Connect with us

Terkini

Hanya 35% Bumiputera berpendidikan tinggi pada 2021

Hanya 35.2% Bumiputera dalam tenaga buruh pendidikan tinggi pada 2021, manakala 64.8% berpendidikan menengah dan ke bawah, menurut Jabatan Perangkaan. 

Wartawan TMT

Published

on

Hanya 35% Bumiputera berpendidikan tinggi pada 2021
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Hanya 35.2% Bumiputera dalam tenaga buruh pendidikan tinggi pada 2021, manakala 64.8% berpendidikan menengah dan ke bawah.
  • Menurut Jabatan Perangkaan, terdapat 9.26 juta Bumiputera dalam tenaga buruh, di mana 5.58 juta adalah lelaki dan 3.68 juta wanita.
  • Penyertaan Bumiputera lelaki dalam tenaga buruh adalah jauh lebih tinggi daripada wanita, masing-masing pada 78.9% dan 52.6%. 
  • Sementara itu, 35.2% tenaga buruh Bumiputera berpendidikan tertiari dan kira-kira 3.63 juta Bumiputera lulus dari IPT tahun lepas.

PETALING JAYA: Hanya 35.2% Bumiputera dalam tenaga buruh pendidikan tinggi pada 2021, manakala 64.8% berpendidikan menengah dan ke bawah, menurut Jabatan Perangkaan. 

Jabatan itu berkata terdapat 9.26 juta Bumiputera dalam tenaga buruh, di mana 5.58 juta adalah lelaki dan 3.68 juta wanita.

Dalam satu kenyataan, ia berkata penyertaan tenaga buruh telah meningkat kepada 65.8% pada 2021 berbanding 64.9% pada 2020, walaupun kadar pengangguran dalam kalangan Bumiputera adalah 5%. 

Penyertaan Bumiputera lelaki dalam tenaga buruh adalah jauh lebih tinggi daripada wanita, masing-masing pada 78.9% dan 52.6%. 

“Berdasarkan pencapaian pendidikan, sumbangan tenaga buruh Bumiputera yang berpendidikan peringkat menengah dan ke bawah adalah 64.8%. 

Sementara itu, 35.2% tenaga buruh Bumiputera berpendidikan tertiari. Dalam statistik pertamanya khusus mengenai Bumiputera, jabatan itu berkata ia menyumbang 92.7% dan 84.7% daripada jumlah penolong pegawai perubatan dan jururawat pada 2021. 

Arkitek, peguam dan akauntan nampaknya merupakan profesion yang kurang digemari, dengan penyertaan sebanyak 41.7%, 38.5% dan 31.4% daripada golongan profesional ini. 

Sementara itu, kira-kira 3.63 juta Bumiputera lulus dari institusi pengajian tinggi tahun lepas, walaupun kadar penyertaan tenaga buruh dalam kalangan graduan lelaki adalah 87.3%, sedikit penurunan berbanding 88.5% yang dicatatkan pada 2020. 

“Sementara itu, kadar penyertaan tenaga buruh dalam kalangan siswazah wanita meningkat kepada 81.9% (2020: 81.0%),” katanya. 

Penduduk Bumiputera seramai 21.1 juta pada 2022. Penduduk Bumiputera di Malaysia berjumlah 21.13 juta tahun ini, membentuk kira-kira 65% daripada jumlah penduduk negara iaitu seramai 32.4 juta. 

Jabatan itu berkata penduduk Bumiputera berjumlah 20.9 juta pada 2021, bermakna terdapat kadar pertumbuhan 1.1% sepanjang tahun. Ia mengatakan bahawa terdapat nisbah jantina 102 lelaki kepada 100 perempuan dalam komuniti itu. 

Pada 2021, terdapat 357,140 kelahiran hidup dalam kalangan Bumiputera, manakala jangka hayat bagi lelaki ialah 70.5 tahun, diikuti oleh 74.7 tahun bagi perempuan. 

“Jumlah kadar kesuburan bagi wanita Bumiputera pada 2021 ialah 2.1 (2020: 2.2). Selain itu, jumlah kematian bagi Bumiputera yang direkodkan pada 2021 ialah 138,868. 

“Tiga sebab utama kematian Bumiputera yang disahkan secara perubatan pada 2021 adalah jangkitan Covid-19 (17,654 kematian), penyakit jantung iskemik (13,563) dan pneumonia (10,914).”

Sumber: Free Malaysia Today

 

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending