Connect with us

Antarabangsa

Siar video lucah, dua model terkenal Myanmar ditahan

Dua model terkenal Myanmar ditahan dan berdepan tuduhan ‘memudaratkan budaya dan maruah’ kerana menyiarkan klip ke dalam talian, termasuk ke platform video intim, OnlyFans, kata junta pada Jumaat.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Nang Mwe San (kiri) dan Thinzar Wint Kyaw.
  • Dua model terkenal Myanmar ditahan dan berdepan tuduhan memudaratkan budaya dan maruah kerana menyiarkan klip lucah ke dalam talian, termasuk ke platform video intim, OnlyFans.
  • Nang Mwe San didakwa ‘mengedarkan gambar dan video lucah berbayar yang boleh memudaratkan budaya dan maruah Myanmar’.
  • Thinzar Wint Kyaw, model dan pelakon terkenal didakwa menyiarkan video di laman pencipta kandungan, Exantria.
  • Mereka berbuat demikian, ‘tanpa kesopanan sepatutnya dijaga wanita Myanmar’, kata junta.
  • Mereka berdepan pertuduhan di bawah undang-undang transaksi elektronik, membawa hukuman penjara maksimum 15 tahun.

YANGON: Dua model terkenal Myanmar ditahan dan berdepan tuduhan ‘memudaratkan budaya dan maruah’ kerana menyiarkan klip ke dalam talian, termasuk ke platform video intim, OnlyFans, kata junta pada Jumaat.

Dalam satu kenyataan, junta berkata, Nang Mwe San didakwa ‘mengedarkan gambar dan video lucah berbayar yang boleh memudaratkan budaya dan maruah Myanmar’.

Katanya, Thinzar Wint Kyaw, seorang lagi model dan pelakon terkenal dengan lebih 1.5 juta pengikut Instagram, didakwa menyiarkan video di laman pencipta kandungan, Exantria.

Mereka berbuat demikian, ‘tanpa kesopanan yang sepatutnya dijaga wanita Myanmar’, katanya.

Mereka akan berdepan pertuduhan di bawah undang-undang transaksi elektronik, yang membawa hukuman penjara maksimum 15 tahun.

Lapor Berita Harian, memetik AFP yang tidak dapat mengesahkan kandungan video yang didakwa jelas itu.

Sejak merampas kuasa tahun lalu, junta berulang kali mendakwa budaya tradisional di negara penganut beragama Buddha itu diserang semasa pemerintahan demokrasi, Aung San Suu Kyi.

Kenyataan itu menambah, mereka yang memuat naik ke laman web sama dan ‘memudaratkan keaiban dan kesopanan wanita Myanmar akan diketahui dan tindakan berkesan akan diambil terhadap mereka’.

Mwe San, seorang doktor terlatih, dibatalkan lesen perubatannya oleh Majlis Perubatan Myanmar pada 2019 selepas mendakwa pakaiannya dalam siaran media sosial bertentangan dengan ‘budaya dan tradisi Myanmar’.

Wint Kyaw ditahan seketika oleh tentera bulan lalu selepas mengembara ke kawasan yang dikuasai pemberontak etnik.

Kedua-duanya tidak aktif di Instagram sejak beberapa minggu lalu. 

Sumber : AFP / Berita Harian

 

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Louisiana negeri AS pertama wajibkan paparan Sepuluh Perintah Tuhan di kelas awam

Louisiana merupakan negeri pertama Amerika Syarikat (AS) mewajibkan Sepuluh Perintah Tuhan (Ten Commandments) dipaparkan di setiap bilik kelas sekolah awam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gabenor Republikan, Jeff Landry.

Louisiana merupakan negeri pertama Amerika Syarikat (AS) mewajibkan Sepuluh Perintah Tuhan (Ten Commandments) dipaparkan di setiap bilik kelas sekolah awam.

Undang-undang ditandatangani Gabenor Republikan Jeff Landry pada Rabu itu mewajibkan paparan bersaiz poster tertulis butiran Sepuluh Perintah Tuhan menggunakan “tulisan besar dan mudah dibaca” di semua kelas awam, dari tadika sehingga ke universiti yang dibiayai kerajaan negeri.

Pembangkang mempersoalkan keabsahan undang-undang sedemikian dan berikrar untuk mencabarnya di mahkamah. 

Penyokong pula berkata langkah itu bukan semata-mata bersifat keagamaan, tetapi juga mempunyai kepentingan sejarah. 

Dalam bahasa undang-undang, Sepuluh Perintah Tuhan adalah “dokumen asas bagi kerajaan negeri dan negara kita.”

Poster-poster tersebut akan disertakan bersama empat perenggan “penjelasan konteks” menerangkan bagaimana Sepuluh Perintah Tuhan menjadi “bahagian penting dalam pendidikan awam Amerika selama hampir tiga abad,” yang mesti lengkap dipasang di bilik darjah menjelang awal 2025.

Di bawah undang-undang ini, dana negeri tidak akan digunakan bagi melaksanakan mandat tersebut tetapi poster-poster terbabit akan dibiayai melalui sumbangan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending