Connect with us

Antarabangsa

Tuduhan konspirasi, dua wartawan wanita Iran dihukum penjara

Dua wartawan wanita Iran dipenjara 30 hari atas tuduhan konspirasi dan subahat selepas hukuman penjara asal yang ditangguhkan selama tiga tahun.

Wartawan TMT

Published

on

Tuduhan konspirasi, dua wartawan wanita Iran dihukum penjara
Foto: Dua wartawan wanita Iran dipenjara 30 hari atas tuduhan konspirasi dan subahat, Negin Bagheri dan Elnaz Mohammadi.
  • Dua wartawan wanita Iran dipenjara 30 hari atas tuduhan konspirasi dan subahat selepas hukuman penjara asal ditangguhkan selama tiga tahun.
  • Menurut peguam, Amir Raisan, yang mewakili Negin Bagheri dan Elnaz Mohammadi, mereka akan menjalani satu perempat puluh daripada tempoh itu, atau kurang daripada sebulan di penjara.
  • “Baki tempoh digantung selama lima tahun, di mana mereka akan dikehendaki menjalani latihan etika profesional dan dilarang meninggalkan negara,” kata peguam itu.
  • Kakak Mohammadi, Elahe, yang juga bekerja untuk Ham Mihan, dipenjarakan sejak September 2022 selepas melaporkan mengenai pengebumian Mahsa Amini, 22, yang meninggal dunia dalam tahanan polis.
  • Bagheri bekerja untuk akhbar Haft-e Sobh yang tidak berkaitan.

TEHRAN: Dua wartawan wanita Iran dipenjara 30 hari atas tuduhan konspirasi dan subahat selepas hukuman penjara asal yang ditangguhkan selama tiga tahun.

Menurut peguam, Amir Raisan, yang mewakili Negin Bagheri dan Elnaz Mohammadi, mereka akan menjalani satu perempat puluh daripada tempoh itu, atau kurang daripada sebulan di penjara.

“Baki tempoh digantung selama lima tahun, di mana mereka akan dikehendaki menjalani latihan etika profesional dan dilarang meninggalkan negara,” kata peguam itu.

Raisian tidak menjelaskan sama ada keputusan itu boleh dirayu, dan laporan itu tidak memperincikan dakwaan terhadap mereka.

Kakak Mohammadi, Elahe, yang juga bekerja untuk Ham Mihan, dipenjarakan sejak September 2022 selepas melaporkan mengenai pengebumian Mahsa Amini, 22, yang meninggal dunia dalam tahanan polis.

Kematian Amini pada 16 September 2022, seorang Kurd Iran, berlaku selepas penahanannya kerana dakwaan melanggar kod pakaian republik Islam itu, mencetuskan bantahan selama berbulan-bulan di seluruh negara.

Kumpulan hak asasi warga asing melaporkan beberapa penangkapan menjelang ulang tahun kematian Amini.

Bagheri bekerja untuk akhbar Haft-e Sobh yang tidak berkaitan.

Elnaz Mohammadi sebelum ini ditahan di penjara Evin selama seminggu pada Februari, bagaimanapun sebab penahanannya tidak jelas.

Demonstrasi tahun lalu menyaksikan ratusan orang terbunuh, termasuk berpuluh-puluh anggota keselamatan, dan beribu-ribu ditahan berkaitan dengan apa yang dilabelkan oleh pegawai sebagai rusuhan yang dihasut oleh orang asing.

Tujuh lelaki telah dihukum bunuh dalam kes berkaitan bantahan yang membabitkan pembunuhan dan keganasan lain terhadap pasukan keselamatan.

Media tempatan melaporkan bulan lalu bahawa pihak berkuasa di Iran telah menyoal atau menahan lebih 90 wartawan sejak protes itu.

Pada Rabu, agensi berita Iran melaporkan wartawan Nazila Maroufian, yang melanggar kod berpakaian ketat Iran dibebaskan dengan ikat jamin awal Ogos, telah ditangkap semula kerana tidak memakai tudung di khalayak ramai. -AFP

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Kudis merebak dalam kalangan tahanan Palestin

Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.
  • Penyakit paling umum adalah kudis, jangkitan yang sangat menular disebabkan kutu kecil, katanya.
  • Penyebarannya lebih diburukkan dengan keadaan kebersihan yang teruk, kesesakan dan bekalan air terhad di penjara-penjara Israel yang menurut kumpulan itu khususnya di fasiliti padang pasir Negev dan Megiddo, Israel.
  • Kumpulan terbabit mendakwa Israel membiarkan tahanan yang dijangkiti tanpa rawatan bahkan memindahkan mereka ke kawasan lain dalam penjara di mana penyakit itu boleh disebarkan, tindakan yang menurutnya merupakan “jenayah perubatan”.

Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.

Penyakit paling umum adalah kudis, jangkitan yang sangat menular disebabkan kutu kecil, katanya.

Penyebarannya lebih diburukkan dengan keadaan kebersihan yang teruk, kesesakan dan bekalan air terhad di penjara-penjara Israel yang menurut kumpulan itu khususnya di fasiliti padang pasir Negev dan Megiddo, Israel.

Kumpulan terbabit mendakwa Israel membiarkan tahanan yang dijangkiti tanpa rawatan bahkan memindahkan mereka ke kawasan lain dalam penjara di mana penyakit itu boleh disebarkan, tindakan yang menurutnya merupakan “jenayah perubatan”.

Terdahulu, CNN mendedahkan seksaan ngeri Israel dengan informasi penyaksian penderaan sistemik dilakukan rejim zionis terhadap tahanan warga Palestin di fasiliti tahanan mereka. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending