Connect with us

Terkini

Perluas peranan JAKIM, pengiktirafan buat jabatan berkenaan – Menteri Agama

Cadangan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam memperluas peranan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) satu pengiktirafan bagi fungsi dan peranan semasa jabatan itu.

Wartawan TMT

Published

on

Perluas peranan JAKIM, pengiktirafan buat jabatan berkenaan – Menteri Agama
Foto: Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar (kiri) dan Datuk Seri Anwar Ibrahim (kanan).
  • Cadangan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam memperluas peranan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) satu pengiktirafan bagi fungsi dan peranan semasa jabatan itu.
  • Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata komitmen ini membuktikan Kerajaan Perpaduan yang dipimpin Anwar memberikan medan lebih luas kepada jabatan berkenaan memainkan peranan dalam pembangunan negara.
  • “Kerajaan Perpaduan meletakkan hala tuju dan agenda yang jelas mengenai pembangunan Islam dalam pentadbiran negara. Sekarang ini menjadi cabaran kepada pengurusan Jakim untuk menyahut cabaran yang diberikan pucuk pimpinan negara kepada Jakim.
  • “Islam adalah cara hidup justeru Perdana Menteri melihat bahawa peranan Jakim perlu diperluaskan lagi merentasi fungsi-fungsinya yang tradisi dan perlu merentasi bidang-bidang yang lebih luas dan memberikan impak signifikan kepada pembangunan negara,” katanya kepada BERNAMA semalam

KUALA LUMPUR — Cadangan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam memperluas peranan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) satu pengiktirafan bagi fungsi dan peranan semasa jabatan itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata komitmen ini membuktikan Kerajaan Perpaduan yang dipimpin Anwar memberikan medan lebih luas kepada jabatan berkenaan memainkan peranan dalam pembangunan negara.

“Kerajaan Perpaduan meletakkan hala tuju dan agenda yang jelas mengenai pembangunan Islam dalam pentadbiran negara. Sekarang ini menjadi cabaran kepada pengurusan Jakim untuk menyahut cabaran yang diberikan pucuk pimpinan negara kepada Jakim.

“Islam adalah cara hidup justeru Perdana Menteri melihat bahawa peranan Jakim perlu diperluaskan lagi merentasi fungsi-fungsinya yang tradisi dan perlu merentasi bidang-bidang yang lebih luas dan memberikan impak signifikan kepada pembangunan negara,” katanya kepada Bernama. 

Ahad lepas, Anwar berkata Kerajaan Persekutuan mahu peranan Jakim diperluas termasuk dalam membantu melakar rangka dasar pembangunan negara berteraskan Malaysia MADANI.

Mengulas lanjut, Mohd Na’im berkata Jakim pada masa ini sedang merangka struktur pelaksanaan pengembangan peranannya antaranya untuk memberikan tumpuan kepada penterjemahan aplikasi Maqasid Syariah dan nilai-nilai Islam bersama pelbagai agensi dalam dasar-dasar kerajaan.

“Ini termasuk penekanan dan tumpuan ditujukan kepada pendekatan fungsional dan aktualisasi yang strategik dalam pelbagai aspek kehidupan berasaskan kepentingan dan orientasi maslahah rakyat, dan tidak terhenti kepada perbahasan konsep dan retorik teori semata-mata,” katanya. 

Katanya, JAKIM juga akan mempergiatkan kerjasama secara kolektif, merentasi pelbagai agensi dan bidang bagi menterjemahkan nilai-nilai Islam dalam dasar merangkumi dasar pembangunan ekonomi, pembasmian kemiskinan, pemuliharaan alam sekitar, pendidikan, pengukuhan sosial dan sebagainya.

Mohd Na’im berkata pelaksanaan dasar-dasar seumpamanya akan menyumbang kepada kesan positif dari sudut fizikal dan rohani seterusnya memberi impak kepada kehidupan rakyat dalam menghadapi pelbagai cabaran semasa dan masa depan.

Beliau berkata fungsi Jakim pada masa ini adalah menerajui pengurusan hal ehwal Islam di peringkat Persekutuan serta menjadi urus setia kepada Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI).

Katanya, ini termasuk pelaksanaan tiga fungsi utama iaitu Penggubalan dan Penyeragaman Undang-Undang Syarak; Penyelarasan dan Pembangunan Pendidikan Islam dan Penyelarasan Pentadbiran Islam.

Bagaimanapun, pelaksanaan fungsi-fungsi itu melibatkan pelbagai agensi secara terbatas yang berkaitan dengan fungsi berkenaan dan khusus terkait hal ehwal Islam sahaja. — BERNAMA

Sumber: Bernama 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Ridhuan Tee persoal NGO Islam hanya membisu ketika Firdaus Wong ‘diserang’

Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
  • Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.
  • Tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.
  • “Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?
  • “Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
  • Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

KUALA LUMPUR — Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Ridhuan Tee berkata tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.

“Beliau nampak begitu keseorangannya. Kita hanya melihat dan menyokong dalam hati sahaja.  Golongan asatizah pun senyap, NGO-NGO Islam senyap. Bila berjumpa atau terserempak, baharulah berkata, “berani sungguh kamu, dan bagus sungguh kamu”. 

“Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?

“Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak bukan Islam, termasuk Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) menggesa kerajaan bertindak terhadap pempengaruh dan pendakwah bebas itu.

Ini susulan tindakan Firdaus Wong memuat naik video di TikTok yang memaparkan beliau menjawab pertanyaan seorang penulis, Adnin Roslan tentang cara menangani permintaan remaja bawah umur yang bukan beragama Islam ingin memeluk Islam.

Firdaus Wong antaranya menjelaskan dari sudut Islam tiada masalah untuk individu tersebut ingin memeluk agama Islam tidak kira berapa umurnya kerana beliau boleh diislamkan. 

Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

Beliau mempersoalkan dalam Islam siapa yang boleh menahan atau mahu menahan sekiranya ada individu, termasuk kanak-kanak bawah umur atau pelajar sekolah rendah mahupun menengah yang ingin memeluk Islam.

Katanya, hanya undang-undang Malaysia atau perlembagaan sahaja tidak membenarkan kelompok bawah umur memeluk Islam tanpa kebenaran ibu bapa melainkan mereka sudah mencapai umur 18 tahun dan ke atas.

“Proses pengIslaman tidak perlu kepada pendaftaran. Syahadahkan dia dahulu. Takkan strategi sebegini pun kita takut. Ini bumi siapa asal usulnya? Agama Islam berada dalam kedudukan di mana mengikut perlembagaan Persekutuan? 

“Apakah selepas ini kita menjadi tidak berani untuk berdakwah kepada pelajar bukan Islam di bawah umur? 

“Orang Kristian atau misionari Kristian relaks sahaja berdakwah kepada pelajar bawah umur, boleh pula. 

“Bila kena pada kita, berkaitan dengan Islam, semua tidak boleh, termasuk berdakwah kepada mereka di bawah umur,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending