Connect with us

Terkini

Jemaah haji terpaksa tunggu 130 tahun kerana subsidi – Mantan CEO Tabung Haji

Pemberian subsidi haji menyebabkan ada golongan jemaah haji yang mampu dan cukup syarat wajib haji terpaksa menunggu 130 tahun untuk ke Tanah Suci.

Hidayah Sani

Published

on

Jemaah haji terpaksa tunggu 130 tahun kerana subsidi - Mantan CEO Tabung Haji
Foto: Mantan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji (TH), Datuk Nik Mohd Hasyudeen Yusoff.
  • Pemberian subsidi haji menyebabkan ada golongan jemaah haji yang mampu dan cukup syarat wajib haji terpaksa menunggu 130 tahun untuk ke Tanah Suci.
  • Mantan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji (TH), Datuk Nik Mohd Hasyudeen Yusoff, berkata sekiranya sekarang seorang bayi dilahirkan lalu ibunya pergi daftar buka akaun tabung haji dengan bayaran RM1,300 sebagai deposit minima maka bayi ini akan diberitahu boleh pergi haji pada 130 tahun nanti.
  • Datuk Nik Hasyudeen berkata, dalam tempoh 130 tahun itu berkemungkinan ada jemaah haji yang mampu malah dari sudut pandang agama pula mereka sudah dikira wajib tunaikan haji berbanding yang belum mampu.
  • Situasi ini didorong oleh subsidi haji, bayaran pendaftaran hanya RM1,300 serta semua golongan boleh berdaftar tanpa mengira kedudukan mereka.
  • “Jadi ini bagi saya satu perkara yang kita tidak boleh tutup mata. 130 tahun ini isu besar kesan daripada polisi ini menyebabkan rakyat Malaysia beragama Islam yang layak dan mampu kena tunggu melebihi jangka hayat mereka,” katanya.

KUALA LUMPUR – Pemberian subsidi haji menyebabkan ada golongan jemaah haji yang mampu dan cukup syarat wajib haji terpaksa menunggu 130 tahun untuk ke Tanah Suci.

Mantan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji (TH), Datuk Nik Mohd Hasyudeen Yusoff, berkata sekiranya sekarang seorang bayi dilahirkan lalu ibunya pergi daftar buka akaun tabung haji dengan bayaran RM1,300 sebagai deposit minimal maka bayi ini akan diberitahu boleh pergi haji pada 130 tahun nanti.

Datuk Nik Hasyudeen berkata, dalam tempoh 130 tahun itu juga berkemungkinan ada jemaah haji yang mampu malah dari sudut pandang agama pula mereka sudah dikira wajib tunaikan haji berbanding yang belum mampu.

Katanya, tempoh menunggu yang panjang itu didorong oleh subsidi haji, bayaran pendaftaran hanya RM1,300 serta semua golongan boleh berdaftar tanpa mengira kedudukan mereka.

“Jadi inilah suasana yang menimbulkan perbincangan dari segi istito’ah ataupun kemampuan sebab secara amnya kita faham bahawa haji ini hanya diwajibkan kepada orang yang cukup syarat dari segi kesihatan, keselamatan perjalanan dan cukup wang ringgit.

“Dan kenapa kena tunggu 130 lebih? Sebab subsidi. Nak daftar hanya bayar RM1,300 dan semua orang boleh daftar tidak kira kedudukan mereka. 

“Jadi ini bagi saya satu perkara yang kita tidak boleh tutup mata. 130 tahun ini isu besar kesan daripada polisi ini menyebabkan rakyat Malaysia beragama Islam yang layak dan mampu kena tunggu melebihi jangka hayat mereka,” katanya ketika ditemu bual dalam program Di Sebalik Isu Bersama FY terbitan Sinar Harian menerusi topik ‘Mampukah Tabung Haji terus subsidi jemaah?’ yang dihoskan Finaz Yunus.

Turut menjadi panelis pada program itu ialah pendakwah bebas, Dr Mohd Zamri Mohd Zainuldin.

Mengulas lanjut, Datuk Nik Hasyudeen berkata isu ini wajar dibahaskan dengan segera dengan mengadakan muzakarah untuk mencari penyelesaian serta mengeluarkan satu pandangan bagi membolehkan bakal haji yang sudah mampu dapat ke tanah suci dan sekiranya ada ruang maka baru dibolehkan kepada individu lain.

Katanya, sekiranya permasalahan ini tidak diselesaikan maka anak-anak muda Islam di Malaysia juga tiada inisiatif untuk menabung kerana secara atas kertas sememangnya mereka tiada peluang mengerjakan haji. – The Merdeka Times.

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending