Connect with us

Terkini

Pembekal digalak sertai inisiatif ‘Menu Rahmah’ – PRESMA

Pembekal digalakkan untuk menyertai inisiatif ‘Menu Rahmah’ yang akan diperkenalkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) bersama-sama Persatuan Pengusaha Restoran India Malaysia (Primas) dan Persatuan Operator Tomyam Malaysia.

Wartawan TMT

Published

on

Pembekal digalak sertai inisiatif ‘Menu Ramah’ – PRESMA
Foto: Datuk Seri Salahuddin Ayub (tengah).
  • Cadangan itu bagi menyediakan bahan mentah pada harga yang lebih rendah pada restoran yang sertai inisiatif berkenaan. – Presiden Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma), Datuk Jawahar Ali Taib Khas 
  • “Jika pembekal beri potongan harga (pada bahan mentah) untuk kos mereka ketika kerjasama ‘Menu Rahmah’, kami akan dapat berikan dana daripada syarikat kepada mereka,” katanya
  • Presma bekerjasama rapat dengan Prismas dalam inisiatif ini dan akan membawakan cadangan itu kepada Menteri KPDN Datuk Seri Salahuddin Ayub, sebelum memorandum persefahaman (MoU) ditandatangi minggu hadapan.

KUALA LUMPUR: Pembekal digalakkan untuk menyertai inisiatif ‘Menu Rahmah’ yang akan diperkenalkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) bersama-sama Persatuan Pengusaha Restoran India Malaysia (Primas) dan Persatuan Operator Tomyam Malaysia.

Presiden Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma) Datuk Jawahar Ali Taib Khas berkata cadangan itu bagi menyediakan bahan mentah pada harga yang lebih rendah kepada restoran yang menyertai inisiatif berkenaan.

“Jika pembekal memberikan potongan harga (pada bahan mentah) untuk kos mereka ketika kerjasama ‘Menu Rahmah’, kami akan dapat memberikan dana daripada syarikat kepada mereka,” katanya kepada Bernama.

Jawahar berkata Presma bekerjasama rapat dengan Prismas dalam inisiatif ini dan akan membawakan cadangan itu kepada Menteri KPDN Datuk Seri Salahuddin Ayub, sebelum memorandum persefahaman (MoU) ditandatangi minggu hadapan.

KPDN akan memperkenalkan ‘Menu Rahmah’ yang menawarkan makanan pada harga RM5 dan ke bawah, khusus untuk golongan miskin tegar yang terdiri daripada nasi, ayam atau ikan dan sayuran.

Sebagai tambahan, beliau berkata Salahuddin telah mencadangkan untuk menyediakan ‘Tabung Rahmah’ untuk setiap restoran yang menyertainya, supaya dapat menyediakan makanan percuma kepada golongan miskin tegar seperti komuniti Asnaf.

Sementara itu bagi seorang pekerja kilang Haris Hanipah, 30, ‘Menu Rahmah’ itu satu inisiatif yang baik daripada kerajaan bagi membantu mereka yang memerlukan disebabkan peningkatkan harga barang keperluan yang semakin mahal di pasaran.

“Mungkin ini inisiatif jangka pendek dan kerajaan perlu mencari cara yang lebih baik lagi bagi bukan sahaja menjaga kesejahteraan masyarakat, tetapi juga meningkatkan pendapatan isi rumah secara keseluruhan,” katanya.

Bagaimanapun seorang ahli ekonomi di Kolej Universiti i-Cats Kuching Profesor Datuk Dr Shazali Abu Mansor, mencadangkan KPDN untuk memperkenalkan inisiatif baucar makanan, kerana dirasakan ia lebih praktikal dalam menyediakan bekalan dan barangan, untuk satu-satu isi rumah.

“Sebagai contoh baucar makanan bernilai RM100 sebulan akan menyediakan setiap keluarga dengan sejumlah barangan runcit dan ini akan menyediakan sekurang-kurangnya makanan untuk tiga kali bagi setiap keluarga,” katanya.

Shazali berkata cadangan itu kerajaan boleh berunding dengan pihak pasar raya dan pasar raya besar, dalam menambah baucar makanan sebagai sebahagian daripada pemberian diskaun mereka, yang berpotensi untuk meningkatkan jualan mereka.

Beliau berkata ‘Menu Rahmah’ lebih sesuai untuk mereka yang bujang yang tidak bermasalah untuk ke restoran untuk makan, namun untuk sebuah keluarga, ia akan memakan masa dan usaha yang lebih mahal daripada makanan disediakan disebabkan kos pengangkutan.

Ketika ditanya cara pemilihan penerima baucar makanan itu, Shazali berkata data daripada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) boleh menentukan siapa yang layak berdasarkan kepada jumlah isi rumah, pendapatan dan lokasi.

Sumber: Astro Awani

 

Author

Terkini

SPM 2023: Trend pelajar ambil subjek Matematik Tambahan, Sains Tulen menurun

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.
  • Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 
  • “Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

KUALA LUMPUR — Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

MOSTI berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.

Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 

“Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

MOSTI bagaimanapun memaklumkan semua empat mata pelajaran elektif STEM membabitkan Sains Tulen (Fizik, Kimia dan Biologi) serta Matematik Tambahan menunjukkan peningkatan prestasi berbanding tahun sebelumnya. 

Katanya, mata pelajaran Fizik mencatatkan peningkatan tertinggi iaitu 0.22 dan menjadi mata pelajaran berprestasi terbaik dalam kumpulan elektif STEM dengan Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) 4.15 mata.

“Pembelajaran fizik adalah amat penting dalam pelbagai bidang sains, justeru murid yang menguasai bidang ini berpotensi menjadi bakat dalam bidang kejuruteraan, sains perubatan dan pelbagai bidang teknologi. 

“Ujian Amali Sains (UAS) sebagai satu daripada kertas peperiksaan Fizik, Kimia, Biologi dan Sains Tambahan pula, adalah selari strategi memartabatkan pendidikan STEM di bawah Teras 4 Dasar Sains, Teknologi dan Inovasi Negara (DSTIN) 2021-2030; untuk membina Bakat STI yang Adaptif,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending