Connect with us

Terkini

Hampir 500 mahasiswa akan dibantu pulang mengundi – HARMONI

Rintihan mahasiswa yang mahu pulang mengundi di kampung halaman didengari Persatuan Belia Harmoni Malaysia (Harmoni) apabila projek ‘Free Ride Pulang Mengundi’ ditawarkan kepada mereka memerlukan.

Wartawan TMT

Published

on

Hampir 500 mahasiswa akan dibantu pulang mengundi - HARMONI
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Persatuan Belia Harmoni Malaysia (Harmoni) tawarkan projek ‘Free Ride untuk membantu mahasiswa yang mahu pulang mengundi.
  • Presidennya, Huzayl Mohammad Noor Sia berkata pihaknya menerima panggilan daripada mahasiswa yang meminta bantuan tersebut.
  • Bantuan diberi dalam tiga bentuk iaitu perkhidmatan bas percuma, perkhidmatan kongsi kereta secara percuma serta tuntutan tambang tiket bas dan kapal terbang.
  • Hampir 500 mahasiswa menuntut bantuan dan akan dihantar pulang – Siti Dayana Zawani, pengarah projek ‘Free Ride Pulang Mengundi’.

SHAH ALAM – Rintihan mahasiswa yang mahu pulang mengundi di kampung halaman didengari Persatuan Belia Harmoni Malaysia (Harmoni) apabila projek ‘Free Ride Pulang Mengundi’ ditawarkan kepada mereka memerlukan.

Presidennya, Huzayl Mohammad Noor Sia berkata, inisiatif tersebut digerakkan apabila Harmoni masih menerima panggilan daripada golongan mahasiswa yang memohon bantuan meringankan beban untuk pulang mengundi.

Menurutnya, corak pulang mengundi dalam kalangan anak muda sangat memberangsangkan pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), malah kaji selidik turut menunjukkan golongan mahasiswa begitu bersemangat untuk pulang mengundi.

Meskipun begitu, katanya, tidak semua universiti mempunyai kapasiti bagi menampung dan membantu penuntut pulang ke kampung menunaikan tanggungjawab.

Sehubungan itu, katanya, Harmoni menggerakkan tiga model bantuan dalam projek ‘Free Ride Pulang Mengundi’ bagi memastikan proses membantu mahasiswa memerlukan berjalan lancar.

“Model pertama yang Harmoni laksanakan adalah menyediakan perkhidmatan bas percuma bagi menghantar mahasiswa ke kampung halaman dan usaha ini mendapat kerjasama baik daripada persatuan anak negeri di pusat pengajian tinggi yang menyediakan senarai penuntut memerlukan bantuan.

“Kedua adalah menyediakan perkhidmatan kongsi kereta secara percuma. Kemudahan ini bertujuan membantu menghantar mahasiswa yang sudah mempunyai tiket bas tetapi tidak mempunyai kemudahan kenderaan untuk ke terminal pengangkutan awam tersebut.

“Model ketiga adalah memberi peluang kepada golongan mahasiswa yang kurang berkemampuan untuk membuat tuntutan di atas tiket bas dan tiket kapal terbang ke Borneo yang telah dibeli,” katanya kepada Sinar Harian pada Selasa. Harmoni merupakan rakan gabungan Rasuah Busters.

Tambah Huzayl, seramai 10 mahasiswa dari Sabah dan Sarawak berpeluang membuat tuntutan tiket kapal terbang kepada Harmoni, manakala 100 orang untuk tuntutan tiket bas.

Sementara itu, Pengarah Projek ‘Free Ride Pulang Mengundi’, Siti Dayana Zawani berkata, empat buah bas disediakan bagi membawa mahasiswa pulang mengundi iaitu di Universiti Malaya (UM), Universiti Utara Malaysia (UUM) dan dua kampus Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di Gombak, Selangor serta Pagoh, Johor.

Bagi perkhidmatan bas, Siti Dayana yang juga Ketua Jawatankuasa Kesukarelawanan Persatuan Belia Harmoni berkata, dianggarkan 160 mahasiswa akan pulang mengundi secara percuma.

Sementara itu bagi perkhidmatan kongsi kereta yang disediakan, menurutnya, dianggarkan seramai 200 penuntut institut pengajian tinggi (IPT) akan dihantar ke terminal bas berdekatan dari pusat pengajian masing-masing.

“Kepada mahasiswa yang ingin mendapatkan perkhidmatan ‘Free Ride Pulang Mengundi’ boleh hubungi pegawai petugas Harmoni di pusat pengajian masing-masing.

“Petugas Harmoni terdapat di lapan universiti tempatan iaitu UM, UIAM, UUM, Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) serta Universiti Sains Islam Malaysia (USIM),” katanya.

Sumber: Sinar Harian 

 

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending