Connect with us

Antarabangsa

Harry Kane dikecam pakai lilitan sokong LGBT di Piala Dunia 2022

Pemain pasukan bola sepak England, Harry Kane dilaporkan bakal memakai lilitan pelangi ‘One Love’ di lengan ketika beraksi di Piala Dunia 2022 yang akan berlangsung di Qatar bermula November depan.

Wartawan TMT

Published

on

Harry Kane dikecam pakai lilitan sokong LGBT di Piala Dunia 2022
Foto: Pemain pasukan bola sepak England, Harry Kane.
  • Penyerang pasukan bola sepak England, Harry Kane dikatakan bakal memakai lilitan pelangi ‘One Love’  di lengan ketika beraksi di Piala Dunia 2022.
  • Berdasarkan hantaran di Facebook ESPN, Kane yang juga penyerang pasukan Tottenham Hotspur memakai lilitan  pelangi itu sebagai tanda sokongannya menentang diskriminasi. 
  • Perkara itu mendapat reaksi pelbagai dengan rata-rata netizen mengecam tindakan pemain England itu yang tidak menjaga sensitiviti tuan rumah temasya sukan itu. 
  • “Tetapi bukankah itu diskriminasi terhadap individu yang ‘straight’ dan boleh mencetuskan provokasi terhadap warga Qatar?,” kata Kaniel Cole.
  • Tindakan Kane juga disifatkan sebagai tindakan ‘hipokrit’ kerana tidak menunjukkan sikap hormat terhadap diskriminasi sebenar.

QATAR – Pemain pasukan bola sepak England, Harry Kane dilaporkan bakal memakai lilitan pelangi ‘One Love’ di lengan ketika beraksi di Piala Dunia 2022 yang akan berlangsung di Qatar bermula November depan.

Berdasarkan hantaran di Facebook ESPN, Kane yang juga penyerang pasukan Tottenham Hotspur memakai lilitan  pelangi itu sebagai tanda sokongannya menentang diskriminasi. 

Simbol pelangi dikaitkan dengan kelompok Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT). 

Perkara itu mendapat reaksi pelbagai dengan rata-rata netizen mengecam tindakan pemain England itu yang tidak menjaga sensitiviti tuan rumah temasya sukan itu. 

Kaniel Cole mengecam tindakan Kane dengan komen, “tetapi, bukankah itu diskriminasi terhadap individu yang ‘straight’ dan boleh mencetuskan provokasi terhadap warga Qatar?”.

Will N. E. Buckman pula berkata, “itu diskriminasi terhadap orang lain juga. Hormati orang dan perbezaan mereka. Jangan paksa”. 

Tindakan pemain England itu disifatkan sebagai tindakan ‘hipokrit’ kerana tidak menunjukkan sikap hormat terhadap diskriminasi sebenar. 

Advertisement

“Beginilah definisi hipokrit sebenar. Saya tidak berniat untuk mendiskriminasi tetapi tindakan anda bercanggah dengan sifat rasa hormat. 

“Jika ia berdasarkan atas dasar pilihan maka mengapa kita perlu menunjukkan sisi negatif terhadap seseorang yang jelas tidak menyokong agenda anda.

“Ia tanda hormat kepada Qatar dan kepercayaan negara Teluk. Bola sepak dihentikan di UK untuk Ratu kerana nilai dan normanya, namun sebagai balasannya anda tidak mahu menghormati Timur Tengah,” kata Ahmad Mendah dalam komennya di FB ESPN. 

Podolski Bryan Banda pula berkata, “penting untuk kita hormat terhadap budaya dan tradisi orang lain, saya tidak boleh datang ke rumah anda dan membuat peraturan dan kelakuan saya sendiri, saya sebagai pelawat harus hormat tradisi tuan rumah”.

Sumber: Facebook ESPN UK

 

Advertisement

Author

Antarabangsa

Ukraine mahu PBB lucut kuasa veto Russia 

Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky menggesa Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, (PBB) melucutkan kuasa veto Moscow.

Wartawan TMT

Published

on

Ukraine mahu PBB lucut kuasa veto Russia 
Foto: Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky.
  • Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky menggesa Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, (PBB) melucutkan kuasa veto Moscow.
  • Gesaan itu dibuat secara bersemuka dengan Russia pada persidangan badan dunia.
  • Dalam mengecam pencerobohan Kremlin ke atas negaranya sebagai ‘tindakan penjenayah’, Zelensky menggesa PBB melucutkan kuasa veto Russia dalam Majlis Keselamatan PBB (UNSC).
  • Russia, Britain, China, Perancis dan Amerika Syarikat adalah negara dengan kuasa veto dalam UNSC dan berkuasa menyekat sebarang resolusi.

NEW YORK – Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky menggesa Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, (PBB) melucutkan kuasa veto Moscow.

Gesaan itu dibuat secara bersemuka dengan Russia pada persidangan badan dunia itu.

Dalam mengecam pencerobohan Kremlin ke atas negaranya sebagai ‘tindakan penjenayah’, Zelensky menggesa PBB melucutkan kuasa veto Russia dalam Majlis Keselamatan PBB (UNSC).

Pentas itu juga pertama kali menemukan Zelensky dengan wakil Russia, yang dilihat tidak berminat mengikuti ucapan pemimpin Ukraine itu, sebaliknya lebih menumpukan perhatian di telefon pintarnya.

Sehubungan itu, Zelensky menggesa PBB mengadakan undian bagi menamatkan kuasa veto Russia dalam UNSC.

Russia, Britain, China, Perancis dan Amerika Syarikat adalah negara dengan kuasa veto dalam UNSC dan berkuasa menyekat sebarang resolusi.

Zelensky berkata langkah terbabit berupaya menjadi antara reformasi di UNSC, termasuk memberi status perwakilan tetap kepada negara membangun lain.

Advertisement

Sumber: Buletin TV3 

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending