Connect with us

Terkini

Doktor promosi produk kosmetik, makanan tambahan bakal diambil tindakan!

Mana-mana doktor yang didapati terlibat dalam pengiklanan produk kosmetik dan makanan tambahan boleh dikenakan tindakan.

Wartawan TMT

Published

on

produk kosmetik - dr noor azmi ghazali
Foto: Datuk Dr Noor Azmi Ghazali, Sumber Bernama.
  • Timbalan Menteri Kesihatan I, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata perbuatan tersebut  melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik (PKDK) 1984.
  • “Untuk makluman Yang Berhormat, dalam Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984, mereka (syarikat kosmetik atau produk makanan tambahan) tidak boleh menggunakan profesional doktor sebagai contoh untuk hadir dalam iklan bagi mempromosikan atau mengesyorkan produk itu.

KUALA LUMPUR – Mana-mana doktor yang didapati terlibat dalam pengiklanan produk kosmetik dan makanan tambahan boleh dikenakan tindakan. Timbalan Menteri Kesihatan I, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata, ini berikutan perbuatan adalah melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik (PKDK) 1984.

“Untuk makluman Yang Berhormat, dalam Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984, mereka (syarikat kosmetik atau produk makanan tambahan) tidak boleh menggunakan profesional doktor sebagai contoh untuk hadir dalam iklan bagi mempromosikan atau mengesyorkan produk itu.

“Tindakan yang seolah- olah membuat iklan adalah salah (dilakukan oleh doktor) dan kalau berlaku kita akan siasat dan ambil tindakan berdasarkan peruntukan undang-undang sedia ada.

“Selain itu, doktor yang terlibat pula kita akan salurkan, maklumkan kepada badan profesional yang menyelia amalan seseorang doktor,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Dr Mohd Hatta Md Ramli (PH-Lumut) mengenai tindakan yang diambil Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) terhadap syarikat produk kosmetik dan makanan tambahan yang mengiklankan produk mereka di stesen televisyen secara berlebihan.

Katanya, orang ramai juga dinasihatkan supaya memberi kerjasama sekiranya mendapati ada syarikat atau pemilik produk kesihatan yang melakukan kesalahan ketika membuat iklan terutama di media sosial.

Sumber: Sinar Harian

Author

Terkini

DBKL tarik balik larangan jual arak

Lembaga Perlesenan Eksais Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menarik balik larangan penjualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Lembaga Perlesenan Eksais Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menarik balik larangan penjualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina.
  • Penarikan balik larangan itu dibuat selepas mesyuarat jawatankuasa terbabit pada 23 November lalu yang mengkaji dan memperbaharui lesen minuman keras untuk pertubuhan perniagaan di Kuala Lumpur.
  • Naib Presiden Lembaga Perlesenan Eksais DBKL, Pooi Weng Keng Keong dalam temubual dengan Sin Chew Daily berkata, sebanyak 1,519 permohonan lesen minuman keras telah diluluskan.
  • “Kuala Lumpur adalah ibu negara dan bercita-cita untuk menjadi metropolis antarabangsa. Ia juga merupakan tarikan pelancongan yang paling penting bagi pelancong dari seluruh dunia.
  • “Ditambah dengan adat berbilang etnik, budaya dan kehidupan negara kita, kita tidak boleh mengamalkan peraturan yang terlalu ketat untuk mengawal alkohol atau melarang penjualan arak di tempat makan yang tidak halal,” katanya dalam temubual dengan Sin Chew Daily pada minggu lalu.
  • Penarikan balik larangan itu diselar Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Ahmad Yahaya yang menyifatkan ia sebagai tindakan tidak bertanggungjawab.
  • Ahmad berkata garis panduan dikenakan sebelum ini dilaksanakan dengan mengambil kira pelbagai faktor, termasuk sensitiviti kawasan kepadatan penduduk Melayu-Islam, waktu penjualan dan sebagainya.

KUALA LUMPUR – Lembaga Perlesenan Eksais Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menarik balik larangan penjualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina.

Penarikan balik larangan itu dibuat selepas mesyuarat jawatankuasa terbabit pada 23 November lalu yang mengkaji dan memperbaharui lesen minuman keras untuk pertubuhan perniagaan di Kuala Lumpur.

Naib Presiden Lembaga Perlesenan Eksais DBKL, Pooi Weng Keng Keong berkata sebanyak 1,519 permohonan lesen minuman keras telah diluluskan.

Katanya, larangan penjualan minuman keras di tempat makan yang tidak halal itu dilihat sebagai peraturan terlalu ketat.

“Kuala Lumpur adalah ibu negara dan bercita-cita untuk menjadi metropolis antarabangsa. Ia juga merupakan tarikan pelancongan yang paling penting bagi pelancong dari seluruh dunia.

“Ditambah dengan adat berbilang etnik, budaya dan kehidupan negara kita, kita tidak boleh mengamalkan peraturan yang terlalu ketat untuk mengawal alkohol atau melarang penjualan arak di tempat makan yang tidak halal,” katanya dalam temubual dengan Sin Chew Daily pada minggu lalu.

Di bawah garis panduan dilaksanakan pada 1 November 2021, DBKL melarang kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina di Kuala Lumpur daripada menjual minuman keras.

Advertisement

Bagaimanapun, pelanggan masih dibenarkan membeli bir dari premis itu dari 7 pagi hingga 9 malam.

Penarikan balik larangan itu diselar Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Ahmad Yahaya yang menyifatkan ia sebagai tindakan tidak bertanggungjawab.

Ahmad berkata garis panduan dikenakan sebelum ini dilaksanakan dengan mengambil kira pelbagai faktor, termasuk sensitiviti kawasan kepadatan penduduk Melayu-Islam, waktu penjualan dan sebagainya. 

“Malah ia dilakukan berikutan kes kemalangan maut yang melibatkan pemanduan di bawah pengaruh alkohol yang menjadi kebimbangan masyarakat dalam negara ketika itu.

“Malang sekali apabila bahagian perlesenan DBKL telah mengambil keputusan mengundur semula ke belakang (reversal). 

“Malah, keputusan menarik balik garis panduan berkenaan turut mendapat sokongan padu sebahagian pemimpin utama daripada DAP,” katanya dipetik Harakah Daily.

Advertisement

Ketua Penerangan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Abdul Razak Ramli berkata keputusan penarikan balik larangan itu akan membawa kepada lebih banyak masalah sosial.

“Umat Islam perlu bangkit melihat sikap sambil lewa kerajaan terhadap isu ini yang telah mengambil langkah ke belakang terhadap isu arak di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan.

Kenyataan Abdul Razak mendapat respons Ahli Lembaga Perlesenan Eksais DBKL, Kasthuri Patto yang meminta beliau tidak menumpukan perhatian terhadap perkara itu.

Kashturi dilaporkan media sebagai berkata, Pemuda Pas Wilayah Persekutuan sepatutnya memberi tumpuan kepada unsur salah guna kuasa, rasuah, diskriminasi dan ketidakadilan. – The Merdeka Times

Author

Advertisement
Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending