Connect with us

Terkini

(VIDEO) Shopee sekat penjual jual patung seks berbentuk kanak-kanak

Platform e-dagang, Shopee menegaskan pihaknya sudah mengambil tindakan terhadap beberapa iklan yang dilaporkan menjual patung seks menyerupai kanak-kanak.

Wartawan TMT

Published

on

(VIDEO) Shopee sekat penjual jual patung seks berbentuk kanak-kanak
Foto: Gambar beberapa iklan yang dilaporkan menjual patung seks menyerupai kanak-kanak di Shopee.
 • Platform e-dagang, Shopee menegaskan pihaknya sudah mengambil tindakan terhadap beberapa iklan dilaporkan menjual patung seks menyerupai kanak-kanak.
 • Jurucakap Shopee berkata, pihaknya juga sudah menyekat sepenuhnya akaun penjual yang berkaitan secara kekal. 
 • “Jenis kandungan yang menjijikkan ini tidak mempunyai tempat di platform kami dan kami sedang menjalankan semakan menyeluruh untuk memastikan pengguna kami dilindungi daripada penyenaraian sedemikian. Kami juga sedang menyiasat penjual yang terbabit.”
 • “Malah, kami tidak bertolak ansur untuk sebarang bentuk penjualan barangan yang menyinggung perasaan di platform kami,” katanya.
 • Patung seks termasuk berpakaian seragam sekolah dan dijual pada harga ribuan ringgit itu didedahkan pengguna Twitter menggunakan nama Masitah, sebelum tular di media sosial.
 • Semakan mendapati penjualan produk seks berkenaan berlaku di Malaysia dan perniagaan berpusat di Lembah Klang.

KUALA LUMPUR: Platform e-dagang, Shopee menegaskan pihaknya sudah mengambil tindakan terhadap beberapa iklan yang dilaporkan menjual patung seks menyerupai kanak-kanak.

Jurucakap Shopee berkata, pihaknya dengan segera sudah mengeluarkan penjual tersenarai berkenaan daripada platform Shopee sebaik sahaja menyedari perkara terbabit.

Menurutnya, pihaknya juga sudah menyekat sepenuhnya akaun penjual yang berkaitan secara kekal.

“Jenis kandungan yang menjijikkan ini tidak mempunyai tempat di platform kami dan kami sedang menjalankan semakan menyeluruh untuk memastikan pengguna kami dilindungi daripada penyenaraian sedemikian.

“Kami juga sedang menyiasat penjual yang terbabit. Di Shopee, kami komited untuk menyediakan semua pengguna kami pengalaman membeli-belah yang selamat, boleh dipercayai dan menyeronokkan.

“Malah, kami tidak bertolak ansur untuk sebarang bentuk penjualan barangan yang menyinggung perasaan di platform kami,” katanya.

Platform e-dagang itu juga menasihatkan orang ramai untuk memfailkan aduan sekiranya mereka menemui penjual atau produk yang disenaraikan di platform yang tidak mematuhi dasarnya.

“Kami memerlukan penjual kami untuk mematuhi dasar sedia ada di Shopee serta peraturan kerajaan tempatan dan kami tidak berkompromi dan akan mengambil tindakan tegas terhadap penjual yang tidak mematuhinya,” katanya.

Kelmarin, Harian Metro melaporkan mengenai aktiviti penjualan pelbagai jenis patung seks berbentuk kanak-kanak di platform e-dagang.

Patung seks termasuk yang berpakaian seragam sekolah dan dijual pada harga ribuan ringgit itu didedahkan oleh pengguna Twitter menggunakan nama Masitah, sebelum tular di media sosial.

Malah, semakan mendapati penjualan produk seks berkenaan berlaku di Malaysia dan perniagaan berpusat di Lembah Klang.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
 • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
 • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
 • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
 • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
 • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending