Connect with us

Antarabangsa

Intel tangguh peluasan kilang cip di Israel

Intel memutuskan untuk menangguhkan peluasan projek kilang utamanya yang akan mengepam jumlah tambahan $15 bilion di Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Intel memutuskan untuk menangguhkan peluasan projek kilang utamanya yang akan mengepam jumlah tambahan $15 bilion di Israel.
  • Syarikat cip gergasi itu pada Disember berkata ia akan mengembangkan pelan berjumlah  $10 bilion yang sedang dalam pembinaan di tapak Kiryat Gat di selatan negara itu.
  • Intel pada Isnin tidak memberi alasan untuk penangguhan itu dan tidak mengaitkannya dengan konflik yang sedang berlaku dengan Hamas di Gaza, lapor AFP.
  • “Israel terus menjadi salah satu tapak utama dalam pembuatan dan R&D global kami dan kami kekal komited sepenuhnya terhadap rantau ini,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.
  • Israel merupakan negara operasi ketiga terbesar Intel, berdasarkan saiz aset menurut laporan tahunannya, selepas Amerika Syarikat (AS) dan Ireland.

Intel memutuskan untuk menangguhkan peluasan projek kilang utamanya yang akan mengepam jumlah tambahan $15 bilion di Israel.

Syarikat cip gergasi itu pada Disember berkata ia akan mengembangkan pelan berjumlah  $10 bilion yang sedang dalam pembinaan di tapak Kiryat Gat di selatan negara itu.

Intel pada Isnin tidak memberi alasan untuk penangguhan itu dan tidak mengaitkannya dengan konflik yang sedang berlaku dengan Hamas di Gaza, lapor AFP.

“Israel terus menjadi salah satu tapak utama dalam pembuatan dan R&D global kami dan kami kekal komited sepenuhnya terhadap rantau ini,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Israel merupakan negara operasi ketiga terbesar Intel, berdasarkan saiz aset menurut laporan tahunannya, selepas Amerika Syarikat (AS) dan Ireland.

Syarikat semikonduktor gergasi itu berada di Israel selama 50 tahun dengan pembukaan pusat penyelidikan di Haifa.

Pada 2010, Intel merupakan majikan utama dalam sektor teknologi Israel yang berkembang maju, menurut laman web syarikat itu. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Louisiana negeri AS pertama wajibkan paparan Sepuluh Perintah Tuhan di kelas awam

Louisiana merupakan negeri pertama Amerika Syarikat (AS) mewajibkan Sepuluh Perintah Tuhan (Ten Commandments) dipaparkan di setiap bilik kelas sekolah awam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gabenor Republikan, Jeff Landry.

Louisiana merupakan negeri pertama Amerika Syarikat (AS) mewajibkan Sepuluh Perintah Tuhan (Ten Commandments) dipaparkan di setiap bilik kelas sekolah awam.

Undang-undang ditandatangani Gabenor Republikan Jeff Landry pada Rabu itu mewajibkan paparan bersaiz poster tertulis butiran Sepuluh Perintah Tuhan menggunakan “tulisan besar dan mudah dibaca” di semua kelas awam, dari tadika sehingga ke universiti yang dibiayai kerajaan negeri.

Pembangkang mempersoalkan keabsahan undang-undang sedemikian dan berikrar untuk mencabarnya di mahkamah. 

Penyokong pula berkata langkah itu bukan semata-mata bersifat keagamaan, tetapi juga mempunyai kepentingan sejarah. 

Dalam bahasa undang-undang, Sepuluh Perintah Tuhan adalah “dokumen asas bagi kerajaan negeri dan negara kita.”

Poster-poster tersebut akan disertakan bersama empat perenggan “penjelasan konteks” menerangkan bagaimana Sepuluh Perintah Tuhan menjadi “bahagian penting dalam pendidikan awam Amerika selama hampir tiga abad,” yang mesti lengkap dipasang di bilik darjah menjelang awal 2025.

Di bawah undang-undang ini, dana negeri tidak akan digunakan bagi melaksanakan mandat tersebut tetapi poster-poster terbabit akan dibiayai melalui sumbangan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending