Connect with us

Terkini

Beban tugas guru sama sejak dulu, bezanya guru yang kurang cekap guna ICT – Bekas KP Pelajaran

Beban tugasan sebagai seorang guru bukan perkara baharu kerana sejak sekian lama, guru memegang pelbagai tanggungjawab pada masa sama.

Wartawan TMT

Published

on

Beban tugas guru sama sejak dulu, bezanya guru yang kurang cekap guna ICT - Bekas KP Pelajaran
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tugas seorang guru bukan sekadar sampaikan ilmu dalam kelas dan sediakan bahan mengajar semata-mata, malah seorang guru juga perlu melakukan pelbagai tugas di luar bilik darjah. – Bekas Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom
  • Sejak sekian lama juga, setiap guru turut diberi tugasan mengendalikan sukan, olahraga, kelab serta badan beruniform.”
  • “Semua tugasan yang dikendalikan oleh guru pula perlu direkod bagi melihat tahap penguasaan murid.”
  • Kekurangan yang ada sekarang adalah ada guru yang kurang cekap gunakan teknologi maklumat (ICT) dan bagi yang cekap pula, buatkan mereka lebih pantas bekerja.

KUALA LUMPUR: Beban tugasan sebagai seorang guru bukan perkara baharu kerana sejak sekian lama, guru memegang pelbagai tanggungjawab pada masa sama.

Bekas Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom, berkata tugas seorang guru bukan sekadar menyampaikan ilmu di dalam kelas dan menyediakan bahan mengajar semata-mata, malah seorang guru juga perlu melakukan pelbagai tugas di luar bilik darjah.

Beliau berkata, sejak sekian lama juga, setiap guru turut diberikan tugasan mengendalikan sukan, olahraga, kelab serta badan beruniform.

“Semua tugasan yang dikendalikan oleh guru pula perlu direkod bagi melihat tahap penguasaan seseorang murid itu.

“Namun, yang membezakan tugasan guru dahulu dan sekarang adalah kemajuan teknologi apabila semuanya kini direkodkan dalam sistem berbanding manual sebelum ini.

“Jadi, tugasan guru sejak dahulu dan sekarang, sama,” katanya kepada BH.

Bagaimanapun, beliau berkata, kekurangan yang ada sekarang adalah ada guru yang kurang cekap menggunakan teknologi maklumat (ICT) dan bagi yang cekap pula, membuatkan mereka lebih pantas bekerja.

Advertisement

Selain itu, katanya, masalah capaian sistem menyukarkan guru melaksanakan tugasan.

“Namun, pada pandangan saya, guru perlu banyak bersabar dengan kekurangan yang ada dan anggap ini tugas sebagai guru sama seperti guru dulu,” katanya.

Beliau juga yakin, di sebalik keluhan ramai guru terbeban kebelakangan ini, masih ramai guru yang berdedikasi dalam melaksanakan tugas masing-masing.

Malah, katanya, ramai guru yang sanggup mengeluarkan wang poket sendiri untuk membantu anak murid yang dalam kesusahan dan memerlukan bantuan.

“Saya tahu ramai guru banyak membantu setakat mana yang mereka mampu, terutama di kawasan luar bandar yang mempunyai ramai murid kurang berkemampuan dan ini amat membanggakan profesion perguruan,” katanya.

Justeru, beliau menasihati setiap guru di negara ini, supaya terus menjadi guru yang cemerlang dan kreatif dalam mendidik anak murid mereka.

Advertisement

Katanya, dalam dunia yang semakin mencabar akibat ledakan ICT ketika ini, maklumat lebih mudah diperoleh iaitu di hujung jari sahaja.

“Saya cadangkan guru perlu selangkah ke hadapan daripada murid dan kuasai apa yang mahu diajar supaya murid merasakan kehadiran guru sangat penting kepada mereka.

“Jika tidak nanti murid akan berasakan guru tidak lagi penting kerana maklumat sudah semakin mudah diperoleh.

“Malah, dengan adanya kelainan, akan memudahkan dan memberi tarikan kepada murid untuk memahami apa yang diajar, sekali gus menjadikan guru sumber ilmu yang utama di sekolah,” katanya.

Sumber: Berita Harian

 

Advertisement

Author

Terkini

Belanda sekat visa peneroka pelampau Israel

Selepas Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan visa ke atas peneroka pelampau Israel, Belanda juga akan melarang kelompok ekstremis zionis dari memasuki negara itu.

A.R. Khan

Published

on

Belanda sekat visa peneroka pelampau Israel
Foto: Perdana Menteri Belanda, Alexander De Croo.
  • Selepas Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan visa ke atas peneroka pelampau Israel, Belanda juga akan melarang kelompok ekstremis zionis dari memasuki negara itu.
  • Perkara itu diumumkan Perdana Menteri Belanda, Alexander De Croo pada Rabu ke atas peneroka pelampau Israel di Tebing Barat.
  • Dalam ucapannya di Persidangan Antarabangsa 75 tahun Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat di Universiti Ghent, De Croo menekankan komitmennya untuk melindungi orang awam dari keganasan di Timur Tengah.
  • “Peneroka ekstremis di Tebing Barat akan dilarang memasuki Belanda. Kami akan bekerjasama dengan AS mengenai sekatan menyasarkan individu terlibat dalam tindakan menjejaskan keamanan, keselamatan dan kestabilan di Tebing Barat,” kata De Croo dipetik Brussels Times.
  • Kenyataan itu dibuat selepas Setiausaha Negara AS, Antony Blinken mengumumkan langkah sekatan visa semalam.

Selepas Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan visa ke atas peneroka pelampau Israel, Belanda juga akan melarang kelompok ekstremis zionis dari memasuki negara itu.

Perkara itu diumumkan Perdana Menteri Belanda, Alexander De Croo pada Rabu ke atas peneroka pelampau Israel di Tebing Barat.

Dalam ucapannya di Persidangan Antarabangsa 75 tahun Deklarasi  Hak Asasi Manusia Sejagat di Universiti Ghent, De Croo menekankan komitmennya untuk melindungi orang awam dari keganasan di Timur Tengah.

Kenyataan itu dibuat selepas Setiausaha Negara AS, Antony Blinken mengumumkan langkah sekatan visa semalam.

“Peneroka ekstremis di Tebing Barat akan dilarang memasuki Belanda. Kami akan bekerjasama dengan AS mengenai sekatan menyasarkan individu terlibat dalam tindakan menjejaskan keamanan, keselamatan dan kestabilan di Tebing Barat.

“Kami akan bekerjasama dengan AS berkaitan sekatan ini dan akan mendorong Kesatuan Eropah (EU) untuk mengikutinya,” kata De Croo dipetik Brussels Times.

Sejak serangan dilancarkan pejuang Hamas pada 7 Oktober lalu, keganasan semakin meningkat di Tebing Barat dengan sekurang-kurangnya 258 warga Palestin terbunuh, menurut statistik Pihak Berkuasa Palestin.

Advertisement

Majoritinya terbunuh dalam pertembungan dengan tentera zionis dengan majoriti orang awam menjadi mangsa keganasan tanpa provokasi peneroka pelampau Israel.

Ia juga disebabkan kerajaan sayap kanan Israel yang terdiri daripada peneroka ultranasionalis, mengisyaratkan sokongan terhadap tindakan kumpulan peneroka haram Israel. 

Setakat ini, lebih 17,150 warga Palestin, termasuk lebih 7,000 kanak-kanak, terbunuh dalam tempoh lebih lapan minggu serangan rejim zionis Israel ke atas Gaza, manakala 1,200 orang terkorban di Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending