Connect with us

Antarabangsa

China tegaskan telus, tidak sembunyikan data COVID-19

China menegaskan sudah cukup telus dengan masyarakat antarabangsa mengenai data Covid-19 di negaranya, ketika membalas kritikan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengenai jumlah kematian akibat virus itu tidak selari dengan skala sebenar wabaknya.

Wartawan TMT

Published

on

China tegaskan telus, tidak sembunyikan data COVID-19
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • China tegaskan sudah cukup telus dengan masyarakat antarabangsa mengenai data Covid-19 di negaranya, ketika membalas kritikan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengenai jumlah kematian akibat virus itu tidak selari dengan skala sebenar wabaknya.
  • China hanya rekodkan 23 kematian sejak Disember lalu, selepas secara dramatik mengecilkan kriteria untuk mengklasifikasikan kematian sedemikian.
  • “Kami percaya bahawa jumlah semasa yang diterbitkan dari China kurang menggambarkan kesan sebenar penyakit itu dari segi kemasukan ke hospital, kemasukan ke ICU, dan khususnya dari segi kematian. Definisi yang digunakan Beijing adalah sangat sempit,” – Pengarah Kecemasan WHO, Michael Ryan 
  • “Kami berharap sekretariat WHO akan menegakkan kedudukan saintifik, objektif dan adil, dan berusaha memainkan peranan positif bagi respons dunia terhadap cabaran pandemik,” – Jurucakap Kementerian Luar, Mao Ning 
  • “Kami terus meminta China untuk data yang lebih pantas, tetap, boleh dipercayai mengenai kemasukan ke hospital dan kematian serta penjujukan virus masa nyata yang lebih komprehensif,” – Ketua WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus

BEIJING: China menegaskan sudah cukup telus dengan masyarakat antarabangsa mengenai data Covid-19 di negaranya, ketika membalas kritikan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengenai jumlah kematian akibat virus itu tidak selari dengan skala sebenar wabaknya.

Lebih 12 negara mengenakan peraturan baharu Covid-19 ke atas pelawat dari China berikutan wabak itu, yang memerlukan semua ketibaan menyerahkan ujian negatif dengan beberapa saringan air sisa daripada penerbangan yang tiba dari negara paling ramai penduduk di dunia itu.

China hanya merekodkan 23 kematian sejak Disember lalu, selepas secara dramatik mengecilkan kriteria untuk mengklasifikasikan kematian sedemikian.

Statistik Beijing mengenai gelombang baharu Covid-19 dilihat secara meluas oleh negara lain sebagai tidak mencerminkan realiti.

Di Geneva semalam, Pengarah Kecemasan WHO, Michael Ryan berkata organisasi global itu tidak mempunyai data lengkap dari China.

“Kami percaya bahawa jumlah semasa yang diterbitkan dari China kurang menggambarkan kesan sebenar penyakit itu dari segi kemasukan ke hospital, kemasukan ke ICU, dan khususnya dari segi kematian. Definisi yang digunakan Beijing adalah sangat sempit,” tambahnya.

Beijing membalas kenyataan itu dengan menegaskan China sentiasa berkongsi maklumat dan data yang relevan dengan masyarakat antarabangsa melalui sikap terbuka dan telus.

“Kami berharap sekretariat WHO akan menegakkan kedudukan saintifik, objektif dan adil, dan berusaha memainkan peranan positif bagi respons dunia terhadap cabaran pandemik,” kata jurucakap Kementerian Luar, Mao Ning pada taklimat akhbar semalam.

Beliau turut menggesa negara-negara lain supaya tidak mengenakan sekatan perjalanan baharu ke atas ketibaan dari China, sebaliknya menyeru mereka untuk bekerjasama untuk melindungi pergerakan normal orang ramai.

Negara-negara Kesatuan Eropah (EU)juga menyuarakan kebimbangan kepada WHO mengatakan data China mengenai jangkitan Covid-19 tidak mencukupi.

Ketika negara-negara bergelut dengan tindak balas terbaik terhadap lonjakan kes, mesyuarat krisis pakar EU berkata, pada hari negara anggota sangat digalakkan untuk meminta ujian Covid-19 daripada penumpang yang datang dari China.

Mesyuarat itu diadakan untuk menyelaraskan tindak balas bersama EU terhadap kemasukan pelawat secara tiba-tiba apabila Beijing menarik balik dasar sifar-Covid, yang sebahagian besarnya telah menutup negara itu daripada perjalanan antarabangsa.

Pakar juga mengesyorkan agar penumpang yang ingin pergi atau pulang dari China memakai topeng muka dan negara EU menjalankan ujian rawak ke atas ketibaan termasuk menguji sisa air kumbahan penerbangan dari China.

Ketua WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus sebelum ini memberitahu pemberita bahawa pegawai organisasi itu telah mengadakan perbincangan peringkat tinggi dalam beberapa minggu lalu dengan rakan sejawatannya di China.

“Kami terus meminta China untuk data yang lebih pantas, tetap, boleh dipercayai mengenai kemasukan ke hospital dan kematian serta penjujukan virus masa nyata yang lebih komprehensif,” kata Tedros.

Beliau mengulangi bahawa agensi kesihatan PBB memahami mengapa beberapa negara memperkenalkan sekatan Covid-19 baharu kepada pengunjung dari China.

“Dengan penyebaran di China yang begitu tinggi dan data komprehensif tidak dikeluarkan, dapat difahami bahawa sesetengah negara mengambil langkah yang mereka percaya akan melindungi rakyat mereka sendiri,” katanya.-AFP

Sumber: Utusan Malaysia

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Tiada tanda gencatan senjata dicapai di Gaza, perantara masih optimistik

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.
  • Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.
  • Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.

Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Tiada komen rasmi daripada Israel mengenai rundingan itu setakat ini selain fakta bahawa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu diberi taklimat mengenainya dan delegasi Israel hadir untuk pusingan rundingan kali ini.

Mandat diberikan kepada perunding Israel oleh Netanyahu juga tidak diketahui sepenuhnya kerana butiran mengenai rundingan itu tidak didedahkan kepada umum.

Walaupun pengantara kekal optimistik, masih tiada tanda bahawa kesepakatan hampir tercapai. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending