Connect with us

Terkini

Beban tugas guru sama sejak dulu, bezanya guru yang kurang cekap guna ICT – Bekas KP Pelajaran

Beban tugasan sebagai seorang guru bukan perkara baharu kerana sejak sekian lama, guru memegang pelbagai tanggungjawab pada masa sama.

Wartawan TMT

Published

on

Beban tugas guru sama sejak dulu, bezanya guru yang kurang cekap guna ICT - Bekas KP Pelajaran
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tugas seorang guru bukan sekadar sampaikan ilmu dalam kelas dan sediakan bahan mengajar semata-mata, malah seorang guru juga perlu melakukan pelbagai tugas di luar bilik darjah. – Bekas Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom
  • Sejak sekian lama juga, setiap guru turut diberi tugasan mengendalikan sukan, olahraga, kelab serta badan beruniform.”
  • “Semua tugasan yang dikendalikan oleh guru pula perlu direkod bagi melihat tahap penguasaan murid.”
  • Kekurangan yang ada sekarang adalah ada guru yang kurang cekap gunakan teknologi maklumat (ICT) dan bagi yang cekap pula, buatkan mereka lebih pantas bekerja.

KUALA LUMPUR: Beban tugasan sebagai seorang guru bukan perkara baharu kerana sejak sekian lama, guru memegang pelbagai tanggungjawab pada masa sama.

Bekas Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom, berkata tugas seorang guru bukan sekadar menyampaikan ilmu di dalam kelas dan menyediakan bahan mengajar semata-mata, malah seorang guru juga perlu melakukan pelbagai tugas di luar bilik darjah.

Beliau berkata, sejak sekian lama juga, setiap guru turut diberikan tugasan mengendalikan sukan, olahraga, kelab serta badan beruniform.

“Semua tugasan yang dikendalikan oleh guru pula perlu direkod bagi melihat tahap penguasaan seseorang murid itu.

“Namun, yang membezakan tugasan guru dahulu dan sekarang adalah kemajuan teknologi apabila semuanya kini direkodkan dalam sistem berbanding manual sebelum ini.

“Jadi, tugasan guru sejak dahulu dan sekarang, sama,” katanya kepada BH.

Bagaimanapun, beliau berkata, kekurangan yang ada sekarang adalah ada guru yang kurang cekap menggunakan teknologi maklumat (ICT) dan bagi yang cekap pula, membuatkan mereka lebih pantas bekerja.

Selain itu, katanya, masalah capaian sistem menyukarkan guru melaksanakan tugasan.

“Namun, pada pandangan saya, guru perlu banyak bersabar dengan kekurangan yang ada dan anggap ini tugas sebagai guru sama seperti guru dulu,” katanya.

Beliau juga yakin, di sebalik keluhan ramai guru terbeban kebelakangan ini, masih ramai guru yang berdedikasi dalam melaksanakan tugas masing-masing.

Malah, katanya, ramai guru yang sanggup mengeluarkan wang poket sendiri untuk membantu anak murid yang dalam kesusahan dan memerlukan bantuan.

“Saya tahu ramai guru banyak membantu setakat mana yang mereka mampu, terutama di kawasan luar bandar yang mempunyai ramai murid kurang berkemampuan dan ini amat membanggakan profesion perguruan,” katanya.

Justeru, beliau menasihati setiap guru di negara ini, supaya terus menjadi guru yang cemerlang dan kreatif dalam mendidik anak murid mereka.

Katanya, dalam dunia yang semakin mencabar akibat ledakan ICT ketika ini, maklumat lebih mudah diperoleh iaitu di hujung jari sahaja.

“Saya cadangkan guru perlu selangkah ke hadapan daripada murid dan kuasai apa yang mahu diajar supaya murid merasakan kehadiran guru sangat penting kepada mereka.

“Jika tidak nanti murid akan berasakan guru tidak lagi penting kerana maklumat sudah semakin mudah diperoleh.

“Malah, dengan adanya kelainan, akan memudahkan dan memberi tarikan kepada murid untuk memahami apa yang diajar, sekali gus menjadikan guru sumber ilmu yang utama di sekolah,” katanya.

Sumber: Berita Harian

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Berhikmahkah baca ayat al-Quran di hadapan tempat ibadat agama lain?

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Tangkap layar video yang tular menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Dalam video berkenaan, lelaki itu membaca ayat khusus yang berkaitan teguran Nabi Ibrahim kepada kaumnya yang menyembah berhala dalam Surah al-Anbiyaa’ 21:66-67

Nabi Ibrahim AS berkata: ‘Jika demikian, patutkah kamu menyembah yang lain dari Allah sesuatu yang tidak dapat mendatangkan faedah sedikitpun kepada kamu, dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepada kamu? Jijik perasaanku terhadap kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah! Maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal fikiran kamu?’” 

Tidak dinafikan apa yang dimaksudkan ayat ini adalah benar dan merupakan fakta dalam ajaran Islam. 

Malah, tiada masalah sekalipun jikalau seseorang Muslim ingin membaca al-Qur’an kerana sememangnya ia perkara yang digalakkan dan diimani setiap Muslim.  

Penulis percaya barangkali niat pempengaruh itu adalah untuk menyampaikan mesej Tawhid dengan membaca petikan ayat al-Qur’an yang khusus menceritakan tentang sindiran Nabi Ibrahim AS kepada pengamal berhala. 

Meskipun niat tersebut mungkin baik, tindakan membaca al-Qur’an di rumah ibadat agama lain adalah tidak sesuai apatah lagi di hadapan patung berhala yang dianggap Tuhan oleh penganut agama terbabit. 

Lebih-lebih lagi, jika tindakan ini bertujuan untuk, konten dan meraih views di media sosial, ia menambahkan lagi ketidak sensitiviti terhadap keagamaan. Tanpa mengetahui realiti setempat, jelas ini bukan dakwah, ini adalah tindakan provokasi yang tidak sepatutnya berlaku.  

Berdakwah biarlah berhikmah 

Setiap daripada kita pasti memiliki pendekatan berdakwah yang pelbagai dalam usaha menarik golongan yang diseru kepada Islam.  

Namun, setiap pendekatan itu juga perlu digariskan mengikut saranan Allah yang menyuruh umat Islam supaya berdakwah secara berhikmah atau bijaksana. 

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik.” (Surah an-Nahl 16:125).

Hikmah dalam konteks ayat ini adalah meletakkan setiap sesuatu pada tempatnya dengan panduan akal. 

Sebagaimana  yang dinyatakan Ibnu Hajar dalam Fathul Bari (7/205), “Makna yang paling benar dari Al-Hikmah adalah bahwa Al-Hikmah adalah menempatkan sesuatu pada tempatnya.” 

Sa’id Hawwa pula mengatakan, al-hikmah itu ialah maqalah (pendapat atau perkataan) yang sahih dan jitu, iaitu dalil yang menerangkan kebenaran yang menghilangkan syubhat (kesamaran), atau khitab (ucapan, perkataan atau perbicaraan) yang munasabah kepada setiap golongan manusia berdasarkan kedudukan mereka.

Sebagai contoh, sesuaikah sekiranya kita berdakwah kepada orang bukan Muslim yang asing dan baru pertama kali berjumpa dengan membaca petikan ayat al-Qur’an seperti: 

“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu.” (Surah An-Nisa’ 4:56)  

Sememangnya petikan ayat al-Qur’an ini adalah dalil yang sahih. Namun mari kita fikirkan secara logik, adakah bukan Muslim terbabit akan semakin mendekati Islam atau sebaliknya, menjauhi Islam? 

Dan bolehkah pendekatan dakwah sebegini kita katakan sebagai dakwah secara bijaksana yang meletakkannya di tempat yang sepatutnya? 

Sedangkan, kita perlu menggunakan pendekatan yang bersesuaian dengan audiens mengikut konteks sosial dan realiti setempat. Bukan main terjah berdakwah tanpa mengambil tahu latar belakang kepercayaan setempat. 

Dalam usaha berdakwah, amat penting untuk kita sentiasa mempertimbangkan sensitiviti agama lain dan menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka. 

“Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas Dengan ketiadaan pengetahuan.” (Surah Al-An’am 6:108) 

Tetapi, apakah menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka bermaksud Muslim menerima kepercayaan mereka? Sudah tentu tidak. Sebabnya jelas, akidah yang berbeza dan prinsip Islam juga jelas iaitu ‘bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku’. 

Pendekatan dakwah yang bijaksana dan penuh hikmah adalah pendekatan yang bukan sahaja mampu menyampaikan mesej Islam dengan lebih efektif, tetapi juga dapat mengukuhkan hubungan kewujudan bersama secara aman dengan penganut agama lain.

Kita harus sentiasa berhati-hati dan bijak dalam memilih cara berdakwah agar mesej yang disampaikan tidak menimbulkan salah faham mahupun ketegangan. – The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending