Connect with us

Terkini

Tidak cukup bersidang 28 hari, kerajaan perlu lanjutkan tempoh

Kerajaan disaran menambah hari persidangan dalam setahun sebagai usaha memperkasa Dewan Negara kerana tempoh 28 hari bersidang dalam setahun tidak mencukupi untuk senator memperjuangkan nasib rakyat. 

Wartawan TMT

Published

on

Kajian sidang 28 hari di dewan rakyat
Foto: Sumber Bernama.
  • Kerajaan disaran menambah hari persidangan dalam setahun sebagai usaha memperkasa Dewan Negara kerana tempoh 28 hari bersidang dalam setahun tidak mencukupi untuk senator memperjuangkan nasib rakyat.
  • Bekas Ahli Dewan Negara dan Presiden Majlis Senator Malaysia, Datuk Seri Khairudin ES Abd Samad meminta hari bersidang ditambah selama satu bulan atau dua bulan.
  • Tempoh Ahli Dewan Negara memegang jawatan turut disaran supaya dilanjutkan hingga lima tahun.

KUALA LUMPUR: Kerajaan disaran menambah hari persidangan dalam setahun sebagai usaha memperkasa Dewan Negara kerana tempoh 28 hari bersidang dalam setahun tidak mencukupi untuk senator memperjuangkan nasib rakyat. 

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Bekas Ahli Dewan Negara dan Presiden Majlis Senator Malaysia, Datuk Seri Khairudin ES Abd Samad, berkata hari bersidang wajar ditambah selama satu ke dua bulan.

“Kita minta tambah hari bersidang selama satu bulan atau dua bulan,” katanya pada Wacana Senator bertajuk Strategi Memperkasa Dewan Negara di sebuah hotel di sini, pada Ahad. 

Menurut laporan Bernama, beliau turut meminta tempoh Ahli Dewan Negara memegang jawatan dilanjutkan hingga lima tahun.

Turut senada, Senator Fadhlina Sidek berkata, tempoh tiga tahun tidak mencukupi untuk menjalankan tugas sebagai Ahli Dewan Negara dengan keberkesanan maksimum.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara, Datuk Seri Dr Mohamad Ali Mohamad, berkata senator perlu bergerak dalam satu hati supaya masalah rakyat dapat diselesaikan dan mereka dapat membawa suara rakyat dengan lebih lantang.

“Kita datang daripada pelbagai parti politik berbeza tetapi peranan dan tanggungjawab kita sebagai senator mesti sama iaitu melihat apa yang kita lakukan memberi kesan baik kepada rakyat tanpa ada perbezaan dalam parti politik masing-masing. 

“Saya harapkan Yang Berhormat dapat guna platform ini sebaiknya dan bekerja sebagai satu pasukan sebagai Ahli Dewan Negara untuk memastikan kita dapat berikan yang lebih baik kepada negara dan rakyat,” katanya. 

Sumber : Bernama

 

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Terkini

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai

Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Hidayah Sani

Published

on

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai
Foto: Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral.
  • Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp)  membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.
  • Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan  pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.
  • “Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.
  • “Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

KUALA LUMPUR — Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata anugerah itu berjaya mewujudkan perspektif kecemerlangan dengan mencapai satu tanda aras kualiti tinggi.

Beliau berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.

“Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, SME Corp. Malaysia akan menjemput PMKS yang layak untuk menyertai Anugerah E50 pada tahun ini, iaitu syarikat-syarikat yang telah menerima penarafan 4-Bintang dan 5-Bintang di bawah Program Penarafan Daya Saing PKS untuk Peningkatan atau SCORE.

“Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.

“Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang turut mengucapkan syabas ke atas SME Corp. Malaysia kerana berjaya menganjurkan program itu secara berterusan sejak 1997.

Bagi tahun ini, syarikat ingin menyertainya perlu mengemukakan pencalonan mereka secara dalam talian melalui Sistem Bersepadu Penarafan Insentif PMKS (MyBPI) sebelum tarikh tutup pada 30 Jun 2024.

Syarat kelayakan Anugerah E50 adalah memenuhi definisi PMKS dan diperbadankan di Malaysia dengan sekurang-kurangnya 40 peratus ekuiti tempatan; mendapat penarafan empat dan lima bintang di bawah SCORE; tidak disenaraikan di Bursa Malaysia; mempunyai penyata kewangan beraudit tiga tahun terkini dan anak syarikat tidak layak jika syarikat induk mengambil bahagian.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Anugerah E50, boleh layari laman sesawang www.e50.com.my. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending