Connect with us

Antarabangsa

Gempa bumi : White Helmets kesal bantuan pertama PBB di Syria bersifat bantuan ‘rutin’

Konvoi bantuan tiba di barat laut Syria yang dikuasai pemberontak semalam, yang pertama sejak gempa bumi kuat mengorbankan ribuan mangsa, seorang pegawai di sempadan Bab al-Hawa memberitahu AFP.

Wartawan TMT

Published

on

Gempa bumi : White Helmets kesal bantuan pertama PBB di Syria bersifat bantuan ‘rutin’
Foto: Enam trak konvoi bantuan PBB memasuki kawasan di barat laut Syria yang dikuasai pemberontak menerusi lintasan Bab al-Hawa semalam.
  • Ini sememangnya bukan bantuan dan peralatan khas untuk pasukan mencari dan menyelamat,” – Kumpulan Penyelamat White Helmets
  • Konvoi bantuan tiba di barat laut Syria yang dikuasai pemberontak semalam, yang pertama sejak gempa bumi kuat mengorbankan ribuan mangsa, seorang pegawai di sempadan Bab al-Hawa memberitahu AFP.
  • Seorang wartawan AFP melihat enam trak melalui persimpangan dari Turkiye, membawa khemah dan produk kebersihan.
  • “Ini membuatkan kami sangat kecewa pada masa kami terdesak untuk mendapatkan peralatan sedemikian bagi membantu menyelamatkan nyawa dari bawah runtuhan.” – Kumpulan Penyelamat White Helmets

 

BAB AL-HAWA (SYRIA): Konvoi bantuan tiba di barat laut Syria yang dikuasai pemberontak semalam, yang pertama sejak gempa bumi kuat mengorbankan ribuan mangsa, seorang pegawai di sempadan Bab al-Hawa memberitahu AFP.

Gempa bumi berukuran 7.8 pada skala Richter awal Isnin mengorbankan hampir 20,000 orang di Turkiye dan Syria yang dilanda perang, menurut pegawai dan pegawai perubatan di kedua-dua negara, menyaksikan bencana alam itu meratakan seluruh kawasan kejiranan.

“Konvoi bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pertama masuk hari ini,” kata pegawai media Mazen Alloush.

Seorang wartawan AFP melihat enam trak melalui persimpangan dari Turkiye, membawa khemah dan produk kebersihan.

Alloush berkata penghantaran itu sebenarnya dijangka sebelum gempa pada Isnin, tetapi berkata: “Ia boleh dianggap sebagai tindak balas awal daripada PBB dan ia harus diikuti, seperti yang dijanjikan, dengan konvoi yang lebih besar untuk membantu rakyat kami.”

Pertubuhan Migrasi Antarabangsa (IOM) dalam satu kenyataan berkata penghantaran termasuk selimut, tilam, khemah dan barangan bantuan asas untuk menampung keperluan sekurang-kurangnya 5,000 orang.

“Kami bekerja sangat rapat dengan pihak berkuasa untuk menyokong dalam apa jua cara yang kami boleh dan berharap bantuan akan segera sampai kepada mereka yang paling terjejas,” kata Ketua IOM, Antonio Vitorino.

Bagaimanapun kumpulan penyelamat White Helmets yang beroperasi di kawasan yang dikuasai pemberontak berkata mereka kecewa dengan bantuan itu, yang mereka katakan sebagai sebahagian daripada penghantaran “rutin”.

“Ini sememangnya bukan bantuan dan peralatan khas untuk pasukan mencari dan menyelamat,” kata mereka dalam satu kenyataan di Twitter.

“Ini membuatkan kami sangat kecewa pada masa kami terdesak untuk mendapatkan peralatan sedemikian bagi membantu menyelamatkan nyawa dari bawah runtuhan.”

White Helmets sebelum ini merayu bantuan antarabangsa dalam “perlumbaan melawan masa” mereka.

Mekanisme penyampaian bantuan dari Turkiye ke kawasan Syria yang dikuasai pemberontak melalui lintasan Bab al-Hawa adalah satu-satunya cara bantuan PBB boleh sampai kepada orang awam tanpa melalui kawasan yang dikawal oleh tentera kerajaan Syria.

Walaupun lintasan itu sendiri tidak terjejas oleh gempa bumi, jalan menuju ke sana rosak, mengganggu sementara operasi, kata jurucakap PBB pada Selasa.

Utusan khas PBB, Geir Pedersen sebelum ini berkata tindak balas kecemasan di Syria seharusnya tidak dipolitikkan berikutan ia antara gempa bumi paling dahsyat yang pernah berlaku di rantau itu dalam tempoh kira-kira satu abad.

Beliau memberitahu pemberita di Geneva bahawa PBB telah “dijamin hari ini bahawa kita akan dapat melalui bantuan pertama.”

Pesawat yang membawa bantuan dari Emiriah Arab Bersatu, Russia, Iran dan negara lain telah mendarat sejak Isnin di lapangan terbang yang dikawal kerajaan Syria di Damsyik, Aleppo dan Latakia.

Pasukan penyelamat telah mencari mangsa yang terselamat yang masih terperangkap di bawah runtuhan.

Penyelaras PBB di Syria, El-Mostafa Benlamlih memberitahu AFP pada Rabu bahawa tiada penghantaran bantuan kemanusiaan baharu dihantar ke barat laut yang dikuasai pemberontak dari dalam Syria dalam masa kira-kira tiga minggu.

Beliau berkata PBB mempunyai beberapa stok di kawasan itu – cukup untuk memberi makan kepada 100,000 orang untuk seminggu.

Bercakap dari Damsyik, Benlamlih berkata kemusnahan di wilayah yang dikuasai kerajaan adalah besar.

“Tetapi kita juga tahu bahawa kemusnahan di barat laut adalah besar dan kita perlu ke sana untuk menilai.” – AFP

 

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending