Connect with us

Terkini

Malaysia kurangkan pekerja asing

Kerajaan menyasarkan hanya 20 peratus pekerja asing bekerja di Malaysia menjelang 2030.

Wartawan TMT

Published

on

Malaysia kurangkan pekerja asing
Foto: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.
  • Kerajaan menyasarkan hanya 20 peratus pekerja asing bekerja di Malaysia menjelang 2030.
  • Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi meletakkan sasaran tersebut bagi memastikan semua majikan dan pemain industri mengutamakan tenaga kerja tempatan.
  • Katanya, ia juga salah satu kaedah bagi menangani isu ketidaksepadanan antara permintaan dan penawaran pekerjaan dalam bidang yang diperlukan pemain industri.
  • “Hanya bidang 3D yang menggunakan pekerja asing, selebihnya harus diberikan 100 peratus guna pekerja tempatan,” katanya.

KUALA LUMPUR: Kerajaan menyasarkan hanya 20 peratus pekerja asing bekerja di Malaysia menjelang 2030.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi meletakkan sasaran tersebut bagi memastikan semua majikan dan pemain industri mengutamakan tenaga kerja tempatan.

Katanya, ia juga salah satu kaedah bagi menangani isu ketidaksepadanan antara permintaan dan penawaran pekerjaan dalam bidang yang diperlukan pemain industri.

“Saya memandang bahawa masalah pengambilan pekerja asing wajib dikurangkan. Keutamaan mesti diberikan kepada guna tenaga kerja tempatan.

“Hanya bidang 3D yang menggunakan pekerja asing, selebihnya harus diberikan 100 peratus guna pekerja tempatan,” katanya.

Katanya, hakikat mesti diakui bahawa negara maju di Asia Timur tidak terlalu bergantung kepada pekerja asing.

“Mereka menggunakan tenaga tempatan 100 peratus dan Malaysia mesti menuju ke arah itu. Saya menyasarkan pada 2030 yang tidak terlalu jauh dari sekarang, pekerja asing mesti dikurangkan kepada hanya tahap 20 peratus, utamakanlah pekerja mahir tempatan.

“Perkara ini tidak terlalu mustahil dilakukan kerana saya tahu menterinya cukup komited apatah lagi kolaborasi dilakukan dengan 12 kementerian,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika hadir Majlis Menandatangani Memorandum Kerjasama Transformasi TVET antara 10 syarikat berkaitan kerajaan dan syarikat swasta bersama kerajaan di Institut Latihan Perindustrian Kuala Lumpur.

Dalam majlis tersebut, Ahmad Zahid mengambil positif tindakan Kementerian Sumber Manusia menjemput 10 syarikat daripada industri bagi menandatangani perjanjian kerjasama dengan kerajaan.

“Mungkin ini satu permulaan, hari ini 10 perjanjian  tapi sasaran kita, kita perlu mempunyai 100 perjanjian menjelang hujung tahun ini.

“Saya mencabar kementerian kerana Majlis Amanah Rakyat (Mara) sahaja sudah tandatangan 18 perjanjian dalam tempoh dua minggu. Saya yakin tawaran kerajaan berikan akan lebih 100 perjanjian. Banyak lagi bidang kita terokai dan kita akan menyaksikan lebih banyak perjanjian dalam masa terdekat,” katanya.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending