Connect with us

Terkini

Kerajaan rangka strategi baharu tambah rantaian makanan ganti bekalan import – Rafizi

Beberapa agensi kerajaan sedang merangka strategi baharu bagi menambah rantaian makanan serta sumber negara bagi menggantikan bekalan import.

Wartawan TMT

Published

on

Kerajaan rangka strategi baharu tambah rantaian makanan ganti bekalan import - Rafizi
Foto: Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli.
  • “Langkah untuk jangka panjang juga sedang diteliti bagi bolehkan jaminan bekalan makanan untuk penuhi permintaan dan membantu kawal kenaikan harga.” – Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli
  • “Kita kena pastikan semua pihak peka dengan turun naik harga bagi melahirkan penurunan harga makanan cepat diterjemahkan atau kita kembali pada persepsi rakyat “harga barang bila dia naik, dia takkan turun.”
  • “Selalu orang sebut kenapa (kerajaan) tak turunkan harga. Kos tenaga kerajaan bagi subsidi supaya elektrik tak naik, dan kos gas ditanggung kerajaan. Bekalan mentah kerajaan akan kawal dan perkara ini akan berlaku,” katanya.

PUTRAJAYA: Beberapa agensi kerajaan termasuk Kementerian Ekonomi, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN), Kementerian Kewangan dan Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan sedang merangka strategi baharu bagi menambah rantaian makanan serta sumber negara bagi menggantikan bekalan import.

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata, langkah quick win solution kepada isu kos sara hidup dan rantaian makanan itu akan diumumkan dalam waktu terdekat.

“Langkah untuk jangka panjang juga sedang diteliti bagi membolehkan jaminan bekalan makanan untuk memenuhi permintaan dan seterusnya membantu mengawal kenaikan harga.

“Kita kena pastikan semua pihak peka dengan turun naik harga bagi melahirkan penurunan harga makanan cepat diterjemahkan atau kita kembali kepada persepsi rakyat “harga barang bila dia naik, dia takkan turun.

“Selalu orang sebut kenapa (kerajaan) tak turunkan harga. Kos tenaga kerajaan bagi subsidi supaya elektrik tak naik, dan kos gas ditanggung kerajaan. Bekalan mentah kerajaan akan kawal dan perkara ini akan berlaku,” katanya dalam sidang media Kementerian Ekonomi di sini pada Rabu.

Ujar beliau lagi, kerajaan dari semasa ke semasa akan membantu rakyat dalam memastikan input kos terkawal.

“Namun, kenaikan harga siap di restoran perlu setara dengan bahan mentah yang lain,” ujarnya.

Tambahnya lagi, peningkatan harga makanan dan minuman di luar rumah, terutamanya di hotel dan restoran adalah penyumbang utama kepada kadar inflasi.

Justeru, katanya usaha mengawal inflasi memerlukan kerjasama semua pihak, dari kerajaan, peniaga sehinggalah kepada rakyat.

Dalam pada itu, Rafizi menegaskan, pembangkang cuba memainkan isu inflasi, namun beliau percaya rakyat pada hari ini sudah pandai menilai.

“Kalau pembangkang nak main isu inflasi itu terpulang, rakyat ini cerdik. Sebab usaha tangani harga barang ini perlu berterusan. Rakyat tahu kita cuba yang terbaik,” ujarnya.

Sumber: Astro Awani

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending