Connect with us

Antarabangsa

Tuduhan konspirasi, dua wartawan wanita Iran dihukum penjara

Dua wartawan wanita Iran dipenjara 30 hari atas tuduhan konspirasi dan subahat selepas hukuman penjara asal yang ditangguhkan selama tiga tahun.

Wartawan TMT

Published

on

Tuduhan konspirasi, dua wartawan wanita Iran dihukum penjara
Foto: Dua wartawan wanita Iran dipenjara 30 hari atas tuduhan konspirasi dan subahat, Negin Bagheri dan Elnaz Mohammadi.
  • Dua wartawan wanita Iran dipenjara 30 hari atas tuduhan konspirasi dan subahat selepas hukuman penjara asal ditangguhkan selama tiga tahun.
  • Menurut peguam, Amir Raisan, yang mewakili Negin Bagheri dan Elnaz Mohammadi, mereka akan menjalani satu perempat puluh daripada tempoh itu, atau kurang daripada sebulan di penjara.
  • “Baki tempoh digantung selama lima tahun, di mana mereka akan dikehendaki menjalani latihan etika profesional dan dilarang meninggalkan negara,” kata peguam itu.
  • Kakak Mohammadi, Elahe, yang juga bekerja untuk Ham Mihan, dipenjarakan sejak September 2022 selepas melaporkan mengenai pengebumian Mahsa Amini, 22, yang meninggal dunia dalam tahanan polis.
  • Bagheri bekerja untuk akhbar Haft-e Sobh yang tidak berkaitan.

TEHRAN: Dua wartawan wanita Iran dipenjara 30 hari atas tuduhan konspirasi dan subahat selepas hukuman penjara asal yang ditangguhkan selama tiga tahun.

Menurut peguam, Amir Raisan, yang mewakili Negin Bagheri dan Elnaz Mohammadi, mereka akan menjalani satu perempat puluh daripada tempoh itu, atau kurang daripada sebulan di penjara.

“Baki tempoh digantung selama lima tahun, di mana mereka akan dikehendaki menjalani latihan etika profesional dan dilarang meninggalkan negara,” kata peguam itu.

Raisian tidak menjelaskan sama ada keputusan itu boleh dirayu, dan laporan itu tidak memperincikan dakwaan terhadap mereka.

Kakak Mohammadi, Elahe, yang juga bekerja untuk Ham Mihan, dipenjarakan sejak September 2022 selepas melaporkan mengenai pengebumian Mahsa Amini, 22, yang meninggal dunia dalam tahanan polis.

Kematian Amini pada 16 September 2022, seorang Kurd Iran, berlaku selepas penahanannya kerana dakwaan melanggar kod pakaian republik Islam itu, mencetuskan bantahan selama berbulan-bulan di seluruh negara.

Kumpulan hak asasi warga asing melaporkan beberapa penangkapan menjelang ulang tahun kematian Amini.

Advertisement

Bagheri bekerja untuk akhbar Haft-e Sobh yang tidak berkaitan.

Elnaz Mohammadi sebelum ini ditahan di penjara Evin selama seminggu pada Februari, bagaimanapun sebab penahanannya tidak jelas.

Demonstrasi tahun lalu menyaksikan ratusan orang terbunuh, termasuk berpuluh-puluh anggota keselamatan, dan beribu-ribu ditahan berkaitan dengan apa yang dilabelkan oleh pegawai sebagai rusuhan yang dihasut oleh orang asing.

Tujuh lelaki telah dihukum bunuh dalam kes berkaitan bantahan yang membabitkan pembunuhan dan keganasan lain terhadap pasukan keselamatan.

Media tempatan melaporkan bulan lalu bahawa pihak berkuasa di Iran telah menyoal atau menahan lebih 90 wartawan sejak protes itu.

Pada Rabu, agensi berita Iran melaporkan wartawan Nazila Maroufian, yang melanggar kod berpakaian ketat Iran dibebaskan dengan ikat jamin awal Ogos, telah ditangkap semula kerana tidak memakai tudung di khalayak ramai. -AFP

Advertisement

Sumber: Berita Harian

Author

Antarabangsa

Lelaki Israel rayu Netanyahu terima, kebumi jasad keluarganya terbunuh di Gaza

Briged al-Qassam menyiarkan video seorang tawanan Israel merayu Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mengambil jasad isteri dan dua anaknya yang terkorban di Gaza disebabkan pengeboman rejim zionis Israel.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Tawanan Israel, Yarden Peepas.
  • Briged al-Qassam menyiarkan video seorang tawanan Israel merayu kepada Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mengambil jasad isteri dan dua anaknya yang terkorban di Gaza disebabkan pengeboman rejim Israel.
  • Video yang turut disiarkan saluran Telegram Shehab News itu menunjukkan tawanan Israel, Yarden Peepas, bercakap dengan pantas dan sebak menyampaikan mesejnya kepada Netanyahu.
  • “Kamu mengebom dan membunuh isteri serta kedua anak saya, yang merupakan perkara paling penting dalam hidup saya, tolong (ambil) pulang jasad mereka untuk dikebumikan di Tel Aviv,” katanya.
  • Menurut Roya News, Hamas sebelum ini menawarkan untuk menyerah tiga jasad ahli keluarga Yarden itu untuk dibawa keluar dari Gaza.
  • Tetapi kerajaan negara haram Israel menolak untuk menerima tawaran itu dan meneruskan rundingan, demikian kenyataan rasmi Briged al-Qassam.

Briged al-Qassam menyiarkan video seorang tawanan Israel merayu Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mengambil jasad isteri dan dua anaknya yang terkorban di Gaza disebabkan pengeboman rejim zionis Israel.

Video yang turut disiarkan saluran Telegram Shehab News itu menunjukkan tawanan Israel, Yarden Peepas, bercakap dengan pantas dan sebak menyampaikan mesejnya kepada Netanyahu.

“Kamu mengebom dan membunuh isteri serta kedua anak saya, yang merupakan perkara paling penting dalam hidup saya, tolong (ambil) pulang jasad mereka untuk dikebumikan di Tel Aviv,” katanya.

Menurut Roya News, Hamas sebelum ini menawarkan untuk menyerah tiga jasad ahli keluarga Yarden itu untuk dibawa keluar dari Gaza.

Tetapi kerajaan negara haram Israel menolak untuk menerima tawaran itu dan meneruskan rundingan, demikian kenyataan rasmi Briged al-Qassam.

The Times Of Israel melaporkan kononnya kumpulan pembebasan Palestin, Hamas membuat dakwaan itu yang menurut mereka sebahagian kempen peperangan psikologi. – The Merdeka Times

Sumber: Shehab News, Roya News, The Times Of Israel

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending