Connect with us

Terkini

Sistem pendidikan negara perlu pembaharuan – Setiausaha Puteri UMNO

Sistem pendidikan negara memerlukan pembaharuan supaya tumpuan kaedah pengajaran bukan hanya semata-mata untuk melihat pelajar lulus peperiksaan.

Wartawan TMT

Published

on

Sistem pendidikan negara perlu pembaharuan - Setiausaha Puteri UMNO
Foto: Nurul Hazwani Haslan.
  • Sistem pendidikan negara diamalkan sejak lama bukan mendidik pelajar bagaimana berfikir, menganalisis dan keperluan selain akademik semata-mata. – Setiausaha Puteri UMNO, Nurul Hazwani Haslan
  • “Pendek kata, kita tidak didik rakyat Malaysia, tapi kita mengindoktrinasi mereka, dalam erti kata lain adalah ‘brainwash’.”
  • “Namun ia perlukan seorang yang berani untuk perjuangkan pembaharuan sistem pendidikan kerana ada tentangan dari mereka merasakan bahawa pelajar tidak boleh berfikir tapi mesti diajar apa yang perlu difikirkan,” katanya.

KUALA LUMPUR: Sistem pendidikan negara memerlukan pembaharuan supaya tumpuan kaedah pengajaran bukan hanya semata-mata untuk melihat pelajar lulus peperiksaan.

Setiausaha Puteri UMNO, Nurul Hazwani Haslan, berkata sistem pendidikan negara yang diamalkan sejak sekian lama bukan untuk mendidik pelajar bagaimana untuk berfikir, menganalisis dan keperluan selain akademik semata-mata.

“Untuk memahami mentaliti atau pandangan rakyat Malaysia mengenai pendidikan, kita hanya perlu melihat pada sistem sekolah memandu di Malaysia.

“Sekolah memandu di Malaysia tidak mengajar cara memandu, hanya mengajar bagaimana untuk lulus dalam ujian memandu.

“Disebabkan itu, purata yang terbabit dalam kemalangan sehingga mengakibatkan kematian sekitar 20 orang sehari di Malaysia, berbanding hanya empat orang di United Kingdom yang penduduknya dua kali ganda dari Malaysia pada nisbah 10 berbanding satu,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Menurut Nurul Hazwani, keadaan itu sama juga dengan pendidikan akademik di Malaysia kerana tumpuan hanya diberikan untuk mengajar bagaimana mahu lulus peperiksaan.

“Pelajar bukan dididik bagaimana untuk berfikir, menganalisa, menilai dan lain-lain. Pendek kata, kita tidak mendidik rakyat Malaysia, tetapi kita mengindoktrinasi mereka, dalam erti kata lain adalah ‘brainwash’.

“Inilah sebabnya kenapa bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi pernah berkata Malaysia negara dengan infrastruktur dunia pertama tetapi mempunyai mentaliti dunia ketiga,” katanya.

Beliau berpandangan, pelajar sepatutnya wajib dan digalakkan untuk bertanya soalan tidak kisah betapa sensitifnya soalan mereka.

Mereka juga, katanya, mesti digalakkan untuk tidak bersetuju sama ada ia membabitkan politik, agama, dasar kerajaan, dasar luar, program sosial atau apa saja.

“Pada tahun 1960-an, institusi pendidikan di Malaysia ada menganjurkan sesi ‘mock Parliament’ atau sidang Parlimen olok-olok di mana pelajar memainkan watak Ahli Parlimen dalam persidangan.

“Mereka dibahagikan kepada dua blok, iaitu Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang. Mereka membahaskan pelbagai isu antaranya isu politik, sosial dan ekonomi,” tambahnya.

Nurul Hazwani yang juga Ketua Puteri UMNO Bahagian Seputeh, berkata pelajar juga wajib dididik mengenai Perlembagaan Malaysia serta maksud dalam setiap Perlembagaan itu.

“Tidak akan ada negara yang boleh berjaya sehingga yang pertama, kita memperbaharui minda rakyat negara itu dan ia haruslah bermula dari mereka kecil terutama yang berusia tujuh tahun.

“Pada masa kanak-kanak itu meningkat ke umur 17 tahun, apa saja yang diajar kepadanya selama 10 tahun itu akan membentuknya.

“Tidak ada sesiapa dalam dunia ini dilahirkan kurang pandai, lemah dan lain-lain. Mereka sebenarnya kurang diberi perhatian terutama dari segi pelajaran yang boleh menyebabkan mereka tercicir,” katanya.

Nurul Hazwani yang menawarkan diri bertanding jawatan Ketua Puteri UMNO pada pemilihan parti Mac depan, percaya perubahan terhadap sistem pendidikan negara boleh dilaksanakan.

“Namun ia memerlukan seorang yang berani untuk memperjuangkan pembaharuan sistem pendidikan kerana akan ada tentangan daripada mereka yang merasakan bahawa pelajar tidak boleh berfikir tetapi mesti diajar apa yang perlu difikirkan,” katanya.

Sumber: Berita Harian

 

 

Author

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending