Connect with us

Antarabangsa

Kapal selam Titan meletup berhampiran Titanic, tiada mangsa terselamat

Lima penumpang kapal selam Titan yang sebelum ini hilang disahkan maut, kata Pengawal Pantai pada Khamis, semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Kapal selam Titan meletup berhampiran Titanic, tiada mangsa terselamat
Foto: Gambar kapal selam Titan.
  • Lima penumpang kapal selam Titan yang sebelum ini hilang disahkan maut, kata Pengawal Pantai pada Khamis, semalam.
  • Robot laut dalam tanpa pemandu yang dikerahkan dari kapal Kanada menemui serpihan kapal selam pada pagi Khamis kira-kira 1,600 kaki (488 meter) dari haluan kapal karam Titanic berusia abad, 2-1/2 batu (4km) di bawah permukaan, kata Pengawal Pantai, Laksamana Muda Amerika Syarikat (AS), John Mauger pada sidang akhbar.
  • Lima penumpang itu adalah jutawan Britain dan penjelajah, Hamish Harding, 58, tokoh perniagaan kelahiran Pakistan, Shahzada Dawood, 48, dan anak lelakinya, Suleman, 19 tahun (kedua-duanya warga Britain), pakar lautan Perancis dan pakar Titanic Paul-Henri Nargeolet, 77, yang telah melawat bangkai kapal itu berpuluh kali dan Pengasas dan Ketua Eksekutif Amerika OceanGate, Stockton Rush yang memandu kapal selam itu.

NEWFOUNDLAND: Lima penumpang kapal selam Titan yang sebelum ini hilang disahkan maut, kata Pengawal Pantai pada Khamis, semalam.

Menurut laporan Arab News, pengesahan itu serta-merta menamatkan pencarian besar-besaran untuk kapal selam itu yang hilang semasa pelayaran ke kapal Titanic.

“Lelaki-lelaki ini adalah penjelajah sejati yang berkongsi semangat pengembaraan yang berbeza dan semangat mendalam untuk meneroka dan melindungi lautan dunia.

“Hati kami bersama lima jiwa ini dan setiap ahli keluarga mereka pada masa tragis ini,” kata OceanGate Expeditions dalam satu kenyataan. 

Robot laut dalam tanpa pemandu yang dikerahkan dari kapal Kanada menemui serpihan kapal selam pada pagi Khamis kira-kira 1,600 kaki (488 meter) dari haluan kapal karam Titanic berusia abad, 2-1/2 batu (4km) di bawah permukaan, kata Pengawal Pantai, Laksamana Muda Amerika Syarikat (AS), John Mauger pada sidang akhbar.

“Serpihan itu konsisten dengan kehilangan besar ruang tekanan,” kata Mauger.

Sebelum itu, pasukan penyelamat dari beberapa negara menghabiskan masa berhari-hari mencari beribu-ribu batu persegi laut terbuka dengan pesawat dan kapal untuk mencari sebarang tanda Titan berukuran 22 kaki (6.7 meter) milik OceanGate Expeditions yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Kapal selam itu terputus hubungan dengan kapal sokongannya pada pagi Ahad, kira-kira sejam 45 minit penurunan yang sepatutnya mengambil masa selama dua jam.

Lima penumpang itu adalah jutawan Britain dan penjelajah, Hamish Harding, 58, tokoh perniagaan kelahiran Pakistan, Shahzada Dawood, 48, dan anak lelakinya, Suleman, 19 tahun (kedua-duanya warga Britain), pakar lautan Perancis dan pakar Titanic Paul-Henri Nargeolet, 77, yang telah melawat bangkai kapal itu berpuluh kali dan Pengasas dan Ketua Eksekutif Amerika OceanGate, Stockton Rush yang memandu kapal selam itu.

Pengesanan bunyi bawah laut pada Selasa dan Rabu menggunakan pelampung sonar yang dijatuhkan dari pesawat Kanada memberi harapan sementara bahawa individu-individu di dalam kapal selam itu masih hidup dan cuba berkomunikasi dengan memukul badan kapal.

Namun, pegawai memberi amaran bahawa analisis bunyi itu tidak dapat disimpulkan dan bunyi itu mungkin tidak terpancar dari Titan sama sekali.

Walaupun Titan didapati terselamat, bekalan udara di atas kapal dianggarkan 96 jam apabila ia memasuki air pada Ahad sekitar 8 pagi (1200 GMT), bermakna penumpang berkemungkinan akan kehabisan oksigen menjelang pagi Khamis.

Sumber: Arab News

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending