Connect with us

Terkini

Isu tular dua individu miliki nombor kad pengenalan sama telah selesai

Dakwaan terdapat dua individu yang memiliki nombor kad pengenalan sama didapati tular kembali menerusi media sosial dan aplikasi WhatsApp, sedangkan kes itu berlaku pada 2020 dan telah lama selesai.

Wartawan TMT

Published

on

Isu tular dua individu miliki nombor kad pengenalan sama telah selesai
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Dakwaan terdapat dua individu yang memiliki nombor kad pengenalan sama didapati tular kembali menerusi media sosial dan aplikasi WhatsApp, sedangkan kes itu berlaku pada 2020 dan telah lama selesai.
  • Menurut Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), pemilik MyKad itu masih lagi memegang nombor kad pengenalan berkenaan serta masih berdaftar sebagai pemilih.
  • JPN memaklumkan warganegara Malaysia hanya akan diberikan dengan satu nombor kad pengenalan 12 digit yang unik dan nombor berkenaan dijana oleh sistem menggunakan formula tertentu.
  • JPN tidak pernah mengeluarkan nombor kad pengenalan yang sama kepada individu berbeza.

PUTRAJAYA — Dakwaan terdapat dua individu yang memiliki nombor kad pengenalan sama didapati tular kembali menerusi media sosial dan aplikasi WhatsApp, sedangkan kes itu berlaku pada 2020 dan telah lama selesai.

Menurut Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), pemilik MyKad itu masih lagi memegang nombor kad pengenalan berkenaan serta masih berdaftar sebagai pemilih.

“Siasatan ketika itu mendapati kekeliruan yang berlaku adalah disebabkan terdapat kesilapan semasa proses mendaftarkan nombor telefon dengan pihak syarikat telekomunikasi, dan kedua-dua individu tersebut didapati memiliki nombor kad pengenalan yang berbeza dalam sistem JPN,” menurut kenyataan itu hari ini.

JPN memaklumkan warganegara Malaysia hanya akan diberikan dengan satu nombor kad pengenalan 12 digit yang unik dan nombor berkenaan dijana oleh sistem menggunakan formula tertentu.

“JPN tidak pernah mengeluarkan nombor kad pengenalan yang sama kepada individu berbeza,” jelas jabatan itu yang menegaskan tindakan undang-undang boleh diambil bagi penyebaran maklumat yang tidak benar.

Sebelum ini, tular perkongsian seorang individu menerusi media sosial tentang isu kad pengenalan anaknya tidak boleh digunakan bagi penukaran talian Digi ke Celcom kerana didapati sama dengan individu lain. – BERNAMA

Sumber: Bernama

Advertisement

Author

Terkini

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu – Saifuddin

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Wartawan TMT

Published

on

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu - Saifuddin
Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (kiri) & Pengarah Lawyers for Liberty, Zaid Malek (kanan).
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.
  • Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.
  • “Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.
  • “Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.
  • Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

Tanjung Malim: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.

“Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.

“Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta.

“Kalau ada penolakan contohnya mereka pemegang pasport negara melakukan kesalahan di luar seperti tinggal lebih masa, apabila membuat permohonan semula pasport sudah semestinya ada semakan dan mungkin berakhir dengan tidak lulus.

“Tetapi kerana bahasa Melayu…tiada,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Komisioner Jeneral Penjara, Datuk Nordin Mohamad; Ketua Pengarah Rela, Datuk Yahya Sulaiman dan Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri.

Advertisement

Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

“Mengenakan syarat seperti itu adalah menyalahi undang-undang, keterlaluan dan akan menimbulkan kebimbangan di kalangan orang ramai,” kata Zaid seperti dilaporkan sebuah portal berita tempatan.

Mengulas lanjut, Saifuddin Nasution berkata, sebagai warganegara adalah menjadi kewajipan untuk menguasai bahasa Melayu selaras martabatnya sebagai bahasa rasmi seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Perkara yang kita tekankan adalah setiap warganegara Malaysia apabila berurusan di kaunter kerajaan paling kurang boleh berbahasa Melayu.

“Baik LFL atau pihak lain, jangan putar belit sampai seolah-olah syarat permohonan adalah bahasa, padahal kita tak pernah ungkap.

“Saya anjurkan semua warganegara termasuk LFL utamakan dahulu bahasa Melayu,” katanya.

Advertisement

Terdahulu, seorang wanita mendakwa diherdik oleh pegawai imigresen di Pusat Transformasi Bandar (UTC), Johor gara-gara tidak tidak fasih berbahasa Melayu semasa memohon pembaharuan pasport anaknya.

Sumber : Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending