Connect with us

Terkini

Menteri perlu serius jayakan Malaysia Madani – Penganalisis

Setiap kementerian perlu mempunyai tindakan susulan yang serius untuk menjayakan agenda Malaysia Madani yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Wartawan TMT

Published

on

Menteri perlu serius jayakan Malaysia Madani – Penganalisis
Foto: Dr Rozhan Othman.
  • Setiap kementerian perlu mempunyai tindakan susulan yang serius untuk menjayakan agenda Malaysia Madani yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.
  • Penganalisis politik Dr Rozhan Othman menegaskan, kecekapan setiap komponen kerajaan adalah ruang vakum perlu diisi memastikan transformasi dan reformasi institusi dijanjikan dapat dilaksana.
  • “Follow-up dari segi implementasi transformasi sektor awam dan institusi itu mesti berlaku, dan para menteri perlu memenuhi jangkaan tersebut,” katanya.
  • Jika tidak, jelasnya, para menteri akan dipandu oleh pegawai kerajaan yang berfikir dan bertindak dalam kerangka dan budaya kerja lama, akhirnya agenda reformasi dicanang akan terbabas.

KUALA LUMPUR: Setiap kementerian perlu mempunyai tindakan susulan yang serius untuk menjayakan agenda Malaysia Madani yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Penganalisis politik Dr Rozhan Othman menegaskan, kecekapan setiap komponen kerajaan adalah ruang vakum yang perlu diisi untuk memastikan transformasi dan reformasi institusi yang dijanjikan dapat dilaksana.

“Apabila jentera kerajaan tidak efisyen, ia menjadi satu liabiliti kepada rakyat dan kerajaan, ibarat kita bawa kereta, enjinnya sudah hebat tapi tak guna kalau tayarnya botak.

“‘Follow-up’ dari segi implementasi transformasi sektor awam dan institusi itu mesti berlaku, dan para menteri perlu memenuhi jangkaan tersebut,” katanya dalam program Dialog Tiga Penjuru pada Khamis.

Jika tidak, jelasnya, para menteri akan dipandu oleh pegawai kerajaan yang berfikir dan bertindak dalam kerangka dan budaya kerja yang lama, akhirnya agenda reformasi yang dicanang akan terbabas.

Kata beliau, cabaran seterusnya untuk kerajaan hari ini adalah untuk menterjemahkan Malaysia Madani di peringkat kementerian dengan program reformasi yang jelas.

Sumber: Astro Awani

 

Author

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending