Connect with us

Terkini

Agen Mossad penyokong tegar PH?

Baru-baru ini media tempatan melaporkan warga Palestin diculik sekumpulan rakyat Malaysia yang dipercayai direkrut agensi perisikan Israel, Mossad bagi membantu rejim zionis memburu anggota Hamas di Malaysia sekali gus mendakwa misi itu diketuai oleh wanita tempatan. 

Wartawan TMT

Published

on

Agen Mossad penyokong tegar PH?
  • Sekumpulan warga tempatan didakwa menculik warga Palestin yang dipercayai direkrut agensi perisikan Israel. 
  • Penculikan itu didalangi pasangan suami isteri warga tempatan dipercayai penyokong tegar Pakatan Harapan (PH).
  • Perkara itu didakwa tidak mengejutkan susulan Anwar Ibrahim sebelum ini menyatakan sokongannya terhadap negara Israel.

KUALA LUMPUR – Baru-baru ini media tempatan melaporkan warga Palestin diculik sekumpulan rakyat Malaysia yang dipercayai direkrut agensi perisikan Israel, Mossad bagi membantu rejim zionis memburu anggota Hamas di Malaysia sekali gus mendakwa misi itu diketuai oleh wanita tempatan. 

Wanita berusia lingkungan 30 tahun itu difahamkan telah dilatih menjadi penyiasat persendirian sebelum dipercayai direkrut oleh ejen Mossad sebelum 2018. 

IG post raihayue

Tahun itu adalah tahun yang sama dilaporkan berkenaan ejen Mossad di Malaysia yang didakwa menembak mati Dr Fadi Mohammed Al Batsh, 35, iaitu seorang profesor Palestin dan merupakan ahli Hamas.

Menurut hantaran Facebook, Lim Sian See, wanita Malaysia itu kemudiannya dihantar untuk menjalankan latihan di luar negara, termasuk di Eropah bagi menguasai seni pengintipan.

FB Lim Sian See

Lim berkata kumpulan itu telah ditangkap termasuk dalang utama yang melibatkan pasangan suami isteri. 

“Pasangan Malaysia itu kini dikenal pasti sebagai Nidarahayu Zainal, 34, dan suami Raibafie Amdan, 39 tahun.

“Seperti yang ditunjukkan oleh hantaran mereka sebelum ini di Instagram dan Facebook kedua-dua suami dan isteri itu adalah penyokong tegar Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pakatan Harapan (PH),” katanya menerusi hantaran Facebook.

FB Raibafie Azrai

Rentetan daripada itu, Lim berkata perkara itu tidak mengejutkan ekoran Datuk Seri Anwar Ibrahim pernah didakwa membuat kenyataan bahawa beliau menyokong untuk melindungi keselamatan negara Israel. 

“Tidak mengejutkan kerana Anwar pernah kata, saya menyokong untuk melindungi keselamatan negara Israel,” katanya. 

Sebelum ini, Anwar ketika ditemubual Wall Street Journal (WSJ) edisi Asia dilaporkan menyatakan sokongannya terhadap usaha menjaga keselamatan Israel dengan syarat aspirasi rakyat Palestin dihormati Israel.

 

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending