Connect with us

Terkini

Kurikulum persekolahan di Malaysia setanding dengan negara lain

Kurikulum persekolahan di Malaysia adalah setanding dengan kurikulum negara lain, kata Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek.

Wartawan TMT

Published

on

Kurikulum persekolahan di Malaysia setanding dengan negara lain
Foto: Fadhlina Sidek.
  • Dalam proses semakan kurikulum, Kementerian Pendidikan telah melaksanakan kajian perbandingan kurikulum persekolahan di negara ini dengan negara lain seperti Singapura, Australia, Jepun, United Kingdom dan Finland. – Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek.
  • “Bagi memastikan kurikulum sentiasa releven, KPM terbuka mendengar pandangan pelbagai pihak dan komited untuk melaksanakan penambahbaikan pelaksanaan kurikulum,” 
  • “Matlamat kurikulum sekolah rendah terutama pada Tahap I (Tahun 1, 2 dan 3) adalah untuk memupuk perkembangan fizikal, kognitif, mental, emosi, sosial, rohani, sikap dan nilai. 
  • “Fokus kurikulum Tahap I adalah untuk penguasaan kemahiran 4M (membaca, menulis, mengira dan menaakul), kemahiran asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK), kreatif dan inovatif. 

PARLIMEN l Kurikulum persekolahan di Malaysia adalah setanding dengan kurikulum negara lain, kata Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek.

Menurutnya, dalam proses semakan kurikulum, kementeriannya telah melaksanakan kajian perbandingan kurikulum persekolahan di negara ini dengan negara lain seperti Singapura, Australia, Jepun, United Kingdom dan Finland. 

“Dapatan menunjukkan bahawa kurikulum persekolahan di Malaysia setanding dengan kurikulum negara lain. 

“Bagi memastikan kurikulum sentiasa releven, KPM terbuka mendengar pandangan pelbagai pihak dan komited untuk melaksanakan penambahbaikan pelaksanaan kurikulum,” katanya dalam jawapan bertulis di parlimen semalam.

Fadhlina (PH-Nibong Tebal) berkata demikian ketika menjawab soalan Aminodhuda Hassan (PH-Sri Gading) yang ingin tahu langkah-langkah yang telah diambil berkaitan ketidaksesuaian kurikulum tahap 1 dengan usia murid seperti rintihan ibu bapa mereka.

Dalam jawapannya, Fadhlina berkata keutamaan KPM adalah  melaksanakan kurikulum yang relevan dengan keperluan pembelajaran murid mengikut usia. 

“Matlamat kurikulum sekolah rendah terutama pada Tahap I (Tahun 1, 2 dan 3) adalah untuk memupuk perkembangan fizikal, kognitif, mental, emosi, sosial, rohani, sikap dan nilai. 

“Fokus kurikulum Tahap I adalah untuk penguasaan kemahiran 4M (membaca, menulis, mengira dan menaakul), kemahiran asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK), kreatif dan inovatif. 

“Pelaksanaan mata pelajaran pada Tahap I membolehkan setiap kanak-kanak membina asas amalan nilai murni, membentuk keyakinan diri dan sikap positif serta pemerolehan pengetahuan dan kemahiran asas sebagai persediaan untuk mengikuti pembelajaran seterusnya,” katanya.

Selasa lalu, ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Abdul Rahman mendakwa ibu bapa semakin prihatin dengan taraf sukatan pelajaran kebangsaan berbanding pendidikan swasta.

Dia memberitahu Dewan Rakyat bahawa kedua-dua Singapura dan Jepun mengatasi Malaysia dalam Program Penilaian Pelajar Antarabangsa (PISA) global yang digunakan untuk menilai sistem pendidikan dengan mengukur prestasi skolastik murid sekolah berumur 15 tahun dalam matematik, sains dan membaca.

Katanya, sehingga 20 peratus daripada perbelanjaan negara lazimnya diperuntukkan kepada sektor pendidikan, angka yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan Singapura dan Jepun.

Syed Saddiq berkata trend peralihan itu adalah petanda bahawa sektor pendidikan berada dalam krisis dan memerlukan pembaharuan segera.

Sumber: Malaysia Kini

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending