Connect with us

Terkini

Pengurangan subsidi T20 supaya tidak bebankan orang miskin – PM

Pengurangan subsidi kerajaan hanya kepada golongan kaya atau mereka yang berpendapatan tinggi (T20), namun pada kadar minimum, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Wartawan TMT

Published

on

Pengurangan subsidi T20 supaya tidak bebankan orang miskin – PM
Foto: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
  • Pengurangan subsidi kerajaan hanya kepada golongan kaya atau mereka yang berpendapatan tinggi (T20), namun pada kadar minimum, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim.
  • Beliau berkata kerajaan terpaksa melakukannya supaya tidak membebankan golongan miskin.
  • “Nak ambil RM50, RM60 juta pada Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary (Pengerusi Yayasan Albukhary) tidak boleh? Saya terpaksa ambil daripada orang kaya supaya tidak bebankan orang miskin,” kata beliau pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri pada persidangan Dewan Rakyat, di Kuala Lumpur, hari ini.
  • Beliau menjawab soalan tambahan Radzi Jidin (PN-Putrajaya) mengenai tindakan kerajaan menyelesaikan masalah yang dihadapi rakyat susulan pendekatan kerajaan mengurangkan subsidi dan kejatuhan ringgit.

Kuala Lumpur – Pengurangan subsidi kerajaan hanya kepada golongan kaya atau mereka yang berpendapatan tinggi (T20), namun pada kadar minimum, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata kerajaan terpaksa melakukannya supaya tidak membebankan golongan miskin.

“Bila Yang Berhormat sebut tentang pengurangan subsidi, saya kurang faham di mananya kurang, yang kurangnya itu untuk orang kaya. Kurang subsidi untuk orang kaya pun tidak boleh?

“Nak ambil RM50, RM60 juta pada Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary (Pengerusi Yayasan Albukhary) tidak boleh? Saya terpaksa ambil daripada orang kaya supaya tidak bebankan orang miskin,” kata beliau pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri pada persidangan Dewan Rakyat, di Kuala Lumpur, hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Radzi Jidin (PN-Putrajaya) mengenai tindakan kerajaan menyelesaikan masalah yang dihadapi rakyat susulan pendekatan kerajaan mengurangkan subsidi dan kejatuhan ringgit.

Mengambil contoh pengurangan subsidi elektrik, perdana menteri menjelaskan 90% rakyat tidak terkesan daripada pengurangan tersebut, malah hanya bagi golongan kaya yang memiliki rumah-rumah besar sahaja.

Beliau berkata kerajaan juga tidak menaikkan kadar tarif elektrik untuk industri kecil dan sederhana (IKS) dan industri makanan.

“Kita kurangkan subsidi elektrik, tidak untuk rakyat, (tetapi) untuk orang yang maha kaya, rumah-rumah besar yang kaya sahaja, yang T20. Jadi kenapa kita nak jadikan isu ini isu politik? Kita hendak jadi jaguh siapa ini?

“Kemudian, bagi subsidi haji, kita tidak naikkan untuk rakyat, yang naikkan itu untuk (golongan) T20, kamu dah kaya benar, takkan Tabung Haji (TH) hendak bersubsidi untuk pergi Mekah. Ini memang juga ada rungutan tetapi saya tegas dalam hal itu,” kata beliau.

Pada 22 Mei lepas, Anwar yang juga menteri kewangan berkata golongan T20 tidak akan menerima manfaat subsidi bagi penggunaan elektrik serta Bantuan Kewangan Haji.

Beliau berkata Pangkalan Data Utama (Padu) akan digunakan untuk mengurus dan menyelaras penilaian agihan subsidi kepada golongan yang layak. 

Sumber: Bernama

Author

Terkini

(VIDEO) Pengharmonian undang-undang syariah-sivil, apa langkah kerajaan boleh lakukan?

Malaysia dari segi ilmu dan substantif mempunyai bahan-bahan yang mencukupi untuk melaksanakan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz.
  • Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz berkata semua agensi kerajaan perlu digerakkan untuk menjayakan usaha tersebut sebagaimana ia dinyatakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dalam Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia.
  • Ini kerana semua pihak yang terlibat dalam undang-undang itu akan terkesan, sekiranya penambahbaikan undang-undang dilakukan termasuk, pindaan Perlembagaan Persekutuan.
  • “…Usaha (pengharmonian undang-undang) yang berlangsung hampir 40 tahun ini perlu diselaraskan dan cara untuk melaksanakan pengharmonian ini, perlu disusun dengan rapi dan ini memerlukan usaha kerajaan yang berterusan dengan melantik mereka atau agensi yang bertanggungjawab dalam usaha pengharmonian ini.
  • “Kalau ini tidak dilakukan, kita akan bercakap tentang perkara sama walaupun pada 40 tahun akan datang,” katanya ketika ditemui The Merdeka Times di Putrajaya hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang langkah atau strategi yang boleh dilakukan kerajaan, khususnya agensi agama, untuk menjayakan usaha pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini .

KUALA LUMPUR — Malaysia dari segi ilmu dan substantif mempunyai bahan-bahan yang mencukupi untuk melaksanakan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz berkata untuk itu semua agensi kerajaan perlu digerakkan untuk menjayakan usaha tersebut sebagaimana ia dinyatakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dalam Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia.

Shamrahayu berkata ini kerana semua pihak yang terlibat dalam undang-undang berkenaan akan terkesan sekiranya penambahbaikan undang-undang dilakukan termasuk, pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan.

“Saya berpendapat bahawa seperti dinyatakan Yang Berhormat Perdana Menteri dalam ucapan perasmian beliau sekejap tadi bahawa pengharmonian undang-undang ini ataupun pelaksanaan keadilan dalam bidang undang-undang ini bukan sesuatu yang mudah.

“Jadi antara perkara saya sering bicarakan sebelum ini pun ialah bagaimana agensi-agensi kerajaan terutamanya perlu menyatupadukan gerak kerja mereka dan meletakkan agenda yang jelas tentang pengharmonian undang-undang.

“…Usaha (pengharmonian undang-undang) yang berlangsung hampir 40 tahun ini perlu diselaraskan dan cara untuk melaksanakan pengharmonian ini, perlu disusun dengan rapi dan ini memerlukan usaha kerajaan yang berterusan dengan melantik mereka atau agensi yang bertanggungjawab dalam usaha pengharmonian ini.

“Kalau ini tidak dilakukan, kita akan bercakap tentang perkara sama walaupun pada 40 tahun akan datang,” katanya ketika ditemui The Merdeka Times di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang langkah atau strategi yang boleh dilakukan kerajaan, khususnya agensi agama, untuk menjayakan usaha pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Ia susulan pembentangan pertama di Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia yang bertajuk, “Mendasari Pengharmonian Syariah-Sivil Ke Arah Pemartabatan Undang-Undang Syariah di Malaysia”, yang telah disampaikan Timbalan Ketua Bahagian, Bahagian Syariah dan Pengharmonian Undang-undang, Jabatan Peguam Negara, Ramzi Osman.

Mengulas lanjut, Shamrahayu berkata langkah lain yang penting dilaksanakan adalah memahamkan para hakim yang bertugas di mahkamah pada peringkat Persekutuan, bukan hanya hakim mahkamah syariah.

“Satu lagi yang saya fikir tidak disebut ialah untuk memperkasakan institusi-institusi atau personnel yang menyumbang kepada pelaksanaan perundangan di mahkamah syariah terutamanya mereka yang menguatkuasakan undang-undang iaitu pengawai penguatkuasa agama dari segi penyiasatannya dan pendakwaannya. 

“Dan saya fikir jika kedua jawatan ini, penguatkuasa dan pendakwaan ini tidak diperkasakan selaras mahkamah syariah maka ia juga tidak akan mendatangkan keharmonian sepatutnya atau yang terbaiknya dalam penguatkuasaan undang-undang syariah,” katanya.

Shamrahayu berkata pelaksanaan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini penting kerana ia adalah untuk mencapai keadilan dan supaya negara ini mempunyai identiti perundangannya sendiri.

“Pengharmonian (undang-undang syariah dan sivil) bermaksud untuk kita mencari sesuatu yang sama dan adil, sekarang ini terdapat perbezaan. 

“Contohnya suatu perkara itu dijenayahkan dalam perundangan syariah, tetapi tidak dijenayahkan dalam perundangan yang diamalkan di peringkat Persekutuan… Jadi untuk mencari kebaikan dalam sesuatu undang-undang itu, maka pengharmonian ini perlu dilakukan,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending