Connect with us

Terkini

Kerajaan akan gubal RUU penubuhan Ombudsman – Azalina

Putrajaya akan memperkenalkan rang undang-undang untuk mewujudkan agensi Ombudsman Malaysia untuk menangani aduan mengenai perkhidmatan awam dan kerajaan.

Wartawan TMT

Published

on

Kerajaan akan gubal RUU penubuhan Ombudsman - Azalina
Foto: Datuk Seri Azalina Othman Said.
  • Putrajaya akan memperkenalkan rang undang-undang untuk mewujudkan agensi Ombudsman Malaysia untuk menangani aduan mengenai perkhidmatan awam dan kerajaan.
  • Menteri Undang-undang dan Reformasi Institusi Azalina Othman Said berkata kerajaan bercadang untuk memberikan Ombudsman Malaysia kuasa penyiasatan dan memerlukan agensi baru itu melaporkan kepada Parlimen setiap tahun.
  • “Penubuhan Ombudsman yang berfungsi dan berkuasa adalah amat penting bagi memastikan pentadbiran awam cekap dan berkesan serta tadbir urus yang lebih baik dalam perkhidmatan awam,” katanya ketika menjawab jawapan bertulis soalan Abdul Hadi Awang (PN – Marang) yang bertanya bagi menangani masalah salah laku dalam kalangan ahli politik dan penjawat awam termasuk pihak berkuasa.

Putrajaya akan memperkenalkan rang undang-undang untuk mewujudkan agensi Ombudsman Malaysia untuk menangani aduan mengenai perkhidmatan awam dan kerajaan.

Menteri Undang-undang dan Reformasi Institusi Azalina Othman Said berkata kerajaan bercadang untuk memberikan Ombudsman Malaysia kuasa penyiasatan dan memerlukan agensi baru itu melaporkan kepada Parlimen setiap tahun.

Dia berkata kerajaan akan mengkaji undang-undang serupa di UK, New Zealand, Sweden, Australia, Hong Kong, Filipina, Thailand, Gambia dan Namibia.

“Penubuhan Ombudsman yang berfungsi dan berkuasa adalah amat penting bagi memastikan pentadbiran awam cekap dan berkesan serta tadbir urus yang lebih baik dalam perkhidmatan awam,” katanya.

Azalina berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada soalan Abdul Hadi Awang (PN – Marang) yang bertanya sama ada kerajaan akan menubuhkan ombudsman bagi menangani masalah salah laku dalam kalangan ahli politik dan penjawat awam termasuk pihak berkuasa.

Dia menjelaskan pada masa ini, Biro Pengaduan Awam merupakan mekanisme utama yang digunakan untuk mengendalikan aduan perkhidmatan awam.

Bagaimanapun, biro itu tidak mempunyai kuasa undang-undang untuk menjalankan penyiasatan dan juga tidak boleh memaksa pihak kerajaan lain untuk mematuhi syornya.

Setiap pentadbiran sejak 2019 telah berjanji untuk menubuhkan ombudsman. Pentadbiran Dr Mahathir Mohamad telah merancang untuk menubuhkan ombudsman pada suku pertama 2020.

Semasa pentadbiran Muhyiddin Yassin, menteri undang-undang ketika itu Takiyuddin Hassan mendakwa pada Nov 2020 bahawa draf rang undang-undang ombudsman sedang diteliti oleh pejabat peguam negara.

Di bawah pentadbiran Ismail Sabri Yaakob pula, parlimen dimaklumkan pada Sep 2021 bahawa rang undang-undang itu akan dibentangkan selewatnya 2022.

Sumber: Malaysiakini

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Gangguan IT global jejaskan operasi penerbangan, bank, media & hospital

Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.
  • Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.
  • Perkhidmatan MAHB tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat dan lapangan terbang Australia.
  • Syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

KUALA LUMPUR — Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

“Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.

BBC pada akaun X @BBCBreaking melaporkan bahawa gangguan IT secara besar-besaran telah menyebabkan pesawat tidak boleh berlepas dan menjejaskan bank, penyiar dan perniagaan di seluruh dunia.

Akaun X Bloomberg @business melaporkan bahawa satu siri gangguan teknikal, yang dicetuskan oleh gangguan Microsoft dilaporkan, mengganggu perkhidmatan di seluruh dunia, menjejaskan sektor daripada syarikat penerbangan hingga perbankan.

Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan bahawa hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.

Di Australia, Al Jazeera di X @AJEnglish melaporkan gangguan IT besar yang menjejaskan bank, telekomunikasi, saluran media dan syarikat penerbangan.

Juga di Australia, Lapangan Terbang Melbourne melalui akaun Xnya @MelAir berkata bahawa ia sedang mengalami isu teknologi global yang memberi kesan kepada prosedur daftar masuk untuk beberapa syarikat penerbangan.

Frontier Airlines melalui @FlyFrontier melaporkan kesan gangguan Microsoft pada sistem mereka, menjejaskan tempahan, daftar masuk, akses kepada pas masuk dan beberapa penerbangan.

Sementara itu, perkhidmatan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat serta lapangan terbang Australia.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

Difahamkan Malaysia Airlines juga tidak terjejas.

Walaupun nampaknya tiada pembatalan setakat ini, penerbangan ke destinasi yang terjejas akibat gangguan global boleh menjejaskan penerbangan Malaysia Airlines. — BERNAMA/Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending