Connect with us

Terkini

Malaysia kurangkan pekerja asing

Kerajaan menyasarkan hanya 20 peratus pekerja asing bekerja di Malaysia menjelang 2030.

Wartawan TMT

Published

on

Malaysia kurangkan pekerja asing
Foto: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.
  • Kerajaan menyasarkan hanya 20 peratus pekerja asing bekerja di Malaysia menjelang 2030.
  • Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi meletakkan sasaran tersebut bagi memastikan semua majikan dan pemain industri mengutamakan tenaga kerja tempatan.
  • Katanya, ia juga salah satu kaedah bagi menangani isu ketidaksepadanan antara permintaan dan penawaran pekerjaan dalam bidang yang diperlukan pemain industri.
  • “Hanya bidang 3D yang menggunakan pekerja asing, selebihnya harus diberikan 100 peratus guna pekerja tempatan,” katanya.

KUALA LUMPUR: Kerajaan menyasarkan hanya 20 peratus pekerja asing bekerja di Malaysia menjelang 2030.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi meletakkan sasaran tersebut bagi memastikan semua majikan dan pemain industri mengutamakan tenaga kerja tempatan.

Katanya, ia juga salah satu kaedah bagi menangani isu ketidaksepadanan antara permintaan dan penawaran pekerjaan dalam bidang yang diperlukan pemain industri.

“Saya memandang bahawa masalah pengambilan pekerja asing wajib dikurangkan. Keutamaan mesti diberikan kepada guna tenaga kerja tempatan.

“Hanya bidang 3D yang menggunakan pekerja asing, selebihnya harus diberikan 100 peratus guna pekerja tempatan,” katanya.

Katanya, hakikat mesti diakui bahawa negara maju di Asia Timur tidak terlalu bergantung kepada pekerja asing.

“Mereka menggunakan tenaga tempatan 100 peratus dan Malaysia mesti menuju ke arah itu. Saya menyasarkan pada 2030 yang tidak terlalu jauh dari sekarang, pekerja asing mesti dikurangkan kepada hanya tahap 20 peratus, utamakanlah pekerja mahir tempatan.

Advertisement

“Perkara ini tidak terlalu mustahil dilakukan kerana saya tahu menterinya cukup komited apatah lagi kolaborasi dilakukan dengan 12 kementerian,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika hadir Majlis Menandatangani Memorandum Kerjasama Transformasi TVET antara 10 syarikat berkaitan kerajaan dan syarikat swasta bersama kerajaan di Institut Latihan Perindustrian Kuala Lumpur.

Dalam majlis tersebut, Ahmad Zahid mengambil positif tindakan Kementerian Sumber Manusia menjemput 10 syarikat daripada industri bagi menandatangani perjanjian kerjasama dengan kerajaan.

“Mungkin ini satu permulaan, hari ini 10 perjanjian  tapi sasaran kita, kita perlu mempunyai 100 perjanjian menjelang hujung tahun ini.

“Saya mencabar kementerian kerana Majlis Amanah Rakyat (Mara) sahaja sudah tandatangan 18 perjanjian dalam tempoh dua minggu. Saya yakin tawaran kerajaan berikan akan lebih 100 perjanjian. Banyak lagi bidang kita terokai dan kita akan menyaksikan lebih banyak perjanjian dalam masa terdekat,” katanya.

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement

Antarabangsa

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang

Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang
Foto: Gulbahar Haitiwaji (kiri), Qelbinur Sidik (kanan).
  • Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.
  • Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.
  • Keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.
  • Panel Dewan mendengar pengalaman diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang berkongsi dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa sepanjang berada di dalam kem tersebut.

WASHINGTON: Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.

Ahli Kongres, Mike Gallagher yang juga Pengerusi Republikan Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan mengenai Parti Komunis China (PKC), memberitahu pemberita sebelum perbicaraan, keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.

China bersungguh-sungguh menafikan penderaan di Xinjiang dan berkata, ia menubuhkan ‘pusat latihan vokasional’ untuk membendung keganasan, pemisahan dan radikalisme agama.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam siri acara yang dirancang untuk dua tahun akan datang, manakala Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan untuk meyakinkan rakyat Amerika, bahawa mereka perlu mengambil berat untuk menyaingi China dan untuk ‘memisahkan secara terpilih’ ekonomi negara.

Panel Dewan mendengar pengalaman yang diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang bercakap melalui penterjemah, apa yang dikatakannya selama bertahun-tahun di kem di mana dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa.

Etnik Uzbekistan, Qelbinur Sidik yang ditugaskan sebagai guru di kem sedemikian melalui penterjemah, turut menggambarkan keadaan seperti penjara yang menurutnya tahanan menghadapi penyeksaan dan soal siasat.

Advertisement

Kedua-dua wanita itu berjaya melakukan perjalanan ke Eropah dan kini mereka menetap di sana.

Keterangan juga didengar daripada peguam terkemuka Amerika Uyghur, Nury Turkel dan penyelidik Jerman, Adrian Zenz, yang berusaha mendokumentasikan tahap kem tahanan di Xinjiang dan Naomi Kikoler dari Muzium Memorial Holocaust AS.

Jurucakap Kedutaan China di Washington, Liu Pengyu, berkata saksi yang dirancang jawatankuasa itu telah ‘mencipta pembohongan berkaitan Xinjiang’ berdasarkan motif politik tersembunyi.

“Kami berharap rakyat Amerika dapat mengenali wajah sebenar pasukan anti-China ini dan tidak terpedaya dengan khabar angin dan pembohongan,” kata Liu sambil menambah, hak asasi manusia semua kumpulan etnik di Xinjiang sudah ‘dilindungi sepenuhnya’.

Kerajaan AS dan parlimen di Britain, Kanada dan negara lain menyifatkan pencegahan kelahiran dan dasar penahanan besar-besaran China di Xinjiang sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu menyatakan China mungkin sudah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan di rantau itu.

Advertisement

Jawatankuasa dwipartisan tidak akan menulis undang-undang tetapi akan membuat cadangan dasar, pada garis masa keras terhadap China adalah salah satu daripada beberapa dasar dengan sokongan dwipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah.

Kikoler dari muzium holocaust berkata, kerajaan China menggunakan taktik halus untuk ‘memusnahkan orang Uyghur dengan sengaja’ termasuk pengawasan dan penahanan besar-besaran, penyeksaan, pemindahan kanak-kanak dan mengehadkan kelahiran.

Zenz berkata, walaupun kerajaan China mengatakan pihaknya menutup kem di Xinjiang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun ia adalah pusat ‘pendidikan semula’ keselamatan rendah, selain ada perluasan serentak penjara dengan keselamatan lebih tinggi atau kemudahan buruh paksa.

“Kita boleh mengandaikan ratusan ribu sudah dipindahkan ke kemudahan ini, yang telah diperluaskan secara dramatik,” katanya sambil menyatakan terdapat tanda-tanda tahanan beramai-ramai memuncak pada 2018. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending