Connect with us

Terkini

KKD akan umum berita baik untuk pengamal media

Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) akan mengumumkan berita baik buat pengamal media yang berdaftar dengan Jabatan Penerangan tidak lama lagi, kata Menterinya Fahmi Fadzil.

Wartawan TMT

Published

on

KKD akan umum berita baik untuk pengamal media
Foto: Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil (tengah).
  • Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) akan mengumumkan berita baik buat pengamal media yang berdaftar dengan Jabatan Penerangan tidak lama lagi, kata Menterinya Fahmi Fadzil.
  • Beliau berkata jika sebelum ini Insentif Postpaid Rahmah iaitu rebat RM10 diberikan kepada penjawat awam, kini penghargaan juga diberikan kepada pengamal media dan perkara itu sedang diusahakan kementerian.
  • Fahmi berkata demikian ketika berucap melancarkan Semarak Gemilang Malaysia MADANI OHMYDIN! Meriah Bersama sempena sambutan Bulan Kebangsaan dan ulang tahun Mydin ke-66 di sini semalam.

SEREMBAN — Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) akan mengumumkan berita baik buat pengamal media yang berdaftar dengan Jabatan Penerangan tidak lama lagi, kata Menterinya Fahmi Fadzil.

Beliau berkata jika sebelum ini Insentif Postpaid Rahmah iaitu rebat RM10 diberikan kepada penjawat awam, kini penghargaan juga diberikan kepada pengamal media dan perkara itu sedang diusahakan kementerian.

Fahmi berkata demikian ketika berucap melancarkan Semarak Gemilang Malaysia MADANI OHMYDIN! Meriah Bersama sempena sambutan Bulan Kebangsaan dan ulang tahun Mydin ke-66 di sini semalam.

Terdahulu, pada majlis itu Pengarah Urusan Mydin Mohamed Holdings Berhad (MYDIN) Datuk Dr Ameer Ali Mydin mengumumkan diskaun istimewa kepada kira-kira 12,000 petugas media di negara ini yang memiliki kad Perakuan Media sebagai menghargai peranan mereka. 

Menurutnya bentuk diskaun dan tarikh mula akan diumumkan di media sosial rasmi MYDIN Malaysia dalam masa terdekat.

Sumber: Bernama

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Gangguan IT global jejaskan operasi penerbangan, bank, media & hospital

Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.
  • Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.
  • Perkhidmatan MAHB tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat dan lapangan terbang Australia.
  • Syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

KUALA LUMPUR — Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

“Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.

BBC pada akaun X @BBCBreaking melaporkan bahawa gangguan IT secara besar-besaran telah menyebabkan pesawat tidak boleh berlepas dan menjejaskan bank, penyiar dan perniagaan di seluruh dunia.

Akaun X Bloomberg @business melaporkan bahawa satu siri gangguan teknikal, yang dicetuskan oleh gangguan Microsoft dilaporkan, mengganggu perkhidmatan di seluruh dunia, menjejaskan sektor daripada syarikat penerbangan hingga perbankan.

Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan bahawa hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.

Di Australia, Al Jazeera di X @AJEnglish melaporkan gangguan IT besar yang menjejaskan bank, telekomunikasi, saluran media dan syarikat penerbangan.

Juga di Australia, Lapangan Terbang Melbourne melalui akaun Xnya @MelAir berkata bahawa ia sedang mengalami isu teknologi global yang memberi kesan kepada prosedur daftar masuk untuk beberapa syarikat penerbangan.

Frontier Airlines melalui @FlyFrontier melaporkan kesan gangguan Microsoft pada sistem mereka, menjejaskan tempahan, daftar masuk, akses kepada pas masuk dan beberapa penerbangan.

Sementara itu, perkhidmatan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat serta lapangan terbang Australia.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

Difahamkan Malaysia Airlines juga tidak terjejas.

Walaupun nampaknya tiada pembatalan setakat ini, penerbangan ke destinasi yang terjejas akibat gangguan global boleh menjejaskan penerbangan Malaysia Airlines. — BERNAMA/Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending