Connect with us

Terkini

Wujudkan jawatankuasa pemantau pastikan Bernas laksana 10 obligasi sosial

Kerajaan perlu memastikan syarikat Padiberas Nasional Bhd (Bernas) melaksanakan kesemua obligasi sosial seperti yang ditetapkan dengan kadar segera.

Wartawan TMT

Published

on

Wujudkan jawatankuasa pemantau pastikan Bernas laksana 10 obligasi sosial
Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Kerajaan perlu memastikan syarikat Padiberas Nasional Bhd (Bernas) melaksanakan kesemua obligasi sosial seperti yang ditetapkan dengan kadar segera.
 • Jawatankuasa Pemantauan perlu diwujudkan bagi memantau pelaksanaan setiap obligasi sosial yang telah dipersetujui dilaksanakan Bernas itu.
 • Exco PeSAWAH, Abdul Rashid Yob berkata, terdapat 10 obligasi sosial ditetapkan terhadap Bernas oleh kerajaan sebelum ini pada 2020.
 • Beliau berkata, obligasi sosial itu perlu dilaksanakan memandangkan konsesi Bernas telah dilanjutkan selama 10 tahun lagi bermula 2021 sehingga 2031.
 • Abdul Rashid turut berpandangan antara obligasi sosial perlu diberi penekanan adalah pemberian Bantuan Tabung Bencana demi membantu golongan petani.

ALOR SETAR – Kerajaan perlu memastikan syarikat Padiberas Nasional Bhd (Bernas) melaksanakan kesemua obligasi sosial seperti yang ditetapkan dengan kadar segera.

Exco Pertubuhan Persaudaraan Pesawah Malaysia (PeSAWAH), Abdul Rashid Yob berkata, terdapat 10 obligasi sosial ditetapkan terhadap Bernas oleh kerajaan sebelum ini pada 2020 ketika lanjutan konsesi bagi pengedaran beras di negara.

Menurutnya, beberapa obligasi sosial itu meliputi memelihara, menyelenggara, mengurus dan mengekalkan stok penimbal beras negara pada paras kuantiti ditetapkan kerajaan serta mengekalkan peranan sebagai pembeli terakhir padi daripada petani.

“Antara lain, menguruskan pembayaran subsidi kepada petani mengikut kadar ditetapkan kerajaan; menguruskan skim pengilang, pemborong dan koperasi petani dan memperuntukkan dana bagi pembekalan jentera dan mekanikal padi.

“Selain itu, membangunkan sawah berskala besar; memberikan Bantuan Tabung Bencana; menyediakan menyediakan dana bagi pengurusan stok penimbal benih Padi Negara serta pembangunan sistem maklumat industri padi dan beras dan menguruskan nutrien tanah sawah,” katanya kepada Sinar Harian pada Selasa.

Beliau berkata, obligasi sosial itu perlu dilaksanakan memandangkan konsesi Bernas telah dilanjutkan selama 10 tahun lagi bermula 2021 sehingga 2031.

Dalam pada itu, Abdul Rashid turut berpandangan antara obligasi sosial perlu diberi penekanan adalah pemberian Bantuan Tabung Bencana demi membantu golongan petani.

“Sebagai contohnya, keuntungan import beras boleh dimasukkan dalam Tabung Bencana Tanaman Padi itu untuk membantu petani, sekaligus membaiki infrastruktur berkaitan,” katanya.

Sehubungan itu, katanya, Jawatankuasa Pemantauan perlu diwujudkan bagi memantau pelaksanaan setiap obligasi sosial yang telah dipersetujui dilaksanakan Bernas itu.

Menurut beliau, perjanjian baharu konsesi yang akan tamat pada tahun 2031 itu dipercayai boleh ditarik sekiranya syarikat terbabit tidak melaksanakan obligasi sosial terbabit.

“Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan di bawah pimpinan Menterinya, Mohamad Sabu diharapkan memberi perhatian terhadap 10 obligasi sosial perlu dilaksanakan Bernas itu,” ujarnya.

Dalam perkembangan lain, Abdul Rashid berkata, kerajaan Persekutuan perlu ada kerjasama dengan kerajaan negeri berhubung isu melibatkan industri padi walaupun berbeza pandangan politik memandangkan ia melibatkan isu bekalan makanan negara.

Sumber: Sinar Harian

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Media jangan timbul persepsi, kaitkan tindakan keganasan dengan agama pelaku – Pendakwah

Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz (kiri) & Pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung (kanan).
 • Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.
 • Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz meminta media mengelak berbuat demikian yang menimbulkan persepsi seolah-olah agama ada kaitan dengan tindakan ganas si pelaku susulan media tempatan mengangkat tajuk bahawa suspek kes tembak di KLIA adalah seorang hafiz al-Quran.
 • Abdullah Bukhari berkata sebelum ini juga ada kisah seorang wanita yang melawak di kelab komedi di mana dia mengisytiharkan diri hafal 15 juzuk, namun kemudiannya membuka baju kurung digunakan dan mendakwa mempunyai tujuh teman lelaki atau kekasih.
 • “Hafiz Al-Quran sebenar ialah orang yang hafaz, ingat hafazan dan praktik isi kandungan al-Quran. Akhlaknya sehebat isi al-Quran yang dihafaznya. 
 • “Kepada media – elakkan headline  “SUSPEK TEMBAK KLIA HAFIZ AL-QURAN!”  Saya cadangkan guna ayat berikut – “SUSPEK TEMBAK KLIA PERNAH BELAJAR DI SEKOLAH TAHFIZ” atau JANGAN TIMBULKAN PERSEPSI KEGANASANNYA BERPUNCA DARI AGAMANYA,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.
 • Mengulas isu sama, pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung juga mempertikaikan tindakan sesetengah media yang mengangkat tajuk berita seperti sedemikian.
 • Firdaus Wong berkata beliau tidak melihat kaitan di antara perbuatan individu terbabit dengan apa yang pernah dia pelajari di sekolah tahfiz atau sebagai seorang penghafal Al-Quran.

KUALA LUMPUR — Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.

Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz meminta media mengelak berbuat demikian yang menimbulkan persepsi seolah-olah agama ada kaitan dengan tindakan ganas si pelaku susulan media tempatan mengangkat tajuk bahawa suspek kes tembak di KLIA adalah seorang hafiz al-Quran.

Abdullah Bukhari berkata sebelum ini juga ada kisah seorang wanita yang melawak di kelab komedi di mana dia mengisytiharkan diri hafal 15 juzuk, namun kemudiannya membuka baju kurung digunakan dan mendakwa mempunyai tujuh teman lelaki atau kekasih.

“Hafiz Al-Quran sebenar ialah orang yang hafaz, ingat hafazan dan praktik isi kandungan al-Quran. Akhlaknya sehebat isi al-Quran yang dihafaznya. 

“Dia pasti tidak akan memalukan diri sendiri mendedah aurat atau mencederakan orang lain.

“Kepada media – elakkan headline  “SUSPEK TEMBAK KLIA HAFIZ AL-QURAN!”  Saya cadangkan guna ayat berikut – “SUSPEK TEMBAK KLIA PERNAH BELAJAR DI SEKOLAH TAHFIZ” atau JANGAN TIMBULKAN PERSEPSI KEGANASANNYA BERPUNCA DARI AGAMANYA,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.

Semalam, media melaporkan suspek lelaki yang melepaskan tembakan di Balai Ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 pada Ahad merupakan seorang hafiz al-Quran dan pernah mengikuti pengajian di sebuah pondok di Repek, Pasir Mas.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain dilaporkan sebagai berkata hasil ujian dilakukan pada Isnin mendapati suspek berusia 38 tahun itu fasih dengan ayat-ayat al-Quran dan sebagainya.

Mengulas isu sama, pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung juga mempertikaikan tindakan sesetengah media yang mengangkat tajuk berita seperti sedemikian.

Firdaus Wong berkata beliau tidak melihat kaitan di antara perbuatan individu terbabit dengan apa yang pernah dia pelajari di sekolah tahfiz atau sebagai seorang penghafal Al-Quran.

Seriously saya tak nampak. Andai mesej ingin disampaikan ialah sebagai seorang penghafal Quran dia tidak sepatutnya bertindak sedemikian, semua Muslim tidak seharusnya melakukan apa yang telah dilakukannya.

“Jikalau ini adalah amalan biasa, harap selepas ini mana-mana individu yang melakukan kesalahan boleh juga ditulis masjid, gereja, tokong, kuil dan kelayakan agama pelaku untuk lebih saksama,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini, semalam. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending