Connect with us

Terkini

Majukan aspek pendidikan untuk tangani isu pendapatan

Isu pendapatan bukan mudah untuk diselesaikan memandangkan ia isu universal yang dialami seluruh dunia ketika ini dan sukar untuk ditangani.

Wartawan TMT

Published

on

Majukan aspek pendidikan untuk tangani isu pendapatan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Isu pendapatan bukan mudah diselesaikan memandangkan itu isu universal dialami seluruh dunia ketika ini dan sukar untuk ditangani.
  • Selain dapat meningkatkan pendapatan individu menerusi pendidikan yang baik, ia dapat melahirkan tenaga buruh yang lebih berkualiti.
  • “Ini bermakna aspek pendidikan perlu diberi penekanan supaya dapat hasilkan tenaga buruh yang mempunyai keyakinan diri, tahap pengetahuan tinggi, berinovasi dan mempunyai kreativiti.- Ketua Jabatan Ekonomi.
  • Tambahan pula, kebergantungan negara ketika ini terhadap buruh asing dengan tahap kemahiran rendah juga menunjukkan masalah struktur dalam ekonomi negara. 

KUALA LUMPUR : Isu pendapatan bukan mudah untuk diselesaikan memandangkan ia isu universal yang dialami seluruh dunia ketika ini dan sukar untuk ditangani.

Namun, bagi Ketua Jabatan Ekonomi dan Penyelidikan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), bagi membentuk sebuah masyarakat yang bertamadun, isu pendidikan perlu diberi fokus ketika ini.

Jelasnya, selain dapat meningkatan pendapatan individu melalui pendidikan yang baik, ia dapat melahirkan tenaga buruh yang lebih berkualiti

“Dari sudut pendidikan memang jelas sekali terdapat banyak lagi kerja-kerja yang perlu dilaksanakan untuk capai satu tahap pendapatan yang lebih baik dan lebih bermaruah.

“Ini bermakna aspek pendidikan perlu diberi penekanan supaya dapat hasilkan tenaga buruh yang mempunyai keyakinan diri, tahap pengetahuan tinggi, berinovasi dan mempunyai kreativiti.

“Ia merupakan suatu pakej yang lengkap supaya para majikan ada minat nak ambil pekerja yang berpotensi,” ujarnya menerusi program Pantau Kerajaan Baharu pada Selasa.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12) terhadap pertumbuhan produktiviti buruh setahun yang menyasarkan RM57,882 dan purata pendapatan bulanan isi rumah, akhir tempoh bagi RMK12 adalah RM10,065.

Malah jelasnya, kebergantungan negara ketika ini terhadap buruh asing dengan tahap kemahiran rendah juga menunjukkan terdapat masalah struktur dalam ekonomi negara.

Jelasnya, permasalahan ini perlu diteliti walaupun sukar untuk mengenal pasti punca.

“Kita perlu lihat dari soal gaji, ini satu perkara yang tidak boleh dipaksa. Kalau tiba-tiba nak naik gaji, ia bakal menyebabkan kejutan terhadap ekonomi negara.

“Memang benar ada masalah kecekapan dalam pasaran buruh dan dengan penetapan paras gaji minimum dapat sedikit sebanyak menyelesaikan isu pendapatan.

“Namun itu hanyalah satu cara, selebihnya untuk mewujudkan peluang lebih baik untuk rakyat dengan membentuk masa depan lebih baik termasuk dari segi pekerjaan dan perniagaan,” ujarnya.

Justeru, beliau menggesa pihak berkepentingan memberikan penekanan terhadap isu pendidikan untuk melahirkan sebuah keadaan yang lebih baik termasuk sikap pekerja yang lebih proaktif.

Sumber: Astro Awani

 

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending