Connect with us

Terkini

Undang-undang beri peruntukan sama rata pada MP perlu digubal

Pertubuhan masyarakat sivil dan seorang Adun Johor menggesa peruntukan sama rata untuk semua wakil rakyat dijadikan sebagai undang-undang supaya kerajaan tidak lagi mengikut kehendak mereka sesuka hati.

Wartawan TMT

Published

on

Undang-undang beri peruntukan sama rata pada MP perlu digubal
Foto: Pengerusi Bersih, Thomas Fann.
  • Pertubuhan masyarakat sivil dan seorang Adun Johor gesa peruntukan sama rata untuk semua wakil rakyat dijadikan sebagai undang-undang supaya kerajaan tidak lagi ikut kehendak mereka sesuka hati.
  • Pengerusi Bersih, Thomas Fann, Timbalan Pengarah Penyelidik Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi, Sri Murniati Yusuf dan Adun Puteri Wangsa, Amira Aisya Abd Aziz berkata demikian semasa forum dalam talian Bersih malam tadi.
  • “Kita perlu menginstitusikan perkara ini. Kita perlu mewujudkan perundangan yang mewajibkan mana-mana kerajaan yang berkuasa menyediakan peruntukan ini kerana kita tahu ada keperluan untuk peruntukan seperti ini di peringkat tempatan,” kata Sri Murniati.

Pertubuhan masyarakat sivil dan seorang Adun Johor menggesa peruntukan sama rata untuk semua wakil rakyat dijadikan sebagai undang-undang supaya kerajaan tidak lagi mengikut kehendak mereka sesuka hati.

Pengerusi Bersih, Thomas Fann, Timbalan Pengarah Penyelidik Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi, Sri Murniati Yusuf dan Adun Puteri Wangsa, Amira Aisya Abd Aziz berkata demikian semasa forum dalam talian Bersih malam tadi.

Sri Murniati berkata peruntukan kawasan untuk ahli parlimen datang daripada peruntukan khas perdana menteri, yang bertujuan untuk memberi bantuan kepada rakyat.

“Ada keperluan jelas di peringkat tempatan untuk projek kecil yang disegerakan, seperti longkang tersumbat atau jika penyaman udara di masjid tidak berfungsi.

“Yang boleh memberi bantuan untuk tujuan itu agak cepat ialah pejabat MP, jadi pemberian peruntukan kepada penggubal undang-undang secara sama rata tidak harus bergantung kepada rundingan.

“Kita perlu menginstitusikan perkara ini. Kita perlu mewujudkan perundangan yang mewajibkan mana-mana kerajaan yang berkuasa menyediakan peruntukan ini kerana kita tahu ada keperluan untuk peruntukan seperti ini di peringkat tempatan,” katanya.

Fann berkata Bersih menggesa agar peruntukan sama rata diberikan kepada wakil rakyat sejak sekian lama dan mengatakan sudah tiba masanya kerajaan di bawah kepimpinan Perdana Menteri Anwar Ibrahim melaksanakan perkara itu.

Sebab lain katanya adalah mengenai soal prinsip dan menuju kepada kematangan politik.

“Jika ia salah bagi kamu (Anwar) semasa jadi pembangkang, salah bagi kamu pada hari ini kerana tidak memberi peruntukan kepada pembangkang. Perlu ada prinsip.

“Sudah tiba masanya Malaysia melangkah ke tahap kematangan politik seterusnya.

“Kita perlu menamatkan ‘yang menang ambil semua dan yang kalah tidak mendapat apa-apa’.

“Kita perlu menghormati pembangkang sebagai wakil rakyat yang dipilih dengan sewajarnya. Rakyat bukan hanya mereka yang undi mereka membentuk kerajaan,” kata Fann.

Sumber: Malaysiakini

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kerajaan terbuka bangunkan tanah wakaf asalkan tepati hukum syarak

Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan ia memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak termasuk memenuhi niat pewakaf.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na'im Mokhtar.
  • Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak, termasuk memenuhi niat pewakaf.
  • Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata selain itu, semua pembangunan tanah wakaf perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa seperti Kanun Tanah Negara.
  • Mohd Na’im menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya yang ingin tahu langkah kerajaan mengawal selia pembangunan tanah wakaf dalam memacu ekonomi Islam serta statistik hasil wakaf harta dan wakaf tunai sepanjang 2022 hingga 2024.
  • Berdasarkan statistik, kutipan wakaf tunai meningkat daripada RM67.19 juta pada 2020 kepada RM106 juta pada 2022, menunjukkan pembangunan wakaf semakin mendapat perhatian umum, khususnya dalam aspek pembangunan hartanah wakaf dan pengenalan produk-produk wakaf.

KUALA LUMPUR — Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan ia memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak termasuk memenuhi niat pewakaf.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata selain itu, semua pembangunan tanah wakaf perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa seperti Kanun Tanah Negara.

Katanya dalam urusan mengawal selia pembangunan tanah wakaf di Malaysia bagi memacu ekonomi Islam, kerajaan sentiasa menunjukkan komitmen menerusi penyediaan peruntukan pembangunan dalam setiap Rancangan Malaysia.

“Di samping itu, Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR) selaku agensi Persekutuan yang membantu MAIN dalam urusan pembangunan wakaf turut menyediakan garis panduan dan manual tadbir urus wakaf seperti Manual Pengurusan Model Perundangan Wakaf.

“Kerjasama dan kolaborasi strategik turut digalakkan antara sektor awam dan swasta. Agensi Persekutuan seperti JAWHAR dan YWM (Yayasan Waqaf Malaysia) giat melaksanakan libat urus bersama semua MAIN dengan penglibatan sektor korporat dan badan bukan Kerajaan (NGO),” katanya dalam jawapan bertulis Dewan Negara pada Isnin.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya yang ingin tahu langkah kerajaan untuk mengawal selia pembangunan tanah wakaf dalam memacu ekonomi Islam serta statistik hasil wakaf harta dan wakaf tunai sepanjang 2022 hingga 2024.

Mohd Na’im berkata berdasarkan statistik, kutipan wakaf tunai meningkat daripada RM67.19 juta pada 2020 kepada RM106 juta pada 2022, menunjukkan pembangunan wakaf semakin mendapat perhatian umum, khususnya dalam aspek pembangunan hartanah wakaf dan pengenalan produk-produk wakaf.

Bagi kutipan dana Wakaf Tunai Malaysia di bawah YWM pula, beliau berkata ia berjumlah RM12.8 juta sepanjang tempoh 2022 hingga Mei lepas dengan hasil sumbangan adalah daripada masyarakat dan pihak korporat, sama ada melalui potongan gaji atau secara sekali beri (one-off).

Selain itu, menurutnya, kerjasama agensi Persekutuan dan negeri dalam mengurus aset-aset wakaf seperti The Grand Puteri Hotel di Terengganu dan Puteri Bay Hotel Melaka turut berjaya menjanakan pendapatan kasar berjumlah RM22.8 juta, sepanjang tempoh 2022 hingga Mei lepas.

Bagi Wilayah Persekutuan pula, Mohd Na’im berkata sehingga Jun 2024, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) telah menguruskan 89 lot (64.67 ekar) hartanah wakaf yang terdiri dari 64 lot hartanah wakaf khas dan 25 lot hartanah wakaf am.

“Dalam konteks pengurusan hartanah wakaf, MAIWP menguruskan 38 premis hartanah wakaf sedia ada terdiri daripada 23 rumah (bertanah), 1 buah rumah (bukan bertanah), tiga lot kedai dan sebuah bangunan komersial.

“Selain premis, MAIWP juga menguruskan 51 lot tanah terdiri dari 21 lot tanah kosong, 12 lot tapak masjid, sembilan lot tapak surau atau madrasah, lima tapak perkuburan dan empat tapak sekolah,” katanya menambah perancangan pembangunan juga sudah dibuat ke atas 21 lot tanah kosong termasuk di Setiawangsa dan Setapak. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending