Connect with us

Terkini

Tun Musa Hitam sanggah Rafizi yakin politik Malaysia stabil

Bekas Timbalan Perdana Menteri Ke-5, Tun Musa Hitam, menyanggah kenyataan Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berhubung keadaaan politik semasa yang dikatakan “paling stabil”.

Rasyidah Zulkifli

Published

on

Tun Musa Hitam sanggah Rafizi yakin politik Malaysia stabil
Foto: Rafizi Ramli (kiri), Tun Musa Hitam (kanan).
  • Tun Musa Hitam, menyanggah kenyataan Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berhubung keadaaan politik semasa yang dikatakan “paling stabil”.
  • Selain paling stabil, Rafizi berkata kerajaan campuran semasa yang dipimpin oleh Perdana Menteri Ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga mampu melakukan transformasi. 
  • Musa bagaimanapun menyanggah dengan berkata apa-apa saja boleh berlaku kerana negara kerap digemparkan dengan percaturan politik untuk menumbangkan kerajaan sedia ada. 

KUALA LUMPUR- Bekas Timbalan Perdana Menteri Ke-5, Tun Musa Hitam, menyanggah kenyataan Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berhubung keadaaan politik semasa yang dikatakan “paling stabil”.

Rafizi yang berucap sebelum Musa dalam Program “Parliament Lecture Series 1.0: Resetting the Economy” yang dianjurkan oleh Parlimen Malaysia berkata kerajaan campuran semasa yang dipimpin oleh Perdana Menteri Ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga mampu melakukan transformasi. 

Musa bagaimanapun menyanggah keyakinan Ahli Parlimen Pandan itu terhadap pentadbiran kerajaan campuran hari ini.

Menurutnya, apa-apa saja boleh berlaku kerana negara kerap digemparkan dengan percaturan politik untuk menumbangkan kerajaan sedia ada. 

“Now very comforting, assurance by mr minister. Saying that the political situation is stable. No lah, not quite sure. 

“Certain groups are with you, yet not with you. Certain individuals promise one thing or the other it goes on and on but I would like to tell you. 

“In the history of Malaysian politics. I can tell you, we never could be sure what is around the corner,” katanya dalam dialog berbahasa Inggeris di Bangunan Parlimen, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Advertisement

Katanya, politik akan dapat membantu Rafizi menetapkan semula ekonomi negara yang sedang dilanda cabaran ketika ini.

Actually to begin with, we need to remind ourself that in spite of all other issues none politicals, it is actually politic and government first that need resetting,” katanya.

Forum ini merupakan kesinambungan kepada program Syarahan Yang di-Pertua (“Speaker’s Lecture Series”) yang julung kali diperkenalkan oleh Tan Sri Datuk Mohamad Ariff Md Yusof pada 2019.

Ia sebagai pelaksanaan agenda reformasi parlimen badan perundangan tertinggi negara dan mendekatkan parlimen dengan masyarakat. 

Selain itu, forum ini bertujuan menjadi sebuah medan ekspresi dan pertukaran buah fikir mengenai penyelesaian terhadap isu kritikal rakyat. – The Merdeka Times

 

Advertisement

Antarabangsa

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang

Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang
Foto: Gulbahar Haitiwaji (kiri), Qelbinur Sidik (kanan).
  • Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.
  • Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.
  • Keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.
  • Panel Dewan mendengar pengalaman diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang berkongsi dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa sepanjang berada di dalam kem tersebut.

WASHINGTON: Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.

Ahli Kongres, Mike Gallagher yang juga Pengerusi Republikan Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan mengenai Parti Komunis China (PKC), memberitahu pemberita sebelum perbicaraan, keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.

China bersungguh-sungguh menafikan penderaan di Xinjiang dan berkata, ia menubuhkan ‘pusat latihan vokasional’ untuk membendung keganasan, pemisahan dan radikalisme agama.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam siri acara yang dirancang untuk dua tahun akan datang, manakala Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan untuk meyakinkan rakyat Amerika, bahawa mereka perlu mengambil berat untuk menyaingi China dan untuk ‘memisahkan secara terpilih’ ekonomi negara.

Panel Dewan mendengar pengalaman yang diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang bercakap melalui penterjemah, apa yang dikatakannya selama bertahun-tahun di kem di mana dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa.

Etnik Uzbekistan, Qelbinur Sidik yang ditugaskan sebagai guru di kem sedemikian melalui penterjemah, turut menggambarkan keadaan seperti penjara yang menurutnya tahanan menghadapi penyeksaan dan soal siasat.

Advertisement

Kedua-dua wanita itu berjaya melakukan perjalanan ke Eropah dan kini mereka menetap di sana.

Keterangan juga didengar daripada peguam terkemuka Amerika Uyghur, Nury Turkel dan penyelidik Jerman, Adrian Zenz, yang berusaha mendokumentasikan tahap kem tahanan di Xinjiang dan Naomi Kikoler dari Muzium Memorial Holocaust AS.

Jurucakap Kedutaan China di Washington, Liu Pengyu, berkata saksi yang dirancang jawatankuasa itu telah ‘mencipta pembohongan berkaitan Xinjiang’ berdasarkan motif politik tersembunyi.

“Kami berharap rakyat Amerika dapat mengenali wajah sebenar pasukan anti-China ini dan tidak terpedaya dengan khabar angin dan pembohongan,” kata Liu sambil menambah, hak asasi manusia semua kumpulan etnik di Xinjiang sudah ‘dilindungi sepenuhnya’.

Kerajaan AS dan parlimen di Britain, Kanada dan negara lain menyifatkan pencegahan kelahiran dan dasar penahanan besar-besaran China di Xinjiang sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu menyatakan China mungkin sudah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan di rantau itu.

Advertisement

Jawatankuasa dwipartisan tidak akan menulis undang-undang tetapi akan membuat cadangan dasar, pada garis masa keras terhadap China adalah salah satu daripada beberapa dasar dengan sokongan dwipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah.

Kikoler dari muzium holocaust berkata, kerajaan China menggunakan taktik halus untuk ‘memusnahkan orang Uyghur dengan sengaja’ termasuk pengawasan dan penahanan besar-besaran, penyeksaan, pemindahan kanak-kanak dan mengehadkan kelahiran.

Zenz berkata, walaupun kerajaan China mengatakan pihaknya menutup kem di Xinjiang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun ia adalah pusat ‘pendidikan semula’ keselamatan rendah, selain ada perluasan serentak penjara dengan keselamatan lebih tinggi atau kemudahan buruh paksa.

“Kita boleh mengandaikan ratusan ribu sudah dipindahkan ke kemudahan ini, yang telah diperluaskan secara dramatik,” katanya sambil menyatakan terdapat tanda-tanda tahanan beramai-ramai memuncak pada 2018. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending