Connect with us

Terkini

Peraturan sukan antarabangsa kekang penguatkuasaan pakaian atlet patuh syariah

Kerajaan Terengganu mengakui garis panduan pemakaian sukan patuh syariah melibatkan atlet Muslim tidak dapat dikuatkuasakan sepenuhnya disebabkan kekangan melibatkan peraturan sukan antarabangsa.

Wartawan TMT

Published

on

Peraturan sukan antarabangsa kekang penguatkuasaan pakaian atlet patuh syariah
Foto: Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan negeri Hishamuddin Abdul Karim.
  • Kerajaan Terengganu mengakui garis panduan pemakaian sukan patuh syariah melibatkan atlet Muslim tidak dapat dikuatkuasakan sepenuhnya disebabkan kekangan melibatkan peraturan sukan antarabangsa.
  • Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan negeri Hishamuddin Abdul Karim berkata kerajaan negeri telah melancarkan Garis Panduan Hiburan, Persembahan Kebudayaan, Pelancongan dan Sukan Negeri pada Mac 2020, yang mengandungi etika serta standard pakaian melibatkan atlet dan jurulatih beragama Islam.
  • Menurutnya, antara garis panduan ditetapkan ialah atlet beragama Islam hendaklah berpakaian ditetapkan syarak seperti menutup aurat, sopan dan bersesuaian dengan sukan diceburi.
  • “Bagi atlet bukan Islam pula mereka disyorkan berpakaian sopan dengan maksud tidak terlalu ketat, singkat atau jarang,” katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.

KUALA TERENGGANU — Kerajaan Terengganu mengakui garis panduan pemakaian sukan patuh syariah melibatkan atlet Muslim tidak dapat dikuatkuasakan sepenuhnya disebabkan kekangan melibatkan peraturan sukan antarabangsa.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan negeri Hishamuddin Abdul Karim berkata kerajaan negeri telah melancarkan Garis Panduan Hiburan, Persembahan Kebudayaan, Pelancongan dan Sukan Negeri pada Mac 2020, yang mengandungi etika serta standard pakaian melibatkan atlet dan jurulatih beragama Islam.

Menurutnya, antara garis panduan yang ditetapkan ialah atlet beragama Islam hendaklah berpakaian yang ditetapkan syarak seperti menutup aurat, sopan dan bersesuaian dengan sukan yang diceburi.

“Bagi atlet bukan Islam pula mereka disyorkan berpakaian sopan dengan maksud tidak terlalu ketat, singkat atau jarang,” katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.

Beliau menjawab soalan Dr Tengku Muhamad Fakhruddin Tengku Md Fauzi (PAS-Sura) berhubung standard pemakaian menutup aurat yang ditetapkan kerajaan negeri pada setiap acara sukan di dalam negeri itu.

Hishamuddin memberitahu kerajaan negeri serius dalam melaksanakan dasar sukan patuh syariah termasuklah pemakaian menutup aurat dalam ruang lingkup kuasa yang ada.

Bagaimanapun, ketika ditemui pemberita di luar dewan beliau berkata konsep patuh syariah itu terpaksa diubah suai kepada pendekatan “mesra syariah” yang lebih lembut dan bersifat mendidik.

“Kita memang membawa penerapan dasar atlet kita patuh syariah. Tetapi kita ada baiki sikit patuh syariah itu sebab memang tak boleh nak patuh sepenuhnya.

“Jadi kita bawa pendekatan mesra syariah sebagai langkah mula untuk lakukan perubahan dan proses ini perlu kepada kita didik, beri kesedaran kepada atlet berbanding langkah penguatkuasaan tegas,” katanya.

Menurutnya lagi, bagi membuktikan kesungguhan kerajaan negeri ke arah pemakaian yang patuh syariah dalam kalangan atlet, pihaknya telah melibatkan mufti dalam Jawatankuasa Pengurus Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) yang memantau secara langsung serta memberi nasihat berkaitan hal berkenaan.

Selain itu, beliau berkata di MSNT seorang kakitangan khusus iaitu pegawai agama ditempatkan yang berperanan sebagai jurulatih kerohanian untuk mengendalikan pelbagai aktiviti keagamaan untuk atlet.

“Namun setakat ini, kita tetap dengan keputusan tak benarkan atlet wanita sertai gimnastik kerana pakaiannya ketat dan mempamerkan bentuk badan. Kita harap semua pihak menghormati pendirian kami. Kami bukan benci sukan itu tetapi untuk membiarkan atlet wanita keluar (mengambil bahagian) dalam keadaan begitu adalah tidak sesuai,” katanya. — BERNAMA

Sumber: Bernama

Author

Terkini

Tidak boleh tolak permohonan pasport kerana pemohon gagal kuasai bahasa Melayu – KP Imigresen

Pegawai imigresen tidak dibenarkan untuk menolak sebarang permohonan pasport hanya kerana pelanggan gagal menguasai bahasa kebangsaan, menurut Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh bagaimanapun berkata dalam melaksanakan tanggungjawab, pegawai-pegawai imigresen akan melakukan semakan rawak dari pelbagai aspek bagi mengesahkan permohonan.
  • Menurutnya, semakan itu perlu dilakukan secara profesional dan berhemah.
  • “Jabatan Imigresen komited dalam memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dan sentiasa mengingatkan semua pegawai menyantuni pelanggan mengikut prosedur operasi standard ditetapkan jabatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.
  • Satu hantaran menerusi Facebook sebelum ini tular, mengenai kekecewaan seorang lelaki tidak dapat memperbaharui pasport ibunya kerana tidak boleh berbahasa Melayu di UTC Pulau Pinang.

PUTRAJAYA — Pegawai imigresen tidak dibenarkan untuk menolak sebarang permohonan pasport hanya kerana pelanggan gagal menguasai bahasa kebangsaan, menurut Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh.

Bagaimanapun, beliau berkata dalam melaksanakan tanggungjawab, pegawai-pegawai imigresen akan melakukan semakan rawak dari pelbagai aspek bagi mengesahkan permohonan.

Namun, menurutnya semakan itu perlu dilakukan secara profesional dan berhemah.

“Jabatan Imigresen komited dalam memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dan sentiasa mengingatkan semua pegawai untuk menyantuni pelanggan mengikut prosedur operasi standard ditetapkan jabatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, tular satu hantaran menerusi laman Facebook mengenai kekecewaan seorang lelaki tidak dapat memperbaharui pasport ibunya kerana tidak boleh berbahasa Melayu di UTC Pulau Pinang.

Ruslin memaklumkan pelanggan berkenaan telah dapat memperbaharui pasport dan mengambilnya di Pejabat UTC Pulau Pinang pada Isnin lalu. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending