Connect with us

Terkini

KKD fokus tenteramkan media sosial – Fahmi Fadzil

Kerajaan akan terus menghormati hak kebebasan bersuara, termasuk di media sosial namun pengguna diingatkan supaya tidak mewujudkan fitnah dan menyemai bibit kebencian sehingga mewujudkan ketidaktenteraman dalam negara.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Fahmi Fadzil, Menteri Komunikasi dan Digital
  • Kerajaan akan terus menghormati hak kebebasan bersuara termasuk media sosial namun pengguna diingatkan tidak wujudkan fitnah sehingga mewujudkan ketidaktenteraman negara.
  • Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil berkata pelbagai berita palsu dan fitnah timbul ketika PRU15 dan pasca pilihan raya yang menyaksikan negara mengalami situasi Parlimen tergantung.
  • Menurutnya, setelah memegang jawatan itu beliau akan mengutamakan mententeramkan medsos. Hak bersuara ada, hak untuk berekspresi, hak wartawan.
  • “Seperti…pantaulah kerajaan. Itu moto sangat baik, tapi janganlah sampai jadi fitnah tak berasas, menanam bibit kebencian, ektremisme, saya sangat terkesan apabila PRU lalu,  kadang-kadang agak keterlaluan, nak berpolitik, politiklah, tapi bersederhana” katanya.

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan terus menghormati hak kebebasan bersuara, termasuk di media sosial namun pengguna diingatkan supaya tidak mewujudkan fitnah dan menyemai bibit kebencian sehingga mewujudkan ketidaktenteraman dalam negara.

Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil, berkata pelbagai berita palsu dan fitnah timbul ketika Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) dan pasca pilihan raya yang menyaksikan negara mengalami situasi Parlimen tergantung.

Beliau berkata, negara kini ditadbir sebuah Kerajaan Perpaduan dan fokus pada masa ini adalah untuk bekerja dan mengemudi negara ke arah lebih baik.

“Maka sekarang selepas memegang jawatan ini, salah satu keutamaan saya ialah mententeramkan medsos (media sosial). Hak bersuara ada, hak untuk berekspresi, hak wartawan.

“Seperti…pantaulah kerajaan. Itu moto sangat baik, tapi janganlah sampai jadi fitnah tak berasas, menanam bibit kebencian, ektremisme, saya sangat terkesan apabila PRU (lalu), kadang-kadang (hal) yang disebut agak keterlaluan, nak berpolitik, politiklah, tapi bersederhana.” katanya ketika menjadi tetamu dalam rancangan temu bual Agenda Awani: ‘Fokus Kerja, Bina Semua Keyakinan’ malam ini.

Menyentuh mengenai kebebasan media, Fahmi berkata, selagi mana ia mengikut undang-undang, media bebas dan berhak melaporkan perkembangan semasa.

Beliau, bagaimanapun berkata, selain memahami batas undang-undang, batas adab juga perlu diambil kira dalam melaporkan berita.

“Boleh memantau, saya lihat ada keperluan media menjalankan tugas, media ialah darjat wartawan, salah satu tiang seri demokrasi, jadi jalankanlah tetapi tidak boleh sehingga disalah tafsir, perlekehkan agama, Institusi Diraja, kita ada hadnya,” katanya.

Menyentuh mengenai liputan internet di negara ini, Fahmi berkata, langkah untuk mengadakan libat urus dengan pihak terbabit termasuk penyedia perkhidmatan supaya kosnya dapat dikurangkan bagi mengurangkan beban hidup rakyat.

“Dalam sedikit masa lagi kita harap ada berita baik berkenaan hal ini,” katanya.

Terdahulu, Fahmi berkata, Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) sedang mengadakan perbincangan dengan syarikat telekomunikasi bagi menurunkan harga perkhidmatan telekomunikasi di negara ini. 

Sumber : Berita harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending