Connect with us

Antarabangsa

EU salur bantuan kemanusiaan ke timur DR Congo

Kesatuan Eropah (EU) pada Rabu mengumumkan penghantaran bantuan kemanusiaan menerusi udara di timur Republik Demokratik Congo dengan membawa bekalan yang sangat diperlukan ke bandar Goma.

Wartawan TMT

Published

on

EU salur bantuan kemanusiaan ke timur DR Congo
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kesatuan Eropah (EU) pada Rabu mengumumkan penghantaran bantuan kemanusiaan menerusi udara di timur Republik Demokratik Congo dengan membawa bekalan yang sangat diperlukan ke bandar Goma.
  • Operasi itu dilihat sebagai tindakan susulan kepada rayuan Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), bagi menyumbang kepada sejumlah besar penduduk negara itu yang dilanda pertempuran kumpulan bersenjata dan penghijrahan besar-besaran, kata Pesuruhjaya Pengurusan Krisis EU, Janez Lenarcic.
  • Kesatuan Eropah akan menghantar 180 tan bekalan makanan, ubat-ubatan dan bekalan lain melalui dua penerbangan dari Eropah ke ibu negara Kenya, Nairobi.
  • Awal Ogos lalu, PBB menyatakan kebimbangan mengenai keadaan yang semakin meruncing di tiga wilayah di Timur Republik Demokratik Congo iaitu di Kivu Utara, Kivu Selatan dan Ituri yang menyaksikan hampir 5.6 juta orang telah kehilangan tempat tinggal sejak 16 bulan lalu ekoran konflik peperangan.

BRUSSELS – Kesatuan Eropah (EU) pada Rabu mengumumkan penghantaran bantuan kemanusiaan menerusi udara di timur Republik Demokratik Congo dengan membawa bekalan yang sangat diperlukan ke bandar Goma.

Operasi itu dilihat sebagai tindakan susulan kepada rayuan Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), bagi menyumbang kepada sejumlah besar penduduk negara itu yang dilanda pertempuran kumpulan bersenjata dan penghijrahan besar-besaran, kata Pesuruhjaya Pengurusan Krisis EU, Janez Lenarcic.

Kesatuan Eropah akan menghantar 180 tan bekalan makanan, ubat-ubatan dan bekalan lain melalui dua penerbangan dari Eropah ke ibu negara Kenya, Nairobi.

Menerusi Nairobi, sebanyak lapan penerbangan akan membawa bantuan ke Goma, dengan dua daripadanya telah dilaksanakan kelmarin, kata pegawai EU.

Awal Ogos lalu, PBB menyatakan kebimbangan mengenai keadaan yang semakin meruncing di tiga wilayah di Timur Republik Demokratik Congo iaitu di Kivu Utara, Kivu Selatan dan Ituri yang menyaksikan hampir 5.6 juta orang telah kehilangan tempat tinggal sejak 16 bulan lalu.

Kumpulan militan dan pemberontak telah bertempur di kebanyakan kawasan di Timur Republik Demokratik Congo selama beberapa dekad, sebahagian besar merupakan warisan daripada peperangan yang meletus pada akhir abad lalu.

Kumpulan bersenjata, M23, telah menawan sebahagian besar Kivu Utara sejak melancarkan pertempuran semula pada akhir 2021 selepas beberapa tahun tidak aktif.

Pakar bebas PBB, kerajaan dan beberapa negara Barat termasuk Amerika Syarikat (AS) dan Perancis menuduh Rwanda menyokong M23 secara aktif, walaupun Kigali menafikannya.

Sumber: Berita RTM

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Kudis merebak dalam kalangan tahanan Palestin

Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.
  • Penyakit paling umum adalah kudis, jangkitan yang sangat menular disebabkan kutu kecil, katanya.
  • Penyebarannya lebih diburukkan dengan keadaan kebersihan yang teruk, kesesakan dan bekalan air terhad di penjara-penjara Israel yang menurut kumpulan itu khususnya di fasiliti padang pasir Negev dan Megiddo, Israel.
  • Kumpulan terbabit mendakwa Israel membiarkan tahanan yang dijangkiti tanpa rawatan bahkan memindahkan mereka ke kawasan lain dalam penjara di mana penyakit itu boleh disebarkan, tindakan yang menurutnya merupakan “jenayah perubatan”.

Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.

Penyakit paling umum adalah kudis, jangkitan yang sangat menular disebabkan kutu kecil, katanya.

Penyebarannya lebih diburukkan dengan keadaan kebersihan yang teruk, kesesakan dan bekalan air terhad di penjara-penjara Israel yang menurut kumpulan itu khususnya di fasiliti padang pasir Negev dan Megiddo, Israel.

Kumpulan terbabit mendakwa Israel membiarkan tahanan yang dijangkiti tanpa rawatan bahkan memindahkan mereka ke kawasan lain dalam penjara di mana penyakit itu boleh disebarkan, tindakan yang menurutnya merupakan “jenayah perubatan”.

Terdahulu, CNN mendedahkan seksaan ngeri Israel dengan informasi penyaksian penderaan sistemik dilakukan rejim zionis terhadap tahanan warga Palestin di fasiliti tahanan mereka. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending