Connect with us

Terkini

Anwar bertanding PRU15 sebab dicalonkan sebagai Perdana Menteri

ARAU – Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim mengakui enggan bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) jika bukan disebabkan beliau dicalonkan sebagai Perdana Menteri oleh gabungan tersebut.

Wartawan TMT

Published

on

Anwar bertanding PRU15 sebab dicalonkan sebagai Perdana Menteri
Foto: Dato' Seri Anwar Ibrahim, berkempen di Perlis
  • “Saya pun kalau bukan kerana jadi calon Perdana Menteri (PH), saya dah tak ambil (bertanding) dah, cukup. Bagilah dekat orang muda kerana ramai yang cerdik tapi oleh kerana mereka (PH) bagi jadi calon Perdana Menteri, gagah (bertanding) jugalah.

 

  • “Sekiranya saya kemaruk jadi PM sejak tahun 1999 lagi boleh jadi PM. Bukan susah, cium sahaja tangan Tun Dr Mahathir Mohamad, selesailah” katanya.

 

ARAU – Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim mengakui enggan bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) jika bukan disebabkan beliau dicalonkan sebagai Perdana Menteri oleh gabungan tersebut.

 

Anwar yang juga calon Parlimen Tambun berkata, beliau tidak mempunyai masalah untuk melepaskan pencalonan itu kerana yakin ramai pemimpin muda dalam parti itu yang berkelayakan.

 

“Di Arau ini, kita (PH) nak lawan Shahidan (Datuk Seri Shahidan Kassim) yang tak tahu parti mana. Dia kawan lama saya tapi tak boleh, tak boleh (terus bertanding). Kalau nak bagi nasihat, saya akan kata sudah.

 

“Saya pun kalau bukan kerana jadi calon Perdana Menteri (PH), saya dah tak ambil (bertanding) dah, cukup. Bagilah dekat orang muda kerana ramai yang cerdik tapi oleh kerana mereka (PH) bagi jadi calon Perdana Menteri, gagah (bertanding) jugalah.

 

“Oleh sebab Shahidan bukan calon Perdana Menteri, tak payahlah. Dia calon Perdana Menteri, Menteri atau mungkin dia Mursyidul Am Pas yang baharu,” katanya ketika berucap di Kenduri Rakyat PH di Kampung Mengkuang Layar pada Ahad.

 

Dalam perkembangan sama, Anwar turut menafikan dakwaan beliau terlalu kemaruk jawatan Perdana Menteri.

 

“Ramai cakap Anwar gila nak jadi Perdana Menteri sedangkan semua orang tahu kalau saya nak jawatan itu, sejak tahun 1999 lagi saya dah boleh jadi Perdana Menteri. Bukan susah pun, cium sahaja tangan orang tua itu (Tun Dr Mahathir Mohamad), selesailah.

 

“Dan bukankah 15 Ahli Parlimen UMNO sebelum ini turut nyata sokongan kepada saya untuk jadi Perdana Menteri dan mereka turut mempersembahkan perkara itu kepada Yang Dipertuan Agong.

 

“Tapi saya (ambil pendirian) tidak tandatangan pada dokumen sokongan berkenaan kerana UMNO menetapkan syarat kalau nak jadi Perdana Menteri, saya kena selamatkan dulu kes-kes mahkamah pemimpin mereka. Kalau saya ketagih sangat nak jadi Perdana Menteri, mesti saya dah tandatangan dokumen itu,” ujarnya.

 

Sumber : Sinar  Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending