Connect with us

Terkini

Dakwa orang bukan Melayu terima layanan kelas kedua, pengguna Twitter dibidas 

Ciapan seorang pengguna Twitter yang mendakwa orang bukan Melayu sering mendapat layanan tidak sama rata sekalipun memegang status..

Hidayah Sani

Published

on

Pengguna Twitter dibidas dakwa orang bukan Melayu terima layanan tidak sama rata, dijadikan kelas kedua 
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Dakwaan itu dibuat seorang pengguna Twitter,  Elsie Low, yang membuat ciapan mengatakan individu bukan Melayu sentiasa dijadikan sebagai kelas kedua namun bangsa itu tetap membayar cukai dan sanggup mempertaruhkan nyawa untuk berkhidmat kepada negara.
  • Elsie Low berkata selepas apa yang mereka telah lakukan tetap juga ia seolah-olah tidak cukup untuk melayakkan golongan itu mendapat layanan sama rata tanpa mengira bangsa.
  • Ciapan itu dibidas pengguna Twitter lain yang mempersoalkan adakah selama ini orang bukan Melayu tidak mendapat sebarang akses dalam pendidikan, penjagaan kesihatan, kebebasan beragama dan sebagainya.

KUALA LUMPUR – Ciapan seorang pengguna Twitter yang mendakwa orang bukan Melayu sering mendapat layanan tidak sama rata sekalipun memegang status warganegara Malaysia menimbulkan perdebatan dalam kalangan netizen.

Dakwaan itu dibuat seorang pengguna Twitter,  Elsie Low, yang membuat ciapan mengatakan individu bukan Melayu sentiasa dijadikan sebagai kelas kedua namun bangsa itu tetap membayar cukai dan sanggup mempertaruhkan nyawa untuk berkhidmat kepada negara.

Malangnya, Elsie Low berkata selepas apa yang mereka telah lakukan tetap juga ia seolah-olah tidak cukup untuk melayakkan golongan itu mendapat layanan sama rata tanpa mengira bangsa.

“Orang bukan Melayu akan sentiasa menjadi kelas kedua. Cukup baik untuk membayar kebanyakan cukai yang mengendalikan negara; cukup baik untuk menyediakan perkhidmatan yang diperlukan untuk memastikan semuanya berjalan; cukup baik untuk mempertaruhkan nyawa kita untuk berkhidmat kepada negara tetapi tidak cukup baik untuk dilayan sebagai warganegara yang sama rata.

“Tidak ada orang yang buta seperti mereka yang tidak dapat melihat. Orang yang paling tertipu adalah mereka yang memilih untuk mengabaikan apa yang telah mereka ketahui.

“Memberi hak sama rata kepada orang lain tidak melanggar atau mengambil hak daripada anda. Ia hanya menjadikannya haram untuk menerapkan prasangka dan kebencian anda. Ia mudah,” ciap beliau di Twitter semalam.

Ciapan Elsie Low itu mendapat sokongan beberapa pengguna Twitter lain yang menyifatkan orang bukan Melayu mungkin tidak ditindas secara jelas namun mereka perlu melalui banyak perkara untuk mencapai sesuatu perkara dan tidak dapat menikmati ‘keistimewaan’ yang ada.

Advertisement

Juga, pengguna Twitter, Ernest is: taking the bus! mengatakan bahawa bangsa bukan Melayu adakalanya tidak boleh memiliki tanah, tidak dapat memasuki universiti dan gagal mendapatkan kontrak kerajaan serta kesemuanya adalah hanya disebabkan perbezaan bangsa dan agama.

Bagaimanapun, ciapan itu dibidas oleh pengguna Twitter lain yang mempersoalkan adakah selama ini orang bukan Melayu tidak mendapat sebarang akses dalam pendidikan, penjagaan kesihatan, kebebasan beragama dan sebagainya.

Antara tangkapan layar ciapan netizen di Twitter:

Difahamkan, ciapan berbentuk demikian dikeluarkan ekoran kenyataan Kementerian Pendidikan (KPM) menjelaskan tiada isu diskriminasi dikesan membabitkan penganjuran sebuah bengkel Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) anjuran sebuah sekolah menengah di Johor baru-baru ini yang didakwa mengecualikan pelajar bukan Islam.

KPM menerusi kenyataan akhbar itu berkata, Bengkel Persediaan Peperiksaan SPM oleh Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Infant Jesus Convent, Johor Bahru, Johor tersebut sudah lama dirancang pihak sekolah terbabit.

Menurutnya, Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Johor turut menjelaskan bengkel itu diadakan atas inisiatif Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Johor Bahru dan membabitkan dua siri bengkel.

Advertisement

Malah, katanya bengkel itu juga mendapat kerjasama Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah itu serta Kumpulan Sokongan Ibu Bapa (KSIB) serta Penglibatan Ibu Bapa, Komuniti dan Swasta (PIBKS).

Bagaimanapun, beberapa ibu bapa pelajar sekolah itu menafikan perkara itu dan menyifatkan kenyataan KPM sebagai tidak konsisten.

Lapan ibu bapa, yang juga ahli PIBG sekolah itu, berkata mereka tidak pernah dimaklumkan mengenai bengkel tersebut dibahagikan kepada dua sesi berasingan.

Sebelum ini, media melaporkan tular di Twitter berkenaan satu tangkap layar dalam kumpulan WhatsApp antara ibu bapa dan kakitangan sekolah itu mengenai rasa tidak puas hati segelintir ibu bapa selepas sekolah itu didakwa mengadakan bengkel SPM secara eksklusif untuk pelajar Islamnya yang berprestasi rendah. – The Merdeka Times

Sumber: Twitter Elsie Low

Advertisement

Antarabangsa

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang

Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang
Foto: Gulbahar Haitiwaji (kiri), Qelbinur Sidik (kanan).
  • Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.
  • Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.
  • Keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.
  • Panel Dewan mendengar pengalaman diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang berkongsi dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa sepanjang berada di dalam kem tersebut.

WASHINGTON: Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.

Ahli Kongres, Mike Gallagher yang juga Pengerusi Republikan Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan mengenai Parti Komunis China (PKC), memberitahu pemberita sebelum perbicaraan, keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.

China bersungguh-sungguh menafikan penderaan di Xinjiang dan berkata, ia menubuhkan ‘pusat latihan vokasional’ untuk membendung keganasan, pemisahan dan radikalisme agama.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam siri acara yang dirancang untuk dua tahun akan datang, manakala Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan untuk meyakinkan rakyat Amerika, bahawa mereka perlu mengambil berat untuk menyaingi China dan untuk ‘memisahkan secara terpilih’ ekonomi negara.

Panel Dewan mendengar pengalaman yang diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang bercakap melalui penterjemah, apa yang dikatakannya selama bertahun-tahun di kem di mana dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa.

Etnik Uzbekistan, Qelbinur Sidik yang ditugaskan sebagai guru di kem sedemikian melalui penterjemah, turut menggambarkan keadaan seperti penjara yang menurutnya tahanan menghadapi penyeksaan dan soal siasat.

Advertisement

Kedua-dua wanita itu berjaya melakukan perjalanan ke Eropah dan kini mereka menetap di sana.

Keterangan juga didengar daripada peguam terkemuka Amerika Uyghur, Nury Turkel dan penyelidik Jerman, Adrian Zenz, yang berusaha mendokumentasikan tahap kem tahanan di Xinjiang dan Naomi Kikoler dari Muzium Memorial Holocaust AS.

Jurucakap Kedutaan China di Washington, Liu Pengyu, berkata saksi yang dirancang jawatankuasa itu telah ‘mencipta pembohongan berkaitan Xinjiang’ berdasarkan motif politik tersembunyi.

“Kami berharap rakyat Amerika dapat mengenali wajah sebenar pasukan anti-China ini dan tidak terpedaya dengan khabar angin dan pembohongan,” kata Liu sambil menambah, hak asasi manusia semua kumpulan etnik di Xinjiang sudah ‘dilindungi sepenuhnya’.

Kerajaan AS dan parlimen di Britain, Kanada dan negara lain menyifatkan pencegahan kelahiran dan dasar penahanan besar-besaran China di Xinjiang sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu menyatakan China mungkin sudah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan di rantau itu.

Advertisement

Jawatankuasa dwipartisan tidak akan menulis undang-undang tetapi akan membuat cadangan dasar, pada garis masa keras terhadap China adalah salah satu daripada beberapa dasar dengan sokongan dwipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah.

Kikoler dari muzium holocaust berkata, kerajaan China menggunakan taktik halus untuk ‘memusnahkan orang Uyghur dengan sengaja’ termasuk pengawasan dan penahanan besar-besaran, penyeksaan, pemindahan kanak-kanak dan mengehadkan kelahiran.

Zenz berkata, walaupun kerajaan China mengatakan pihaknya menutup kem di Xinjiang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun ia adalah pusat ‘pendidikan semula’ keselamatan rendah, selain ada perluasan serentak penjara dengan keselamatan lebih tinggi atau kemudahan buruh paksa.

“Kita boleh mengandaikan ratusan ribu sudah dipindahkan ke kemudahan ini, yang telah diperluaskan secara dramatik,” katanya sambil menyatakan terdapat tanda-tanda tahanan beramai-ramai memuncak pada 2018. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending