Connect with us

Antarabangsa

Menang saman diskriminasi, banduan lelaki transgender dihantar ke penjara wanita

Seorang banduan lelaki transgender ‘berjaya’ mencapai hasratnya dihantar ke penjara wanita selepas menyaman Minnesota Department of Correction (DOC) atas alasan “diskriminasi”.

Wartawan TMT

Published

on

Menang saman diskriminasi, banduan lelaki transgender dihantar ke penjara wanita
Foto: Christina Lusk.
  • Seorang banduan lelaki transgender ‘berjaya’ mencapai hasratnya dihantar ke penjara wanita selepas menyaman Minnesota Department of Correction (DOC) atas alasan “diskriminasi”.
  • Kes itu merupakan yang pertama seumpamanya berlaku dalam sejarah negeri di Amerika Syarikat (AS) itu.
  • Craig atau nama transnya, Christina Lusk memfailkan saman diskriminasi pada Jun 2022 terhadap DOC.
  • Dalam tuntutan mahkamahnya, banduan trans itu mendakwa digelar dengan menggunakan “jantina bukan pilihannya” serta “diganggu” ketika ditahan di Moose Lake, sebuah pusat tahanan lelaki.

Seorang banduan lelaki transgender ‘berjaya’ mencapai hasratnya dihantar ke penjara wanita selepas menyaman Minnesota Department of Correction (DOC) atas alasan “diskriminasi”.

Kes itu merupakan yang pertama seumpamanya berlaku dalam sejarah negeri di Amerika Syarikat (AS) itu.

Craig atau nama transnya, Christina Lusk memfailkan saman diskriminasi pada Jun 2022 terhadap DOC.

Dalam pemfailan tuntutan mahkamahnya itu, dia mendakwa digelar dengan menggunakan “jantina bukan pilihannya” serta “diganggu” ketika ditahan di Moose Lake, sebuah pusat tahanan lelaki.

Pada 1 Jun lalu, DOC yang mencapai satu penyelesaian luar mahkamah bertindak menghantar Craig ke satu-satunya penjara wanita di Minnesota dan memberinya banduan trans itu pampasan $495,000.

Sepanjang pengasingan itu juga Craig mendakwa diganggu pegawai penjara yang “menjeling” dadanya dan memberikannya pakaian dalam lelaki.

Memetik laporan Reduxx, Craig mula ditahan pada 2019 atas tuduhan memiliki dadah selepas didapati bersama sejumlah besar dadah kokain dan methamphetamine serta peralatan digunakan dalam pengendalian dadah.

Selain Craig, Minnesota juga menempatkan banduan transgender terkenal iaitu Michael Hari, kini dikenali sebagai Emily Claire Hari, yang pernah mengebom sebuah masjid pada 2017.

Sumber: Reduxx, Minnesota Department of Correction

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending