Connect with us

Terkini

Syarat kemasukan kanak-kanak ke sekolah diteliti semula – Fadhlina

Kementerian Pendidikan (KPM) sedang meneliti untuk meminda peraturan kemasukan ke sekolah bagi memastikan akses pendidikan disediakan kepada kanak-kanak, termasuk bukan warganegara dan mereka yang tidak mempunyai dokumen pengenalan diri.

Wartawan TMT

Published

on

Syarat kemasukan kanak-kanak ke sekolah diteliti semula – Fadhlina
Foto: Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek.
  • Kementerian Pendidikan (KPM) sedang meneliti meminda peraturan kemasukan ke sekolah bagi memastikan akses pendidikan disediakan kepada kanak-kanak, termasuk bukan warganegara dan mereka tidak mempunyai dokumen pengenalan diri.
  • Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek berkata pindaan kepada Peraturan-Peraturan Pendidikan (Penerimaan Masuk Murid Ke Sekolah, Penyimpanan Daftar dan Syarat Bagi Pengekalan Murid Belajar Di Sekolah) 1998 itu akan terpakai bagi kemasukan ke sekolah kerajaan dan sekolah bantuan kerajaan.
  • “Pindaan ini akan memastikan akses pendidikan disediakan kepada kanak-kanak dalam negara ini, berpandukan perundangan sedia ada tanpa kompromi terhadap aspek kedaulatan dan perlembagaan negara,” katanya semasa menggulung usul Laporan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) bagi kementeriannya di Dewan Rakyat semalam.

KUALA LUMPUR – Kementerian Pendidikan (KPM) sedang meneliti untuk meminda peraturan kemasukan ke sekolah bagi memastikan akses pendidikan disediakan kepada kanak-kanak, termasuk bukan warganegara dan mereka yang tidak mempunyai dokumen pengenalan diri.

Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek berkata pindaan kepada Peraturan-Peraturan Pendidikan (Penerimaan Masuk Murid Ke Sekolah, Penyimpanan Daftar dan Syarat Bagi Pengekalan Murid Belajar Di Sekolah) 1998 itu akan terpakai bagi kemasukan ke sekolah kerajaan dan sekolah bantuan kerajaan.

“Pindaan ini akan memastikan akses pendidikan disediakan kepada kanak-kanak dalam negara ini, berpandukan perundangan sedia ada tanpa kompromi terhadap aspek kedaulatan dan perlembagaan negara.

“Ia termasuk kanak-kanak bukan warganegara, berstatus kewarganegaraan belum ditentukan dan kanak-kanak tanpa dokumen pengenalan diri yang selama ini tidak termasuk di bawah peraturan itu,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa menggulung usul Laporan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) bagi kementeriannya di Dewan Rakyat, semalam.

Fadhlina berkata KPM juga sedang meneliti untuk membolehkan anak-anak pelarian mendaftarkan diri ke sekolah melalui pindaan itu.

Dalam pada itu, Fadhlina berkata KPM tidak akan bertolak ansur dan sentiasa proaktif menangani penyebaran ideologi lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) di sekolah.

Advertisement

Katanya, pelbagai program rentas kementerian berkaitan kesedaran dan pendidikan kesihatan seksual dan reproduktif telah dilaksanakan. Mengulas lanjut, beliau berkata kementerian itu juga sentiasa memberi penekanan terhadap konsep ‘Karamah Insaniah’ dan ‘Anak Yang Baik Lagi Cerdik’ bagi membentuk akhlak, adab dan integriti pelajar di semua segmen pendidikan.

“Untuk makluman YB (Yang Berhormat), kita tidak kompromi dalam soal adab, akhlak dan juga budaya songsang,” tegasnya. – BERNAMA

Sumber: Bernama

Author

Terkini

Kibar bendera Israel, lelaki dipenjara enam bulan

Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Tertuduh, Harma Zulfika Deraman (baju kelabu).
  • Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu di mana hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.
  • Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.
  • Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.
  • Tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.
  • Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Marang: Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya dia gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun, hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 3(1) Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 8(1)(i) akta yang sama.

Advertisement

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Polis Diraja Malaysia (PDRM), Asisten Superintendan Othman Ibrahim, manakala tertuduh diwakili peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Media sebelum ini melaporkan seorang lelaki ditahan polis selepas disyaki menggantung dan mengibar bendera Israel di sebuah premis sehingga menimbulkan kemarahan orang ramai.

Turut tular di media sosial beberapa keping gambar menunjukkan bendera rejim Zionis itu digantung dengan tertuduh turut memiliki rekod lampau berkaitan kes dadah.

Tertuduh kini menjalani hukuman penjara lima tahun atas kesalahan dadah mengikut Seksyen 39C ADB 1952 yang bermula sebulan lalu serta turut dikenakan satu sebatan.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending