan keperluan semasa murid.
  • KPM dalam kenyataan memaklumkan, pembangunan kurikulum baharu itu akan mengambil kira pandangan pakar, pemegang taruh dan masyarakat umum menerusi Tinjauan Pelaksanaan Kurikulum Persekolahan 2027.
  • Setakat ini, seramai 1600 orang terdiri daripada guru, pensyarah, ibu bapa, NGO dan industri dilibatkan dalam 21 sesi libat urus dan pelaksanaan Konvensyen Kurikulum.
  • “Tinjauan itu dilaksanakan secara dalam talian mulai esok (25 Ogos) sehingga 15 September depan melalui pautan https://bit.ly/KurikulumKita2027,” katanya hari ini.
  • Katanya, pelaksanaan tindakan segera bagi memastikan proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) serta pentaksiran dijalankan secara efektif dengan merujuk kepada aras yang ditetapkan dalam Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP).

PUTRAJAYA: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sedang membangunkan kurikulum persekolahan baharu khususnya bagi menilai semula mana-mana subtopik yang terlalu berat dan tidak selari dengan keperluan semasa murid.

KPM dalam kenyataan memaklumkan, pembangunan kurikulum baharu itu akan mengambil kira pandangan pakar, pemegang taruh dan masyarakat umum menerusi Tinjauan Pelaksanaan Kurikulum Persekolahan 2027.

Menurutnya, setakat ini, seramai 1600 orang yang terdiri daripada guru, pensyarah, ibu bapa, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan industri dilibatkan dalam 21 sesi libat urus dan pelaksanaan Konvensyen Kurikulum.

“Bagi memberi peluang kepada semua lapisan masyarakat mengemukakan pandangan, KPM melaksanakan satu Tinjauan Pelaksanaan Kurikulum Persekolahan 2027.

“Tinjauan itu dilaksanakan secara dalam talian mulai esok (25 Ogos) sehingga 15 September depan melalui pautan https://bit.ly/KurikulumKita2027,” katanya hari ini.

KPM pada masa sama menghargai pandangan dan cadangan daripada pemegang taruh dan masyarakat umum berkaitan kurikulum persekolahan yang sedang dilaksanakan di semua sekolah KPM.

Ini termasuk Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) Semakan 2017 dan Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM).

Katanya, pelaksanaan tindakan segera bagi memastikan proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) serta pentaksiran dijalankan secara efektif dengan merujuk kepada aras yang ditetapkan dalam Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP).

“Mana-mana subtopik yang terlalu berat dan tidak selari dengan keperluan semasa murid akan dinilai semula.

“KPM juga telah melaksanakan program Modul Bimbingan (MOBIM) untuk mata pelajaran Matematik, Sains, Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris sebagai inisiatif membantu guru memahami kurikulum dan melaksanakan PdP dengan lebih berkesan,” katanya.

KPM berkata, MOBIM telah disebar luas ke semua sekolah mulai Mac 2023 bermula dengan Tahun Satu.

MOBIM untuk Tahun Dua dan seterusnya akan diedarkan secara berperingkat sehingga selesai. MOBIM boleh diakses melalui pautan https://sites.google.com/moe-dl.edu.my/mobim/home.

“KPM sentiasa berusaha untuk terus memastikan murid dan guru berada dalam ekosistem kurikulum yang membangun potensi akademik dan sahsiah,” katanya. 

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending