Connect with us

Terkini

Dakwa orang bukan Melayu terima layanan kelas kedua, pengguna Twitter dibidas 

Ciapan seorang pengguna Twitter yang mendakwa orang bukan Melayu sering mendapat layanan tidak sama rata sekalipun memegang status..

Hidayah Sani

Published

on

Pengguna Twitter dibidas dakwa orang bukan Melayu terima layanan tidak sama rata, dijadikan kelas kedua 
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Dakwaan itu dibuat seorang pengguna Twitter,  Elsie Low, yang membuat ciapan mengatakan individu bukan Melayu sentiasa dijadikan sebagai kelas kedua namun bangsa itu tetap membayar cukai dan sanggup mempertaruhkan nyawa untuk berkhidmat kepada negara.
  • Elsie Low berkata selepas apa yang mereka telah lakukan tetap juga ia seolah-olah tidak cukup untuk melayakkan golongan itu mendapat layanan sama rata tanpa mengira bangsa.
  • Ciapan itu dibidas pengguna Twitter lain yang mempersoalkan adakah selama ini orang bukan Melayu tidak mendapat sebarang akses dalam pendidikan, penjagaan kesihatan, kebebasan beragama dan sebagainya.

KUALA LUMPUR – Ciapan seorang pengguna Twitter yang mendakwa orang bukan Melayu sering mendapat layanan tidak sama rata sekalipun memegang status warganegara Malaysia menimbulkan perdebatan dalam kalangan netizen.

Dakwaan itu dibuat seorang pengguna Twitter,  Elsie Low, yang membuat ciapan mengatakan individu bukan Melayu sentiasa dijadikan sebagai kelas kedua namun bangsa itu tetap membayar cukai dan sanggup mempertaruhkan nyawa untuk berkhidmat kepada negara.

Malangnya, Elsie Low berkata selepas apa yang mereka telah lakukan tetap juga ia seolah-olah tidak cukup untuk melayakkan golongan itu mendapat layanan sama rata tanpa mengira bangsa.

“Orang bukan Melayu akan sentiasa menjadi kelas kedua. Cukup baik untuk membayar kebanyakan cukai yang mengendalikan negara; cukup baik untuk menyediakan perkhidmatan yang diperlukan untuk memastikan semuanya berjalan; cukup baik untuk mempertaruhkan nyawa kita untuk berkhidmat kepada negara tetapi tidak cukup baik untuk dilayan sebagai warganegara yang sama rata.

“Tidak ada orang yang buta seperti mereka yang tidak dapat melihat. Orang yang paling tertipu adalah mereka yang memilih untuk mengabaikan apa yang telah mereka ketahui.

“Memberi hak sama rata kepada orang lain tidak melanggar atau mengambil hak daripada anda. Ia hanya menjadikannya haram untuk menerapkan prasangka dan kebencian anda. Ia mudah,” ciap beliau di Twitter semalam.

Ciapan Elsie Low itu mendapat sokongan beberapa pengguna Twitter lain yang menyifatkan orang bukan Melayu mungkin tidak ditindas secara jelas namun mereka perlu melalui banyak perkara untuk mencapai sesuatu perkara dan tidak dapat menikmati ‘keistimewaan’ yang ada.

Juga, pengguna Twitter, Ernest is: taking the bus! mengatakan bahawa bangsa bukan Melayu adakalanya tidak boleh memiliki tanah, tidak dapat memasuki universiti dan gagal mendapatkan kontrak kerajaan serta kesemuanya adalah hanya disebabkan perbezaan bangsa dan agama.

Bagaimanapun, ciapan itu dibidas oleh pengguna Twitter lain yang mempersoalkan adakah selama ini orang bukan Melayu tidak mendapat sebarang akses dalam pendidikan, penjagaan kesihatan, kebebasan beragama dan sebagainya.

Antara tangkapan layar ciapan netizen di Twitter:

Difahamkan, ciapan berbentuk demikian dikeluarkan ekoran kenyataan Kementerian Pendidikan (KPM) menjelaskan tiada isu diskriminasi dikesan membabitkan penganjuran sebuah bengkel Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) anjuran sebuah sekolah menengah di Johor baru-baru ini yang didakwa mengecualikan pelajar bukan Islam.

KPM menerusi kenyataan akhbar itu berkata, Bengkel Persediaan Peperiksaan SPM oleh Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Infant Jesus Convent, Johor Bahru, Johor tersebut sudah lama dirancang pihak sekolah terbabit.

Menurutnya, Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Johor turut menjelaskan bengkel itu diadakan atas inisiatif Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Johor Bahru dan membabitkan dua siri bengkel.

Malah, katanya bengkel itu juga mendapat kerjasama Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah itu serta Kumpulan Sokongan Ibu Bapa (KSIB) serta Penglibatan Ibu Bapa, Komuniti dan Swasta (PIBKS).

Bagaimanapun, beberapa ibu bapa pelajar sekolah itu menafikan perkara itu dan menyifatkan kenyataan KPM sebagai tidak konsisten.

Lapan ibu bapa, yang juga ahli PIBG sekolah itu, berkata mereka tidak pernah dimaklumkan mengenai bengkel tersebut dibahagikan kepada dua sesi berasingan.

Sebelum ini, media melaporkan tular di Twitter berkenaan satu tangkap layar dalam kumpulan WhatsApp antara ibu bapa dan kakitangan sekolah itu mengenai rasa tidak puas hati segelintir ibu bapa selepas sekolah itu didakwa mengadakan bengkel SPM secara eksklusif untuk pelajar Islamnya yang berprestasi rendah. – The Merdeka Times

Sumber: Twitter Elsie Low

Author

Terkini

Ridhuan Tee persoal NGO Islam hanya membisu ketika Firdaus Wong ‘diserang’

Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
  • Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.
  • Tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.
  • “Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?
  • “Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
  • Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

KUALA LUMPUR — Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Ridhuan Tee berkata tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.

“Beliau nampak begitu keseorangannya. Kita hanya melihat dan menyokong dalam hati sahaja.  Golongan asatizah pun senyap, NGO-NGO Islam senyap. Bila berjumpa atau terserempak, baharulah berkata, “berani sungguh kamu, dan bagus sungguh kamu”. 

“Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?

“Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak bukan Islam, termasuk Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) menggesa kerajaan bertindak terhadap pempengaruh dan pendakwah bebas itu.

Ini susulan tindakan Firdaus Wong memuat naik video di TikTok yang memaparkan beliau menjawab pertanyaan seorang penulis, Adnin Roslan tentang cara menangani permintaan remaja bawah umur yang bukan beragama Islam ingin memeluk Islam.

Firdaus Wong antaranya menjelaskan dari sudut Islam tiada masalah untuk individu tersebut ingin memeluk agama Islam tidak kira berapa umurnya kerana beliau boleh diislamkan. 

Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

Beliau mempersoalkan dalam Islam siapa yang boleh menahan atau mahu menahan sekiranya ada individu, termasuk kanak-kanak bawah umur atau pelajar sekolah rendah mahupun menengah yang ingin memeluk Islam.

Katanya, hanya undang-undang Malaysia atau perlembagaan sahaja tidak membenarkan kelompok bawah umur memeluk Islam tanpa kebenaran ibu bapa melainkan mereka sudah mencapai umur 18 tahun dan ke atas.

“Proses pengIslaman tidak perlu kepada pendaftaran. Syahadahkan dia dahulu. Takkan strategi sebegini pun kita takut. Ini bumi siapa asal usulnya? Agama Islam berada dalam kedudukan di mana mengikut perlembagaan Persekutuan? 

“Apakah selepas ini kita menjadi tidak berani untuk berdakwah kepada pelajar bukan Islam di bawah umur? 

“Orang Kristian atau misionari Kristian relaks sahaja berdakwah kepada pelajar bawah umur, boleh pula. 

“Bila kena pada kita, berkaitan dengan Islam, semua tidak boleh, termasuk berdakwah kepada mereka di bawah umur,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending