Connect with us

Terkini

Pameran silang budaya kaligrafi Cina dan Seni Khat di Akademi Kajian Zheng He Antarabangsa

Ahli kaligrafi Cina, Jasond Tseng dan ahli kaligrafi Khat, Cikgu Zalina bekerjasama mengadakan satu pameran silang budaya kaligrafi Cina dan Seni Khat di Akademi Kajian Zheng He Antarabangsa (International Zheng He Research Academy) bermula dari 10 Jun hingga 30 Jun.

Wartawan TMT

Published

on

Pameran silang budaya kaligrafi Cina dan Seni Khat di Akademi Kajian Zheng He Antarabangsa
Foto: Ahli kaligrafi Khat, Cikgu Zalina (kiri) dan ahli kaligrafi Cina, Jasond Tseng (kanan).
  • Ahli kaligrafi Cina, Jasond Tseng dan ahli kaligrafi Khat, Cikgu Zalina bekerjasama mengadakan satu pameran silang budaya kaligrafi Cina dan Seni Khat di Akademi Kajian Zheng He Antarabangsa (International Zheng He Research Academy) bermula dari 10 Jun hingga 30 Jun.
  • Jasond merupakan peminat kaligrafi Cina, manakala Zalina merupakan seorang guru Bahasa Arab di sebuah sekolah swasta.
  • Dalam pameran kali ini, pengarah Akademi Kajian Zheng He Antarabangsa memilih 20 peribahasa dituliskan dalam kaligrafi Cina dan Jawi.

Ahli kaligrafi Cina, Jasond Tseng dan ahli kaligrafi Khat, Cikgu Zalina bekerjasama mengadakan satu pameran silang budaya kaligrafi Cina dan Seni Khat di Akademi Kajian Zheng He Antarabangsa (International Zheng He Research Academy) bermula dari 10 Jun hingga 30 Jun.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Kedua-dua, Jasond dan Zalina berasal dari Melaka. 

Jasond merupakan peminat kaligrafi Cina, manakala Zalina merupakan seorang guru Bahasa Arab di sebuah sekolah swasta.

Menurut Sin Chew Daily, Jasond berkata sejak dahulu lagi, beliau ingin mengadakan program silang budaya kaligrafi Cina dan kaligrafi Khat bagi menggalakkan persefahaman antara kaum dan mengukuhkan semangat perpaduan.

Zalina berkata, “saya tahu sedikit Bahasa Cina. Saya selalu ikut ibu pergi ke pasar masyarakat Cina waktu kecil. 

“Pada musim perayaan, jiran berbilang bangsa saling menziarahi, sangar meriah. Saya sudah biasa dengan suasana kepelbagaian ini.”

Dalam pameran kali ini, pengarah Akademi Kajian Zheng He Antarabangsa memilih 20 peribahasa untuk dituliskan dalam kaligrafi Cina dan Jawi. – The Merdeka Times

Foto: Kaligrafi Cina dan Seni Khat

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai

Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Hidayah Sani

Published

on

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai
Foto: Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral.
  • Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp)  membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.
  • Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan  pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.
  • “Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.
  • “Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

KUALA LUMPUR — Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata anugerah itu berjaya mewujudkan perspektif kecemerlangan dengan mencapai satu tanda aras kualiti tinggi.

Beliau berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.

“Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, SME Corp. Malaysia akan menjemput PMKS yang layak untuk menyertai Anugerah E50 pada tahun ini, iaitu syarikat-syarikat yang telah menerima penarafan 4-Bintang dan 5-Bintang di bawah Program Penarafan Daya Saing PKS untuk Peningkatan atau SCORE.

“Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.

“Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang turut mengucapkan syabas ke atas SME Corp. Malaysia kerana berjaya menganjurkan program itu secara berterusan sejak 1997.

Bagi tahun ini, syarikat ingin menyertainya perlu mengemukakan pencalonan mereka secara dalam talian melalui Sistem Bersepadu Penarafan Insentif PMKS (MyBPI) sebelum tarikh tutup pada 30 Jun 2024.

Syarat kelayakan Anugerah E50 adalah memenuhi definisi PMKS dan diperbadankan di Malaysia dengan sekurang-kurangnya 40 peratus ekuiti tempatan; mendapat penarafan empat dan lima bintang di bawah SCORE; tidak disenaraikan di Bursa Malaysia; mempunyai penyata kewangan beraudit tiga tahun terkini dan anak syarikat tidak layak jika syarikat induk mengambil bahagian.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Anugerah E50, boleh layari laman sesawang www.e50.com.my. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending