Connect with us

Terkini

Malaysia kurangkan pekerja asing

Kerajaan menyasarkan hanya 20 peratus pekerja asing bekerja di Malaysia menjelang 2030.

Wartawan TMT

Published

on

Malaysia kurangkan pekerja asing
Foto: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.
  • Kerajaan menyasarkan hanya 20 peratus pekerja asing bekerja di Malaysia menjelang 2030.
  • Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi meletakkan sasaran tersebut bagi memastikan semua majikan dan pemain industri mengutamakan tenaga kerja tempatan.
  • Katanya, ia juga salah satu kaedah bagi menangani isu ketidaksepadanan antara permintaan dan penawaran pekerjaan dalam bidang yang diperlukan pemain industri.
  • “Hanya bidang 3D yang menggunakan pekerja asing, selebihnya harus diberikan 100 peratus guna pekerja tempatan,” katanya.

KUALA LUMPUR: Kerajaan menyasarkan hanya 20 peratus pekerja asing bekerja di Malaysia menjelang 2030.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi meletakkan sasaran tersebut bagi memastikan semua majikan dan pemain industri mengutamakan tenaga kerja tempatan.

Katanya, ia juga salah satu kaedah bagi menangani isu ketidaksepadanan antara permintaan dan penawaran pekerjaan dalam bidang yang diperlukan pemain industri.

“Saya memandang bahawa masalah pengambilan pekerja asing wajib dikurangkan. Keutamaan mesti diberikan kepada guna tenaga kerja tempatan.

“Hanya bidang 3D yang menggunakan pekerja asing, selebihnya harus diberikan 100 peratus guna pekerja tempatan,” katanya.

Katanya, hakikat mesti diakui bahawa negara maju di Asia Timur tidak terlalu bergantung kepada pekerja asing.

“Mereka menggunakan tenaga tempatan 100 peratus dan Malaysia mesti menuju ke arah itu. Saya menyasarkan pada 2030 yang tidak terlalu jauh dari sekarang, pekerja asing mesti dikurangkan kepada hanya tahap 20 peratus, utamakanlah pekerja mahir tempatan.

“Perkara ini tidak terlalu mustahil dilakukan kerana saya tahu menterinya cukup komited apatah lagi kolaborasi dilakukan dengan 12 kementerian,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika hadir Majlis Menandatangani Memorandum Kerjasama Transformasi TVET antara 10 syarikat berkaitan kerajaan dan syarikat swasta bersama kerajaan di Institut Latihan Perindustrian Kuala Lumpur.

Dalam majlis tersebut, Ahmad Zahid mengambil positif tindakan Kementerian Sumber Manusia menjemput 10 syarikat daripada industri bagi menandatangani perjanjian kerjasama dengan kerajaan.

“Mungkin ini satu permulaan, hari ini 10 perjanjian  tapi sasaran kita, kita perlu mempunyai 100 perjanjian menjelang hujung tahun ini.

“Saya mencabar kementerian kerana Majlis Amanah Rakyat (Mara) sahaja sudah tandatangan 18 perjanjian dalam tempoh dua minggu. Saya yakin tawaran kerajaan berikan akan lebih 100 perjanjian. Banyak lagi bidang kita terokai dan kita akan menyaksikan lebih banyak perjanjian dalam masa terdekat,” katanya.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai

Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Hidayah Sani

Published

on

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai
Foto: Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral.
  • Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp)  membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.
  • Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan  pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.
  • “Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.
  • “Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

KUALA LUMPUR — Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata anugerah itu berjaya mewujudkan perspektif kecemerlangan dengan mencapai satu tanda aras kualiti tinggi.

Beliau berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.

“Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, SME Corp. Malaysia akan menjemput PMKS yang layak untuk menyertai Anugerah E50 pada tahun ini, iaitu syarikat-syarikat yang telah menerima penarafan 4-Bintang dan 5-Bintang di bawah Program Penarafan Daya Saing PKS untuk Peningkatan atau SCORE.

“Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.

“Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang turut mengucapkan syabas ke atas SME Corp. Malaysia kerana berjaya menganjurkan program itu secara berterusan sejak 1997.

Bagi tahun ini, syarikat ingin menyertainya perlu mengemukakan pencalonan mereka secara dalam talian melalui Sistem Bersepadu Penarafan Insentif PMKS (MyBPI) sebelum tarikh tutup pada 30 Jun 2024.

Syarat kelayakan Anugerah E50 adalah memenuhi definisi PMKS dan diperbadankan di Malaysia dengan sekurang-kurangnya 40 peratus ekuiti tempatan; mendapat penarafan empat dan lima bintang di bawah SCORE; tidak disenaraikan di Bursa Malaysia; mempunyai penyata kewangan beraudit tiga tahun terkini dan anak syarikat tidak layak jika syarikat induk mengambil bahagian.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Anugerah E50, boleh layari laman sesawang www.e50.com.my. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending