Connect with us

Terkini

2024 tahun sesuai perkenal semula GST

Pengenalan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) boleh memberi sumbangan pendapatan tambahan antara RM20 bilion hingga RM30 bilion kepada kerajaan seterusnya boleh dimanfaatkan untuk menaik taraf kehidupan B40 dan membantu menyokong M40.

Wartawan TMT

Published

on

2024-tahun-sesuai-perkenal-semula-gst
Gambar sekadar hiasan.
  • Profesor Ekonomi Sunway University, Dr. Yeah Kim Leng berkata, pendapatan tambahan itu semestinya memberi kesan positif kepada golongan terbabit yang kini berdepan dengan masalah seperti kos sara hidup yang tinggi.
  • “Pada pendapat saya, untuk 2023 kerajaan perlu memberi tumpuan untuk mengukuhkan fiskal kewangan negara serta meningkatkan kecekapan dalam pelaksanaan subsidi bersasar.
  • “Tahun 2024 pula adalah masa yang sesuai untuk memperkenalkan semula GST, sama ada cukai tersebut diperkenalkan pada empat atau enam peratus. Namun, yang lebih penting kerajaan harus mengekalkan kadar tersebut sekurang-kurangnya dalam tempoh dua tahun.” katanya.

PETALING JAYA: Pengenalan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) boleh memberi sumbangan pendapatan tambahan antara RM20 bilion hingga RM30 bilion kepada kerajaan seterusnya boleh dimanfaatkan untuk menaik taraf kehidupan B40 dan membantu menyokong M40.

Bercakap kepada Utusan Malaysia, Profesor Ekonomi Sunway University, Dr. Yeah Kim Leng berkata, pendapatan tambahan tersebut semestinya dapat memberi kesan positif kepada golongan terbabit yang kini berdepan dengan masalah seperti kos sara hidup yang tinggi.

Ujarnya, kerajaan perlu meneliti masa yang sesuai untuk memperkenalkan semula cukai tersebut yang dapat memberikan pendapatan yang lebih mampan kepada negara.

“Pada pendapat saya, untuk 2023 kerajaan perlu memberi tumpuan untuk mengukuhkan fiskal kewangan negara serta meningkatkan kecekapan dalam pelaksanaan subsidi bersasar.

“Tahun 2024 pula adalah masa yang sesuai untuk memperkenalkan semula GST, sama ada cukai tersebut diperkenalkan pada empat atau enam peratus. Namun, yang lebih penting kerajaan harus mengekalkan kadar tersebut sekurang-kurangnya dalam tempoh dua tahun.

“Walau bagaimanapun, semua ini juga akan bergantung kepada keadaan politik dalam negara dan Pilihan Raya Umum (PRU) yang menjadikan pengenalan GST kurang popular,” katanya.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Ekonomi, Kewangan dan Perbankan Universiti Utara Malaysia, Fuad Mohamed Berawi berkata, GST wajar diperkenalkan semula kerana sistem pencukaian ini mampu mengurangkan ketirisan dalam pengutipan cukai perniagaan. 

“Walaupun pelaksanaannya akan menyebabkan kenaikan harga barangan tetapi sistem kutipan yang dapat direkodkan adalah terperinci dan tersusun. 

“Cukai yang dikutip dapat digunakan untuk memacu pertumbuhan ekonomi negara di samping dapat dikembalikan kepada rakyat terbanyak dalam bentuk subsidi,” ujarnya.

Tambahnya, subsidi sememangnya perlu untuk golongan B40, luar bandar dan golongan terpinggir namun dia perlukan kajian lebih mendalam untuk untuk mencari mekanisme agihan yang lebih cekap dan sampai ke sasaran. – UTUSAN

Sumber: Utusan

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending