Connect with us

Terkini

Jalan rosak lebih enam bulan tanpa tindakan

Tiada apa yang lebih diharapkan oleh kira-kira 2,000 penduduk Taman Damai dan Kampung Paya Ketiau di Padang Serai dekat sini, selain mengharapkan tindakan segera daripada pihak berwajib untuk memperbaiki jalan yang rosak sejak lebih enam bulan lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Jalan rosak lebih enam bulan tanpa tindakan
Gambar keadaan Jalan Damai 3 rosak di simpang masuk ke Taman Damai, Padang Serai dekat Kulim.
  • Laluan itu sering digunakan penduduk ke Sungai Karangan, Merbau Pulas dan Kuala Ketil selain hantar anak ke sekolah berhampiran. – Penduduk Taman Damai & Kampung Paya Ketiau, Padang Serai.
  • “Jalan itu juga jadi laluan utama penduduk ke bank serta kedai serbaneka.”
  • “Jalan rosak tersebut mempunyai banyak lubang dan sangat membahayakan pengguna jalan raya terutama penunggang motosikal.”
  • “Terdapat beberapa lubang ditutup guna sisa bahan binaan seperti batu,” katanya.

KULIM – Tiada apa yang lebih diharapkan oleh kira-kira 2,000 penduduk Taman Damai dan Kampung Paya Ketiau di Padang Serai dekat sini, selain mengharapkan tindakan segera daripada pihak berwajib untuk memperbaiki jalan yang rosak sejak lebih enam bulan lalu.

Penduduk mendakwa, mereka kini berdepan kebimbangan de­ngan risiko terlibat kemalangan maut sekiranya jalan tersebut masih belum dibaiki.

Rata-rata pengguna jalan raya yang ditemui mahu pihak berkaitan menurap semula jalan sepanjang kira-kira 10 meter tersebut untuk memastikan ke­selesaan dan keselamatan mereka terjamin.

Seorang penduduk, K. Murthy, 57, berkata, laluan itu sering digunakan penduduk untuk ke Sungai Karangan, Merbau Pulas dan Kuala Ketil selain untuk menghantar anak ke sekolah berhampiran.

“Jalan itu juga menjadi laluan utama penduduk untuk ke bank serta kedai serbaneka,” katanya ketika ditemui semalam.

Katanya, jalan rosak tersebut mempunyai banyak lubang dan sangat membahayakan pengguna jalan raya terutama penunggang motosikal.

Seorang lagi penduduk, Yusuff Ahmad, 67, berkata, terdapat beberapa lubang yang ditutup menggunakan sisa bahan binaan seperti batu.

“Biasanya ia hanya bersifat sementara dan kembali berlubang. Memang bahaya kepada penunggang motosikal terutama penduduk luar yang jarang melalui kawasan ini,” ujarnya.

Pesara T. Maniam, 40, berkata, dia pernah hampir terjatuh akibat hilang kawalan ketika melalui jalan berlubang di laluan itu beberapa minggu lalu.

“Ketika itu hujan baru berhenti dan saya tak nampak lubang yang berada di tepi jalan. Nasib baik saya sempat mengelak daripada terjatuh,” katanya.

Sumber: Kosmo

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending