Connect with us

Terkini

3,193 individu ditahan berhubung kes pemerdagangan manusia – Imigresen 

Seramai 3,193 orang ditahan berhubung kes pemerdagangan orang bagi tempoh Januari 2015 sehingga Mei 2023, kata Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Imigresen (Imigresen), Jafri Embok Taha, hari ini.

Wartawan TMT

Published

on

3,193 individu ditahan berhubung kes pemerdagangan manusia – Imigresen 
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Seramai 3,193 orang ditahan berhubung kes pemerdagangan orang bagi tempoh Januari 2015 sehingga Mei 2023, kata Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Imigresen (Imigresen), Jafri Embok Taha, hari ini.
  • Beliau berkata secara keseluruhan terdapat 2,110 kes telah dilaporkan dan disiasat serta ada yang telah dijatuhkan hukuman di bawah Akta Anti-pemerdagangan Orang dan Anti-penyeludupan Migran 2007 (ATIPSOM 2007).
  • “Kes pemerdagangan orang di negara ini tidak hanya melibatkan warga asing kerana terdapat juga kes yang melibatkan warganegara Malaysia  tidak kira jantina mahupun umur.
  • “Mangsa mungkin kanak-kanak, lelaki atau wanita kerana pemerdagangan orang ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja,” katanya kepada Bernama selepas menjadi tetamu dalam segmen di Bernama Radio hari ini.

KUALA LUMPUR: Seramai 3,193 orang ditahan berhubung kes pemerdagangan orang bagi tempoh Januari 2015 sehingga Mei 2023, kata Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Imigresen (Imigresen), Jafri Embok Taha, hari ini.

Beliau berkata secara keseluruhan terdapat 2,110 kes telah dilaporkan dan disiasat serta ada yang telah dijatuhkan hukuman di bawah Akta Anti-pemerdagangan Orang dan Anti-penyeludupan Migran 2007 (ATIPSOM 2007).

“Kes pemerdagangan orang di negara ini tidak hanya melibatkan warga asing kerana terdapat juga kes yang melibatkan warganegara Malaysia  tidak kira jantina mahupun umur.

“Mangsa mungkin kanak-kanak, lelaki atau wanita kerana pemerdagangan orang ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja,” katanya kepada Bernama selepas menjadi tetamu dalam segmen di Bernama Radio hari ini.

Jafri berkata usaha memerangi jenayah pemerdagangan orang ini bukan hanya terletak kepada penguatkuasaan sahaja tetapi ia memerlukan sokongan dan kerjasama daripada masyarakat untuk menyalurkan maklumat.

Jafri berkata antara cabaran yang dihadapi dalam mengendalikan siasatan melibatkan mangsa pemerdagangan orang adalah untuk mendapatkan kerjasama daripada mangsa sendiri.

“Terdapat keadaan, mangsa tidak mahu melaporkan atau enggan membuat aduan. Keadaan itu mungkin disebabkan oleh perasaan takut kepada penjenayah atau trauma terhadap insiden yang berlaku ke atas mereka yang sekali gus menyukarkan pihak berkuasa untuk bertindak,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Jangan terpedaya helah sami palsu minta sedekah – Majlis Bandaraya Pulau Pinang

Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.
  • Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.
  • Pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, PDRM, Perbadanan Harmoni Pulau Pinang, Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 
  • “Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 
  • “Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

KUALA LUMPUR — Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

MBPP berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.

Sehubungan itu, pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Perbadanan Harmoni Pulau Pinang (Harmonico), Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 

“Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 

“Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

Difahamkan, hari ini Ahli Majlis Tan Soo Siang, Pengerusi Gantian Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam bersama Ahli Majlis Choong You Ray dan Quah Boon Lim telah mengadakan satu sidang media khas di Kompleks Makanan Batu Lanchang, Pulau Pinang untuk menguar-uarkan kepada orang awam terutama pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu itu.

Selepas sidang media tersebut, beberapa Ahli Majlis bersama pegawai Jabatan Pelesenan mengedarkan pelekat peringatan kepada para peniaga dan turut meletakkannya di atas meja makan untuk memberi maklumat dan kesedaran kepada orang awam.

Foto beberapa Ahli Majlis Bandaraya Pulau Pinang, termasuk Tan Soo Siang (tengah) yang dimuat naik MBPP di Facebook hari ini.

MBPP berkata untuk menangani masalah isu sami palsu tersebut, pihak Majlis akan  mengadakan beberapa langkah pencegahan antaranya melakukan Operasi Serbu Bersepadu bersama agensi-agensi pihak berkuasa seperti PDRM dan Imigresen serta sami-sami yang dikesan akan diminta meninggalkan bangunan pasar atau kompleks makanan dengan serta-merta.

Antara lokasi yang kerap menjadi kunjungan sami-sami palsu tersebut adalah Tapak Penjaja Lebuh Cecil; Pasar Jelutong; Pasar dan Kompleks Makanan Batu Lanchang; Pasar dan Kompleks Makanan Bayan Baru; Pasar Ayer Itam; Pasar dan Kompleks Makanan Padang Tembak; Kompleks medan angsana; PSS Jalan Chowrasta; Pasar Pulau Tikus; Kompleks Lebuh Pitt; Kompleks Lorong Stewart dan Tapak Penjaja Lorong Baru. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending